Řecké mýty

Řecké mýty https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43537/recke-myty-43537.jpg 3 20 6

Výklad vybraných řeckých mýtů se snaží přiblížit svět antických bohů a hrdinů. Autorka se zaměřuje na homérské mýty, tj. příběh trojské války a Odysseu, a na mýty thébského cyklu - založení Théb a příběh Oidipa. Nechybějí však ani mýty o Hérákleovi, Théseovi, Iásónovi či Perseovi. Převyprávění mýtů doplňuje krátký závěr o dědictví řeckých mýtů pro evropskou kulturu.... celý text

Mytologie Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Greek Myths , 1990


více info...

Přidat komentář

Booky84
26.08.2022 4 z 5

Vzhledem k útlosti knihy je jasné, že čtenář zde najde ty nejznámější mýty - Herakleovy práce, Theseus z Athén, Trojská válka, příběh Odysseův či Perseus a Medůza. Není to vůbec ke škodě, naopak je hezké si oprášit vzpomínky ze čtení jiných knih o těchto úžasných mýtech.

alcahanca
09.11.2019 3 z 5

Taková jednohubka a připomínka řeckých bájí, které jsem v dětství milovala. Ty od pana Petišky a Mertlíka se mi samozřejmě líbily víc.


JulianaH.
18.03.2019 5 z 5

Eduardu Petiškovi se knížka nevyrovná, poněvadž byl spisovatel-umělec. Lepší volbou by byl i Zamarovský.
Také mi vlastně nepřijde vhodné vydávat řecké mýty ve formátu pouhé brožurky vzhledem k jejich důležitosti pro celou křesťanskou civilisaci. (Byť chápu, že je to součást celé edice.) Vyplývá z toho, že autorka musela vybrat opravdu jen ty nejdůležitější, a tudíž dobře známé. Ale jelikož jsem četla knížku v době, kdy jsem na Petišku pozapomněla, přišla mi vhod - a teoretický úvod byl rozhodně užitečný. 5/5

los
02.04.2018 3 z 5

v době předinternetové výborný zdroj základních informací o řecké mytologii

Blancheerka
04.10.2016 3 z 5

Soubor několika základních mýtů, spíše bych ale tuto knihu podala mladšímu čtenáři.

Zmiu
12.05.2013 3 z 5

O řeckých mýtech už bylo napsáno hodně, a ani tahle kniha neřekne nic moc nového. Ale v rámci této edici stručného podání mýtů to je asi v pořádku. Kniha se četla hezky, jen jsem narazila na pár překlepů a chyb. Např. záměna osob, a pod. Těžko říci, zda to byla chyba autorky či překladatele. Také jsem zvyklá na trochu jiný přepis jmen, ale editoři odkazují na nějakou standardní knihu o antice, tak je možné, že to tak může být. Ideální četba do vlaku.

Štítky knihy

mytologie bohové báje

Autorovy knížky

1999  67%Řecké mýty

Kniha Řecké mýty je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce24x
Chystám se číst3x
Chci si koupit6x