Babylón 1

Babylón 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11206/mid_babylon-1-o3Z-11206.jpg 4 33 6

Autorka ukazuje poslední roky Chaldejska, otrokářské říše, kde stál hrdý, proti útokům nepřátel pevnou zdí obehnaný Babylon, o kterém platil názor, že je nedobytný. Jenže nakonec také padl a na jeho místě zůstala jen holá poušť.

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Babylon , 1946


více info...

Přidat komentář

lenyleny
27.01.2022 5 z 5

Před mnoha lety jsem vyhrála dvě brožované knihy Babylon I a Babylon II. Autora vlastně autorku jsem neznala a v té době jsem historické romány nečetla. A tak byly knihy zastrčeny do zadní části knihovny. Při přerovnávání knihoven mne nějak upoutaly a tak jsem se do nich pustila. A nelituji, vlastně lituji, že jsem si je nepřečetla dříve. Jsou velice čtivé a z té doby vlastně nic moc neznám, takže mne zaujala i tato část historie. A tak se pustím i do druhého dílu.

ludek.n
10.04.2021 4 z 5

Nad chaldejskou říší krále Balsazara se stahují mračna. Perský král Kýros si osobuje právo podmanit si nejmocnější a současně nejzhýralejší město Starého světa - Babylón. Koneckonců se zdá, že Chaldejsku už nevládne ani král, ani právo, ani rozum. Jediný kdo bije na poplach je velitel královských vojsk Nebuzardar. Historický román Margity Figuli se nerozkročil v čase ani v prostoru, přesto nakonec nadobývá vpravdě uchvacující mohutnosti, aniž by nás autorka zahltila otravnými detaily či nekonečnou řadou bezvýznamných postav. Naopak, její tragický příběh je ve své podstatě jednoduchý, prostý a přímý, jeho alfou a omegou jsou dva protipóly: láska a nenávist, jeho osou pak královské město Babylón. Překvapivě soustředěnější a přesvědčivější je Margita Figuli při líčení odstínů nenávisti, prostopášnosti a zloby. Jakmile se pustí na pole milostných vyznání, rozplývá se v podivném nadpozemském oparu, který je navíc tlučohubný až hrůza. První kniha rozmístila hrdiny do klíčových postavení a končí ve chvíli, kdy se rozhoduje o osudu chaldejské říše.


knihovniceS
28.02.2021 5 z 5

Četla jsem ji asi před 40 lety, ale vlezla mi "pod kůži", musím si ji zopakovat !

HNEDOOCKA
26.09.2019 5 z 5

Nádherný román, četla jsem zhruba před 20 lety, přesto ve mě tento dojem přetrvává a pořád si pamatuji děj knihy. Určitě doporučuji.

lusila
19.11.2014 5 z 5

Tento román ma naozaj prekvapil. Autorka si dala skutočne záležať na tom, aby ste o Babylone nielen čítali, ale ho aj "zažili". Zaujímavé je aj to, že rukopis bol počas druhej svetovej vojny ukrytý pod stromom v jej záhrade.

Vevica
01.09.2012 4 z 5

Veľmi príjemný historický román. V kontexte doby, kedy román vznikol, obdivujem najmä autorku. Figuli - slovenská žena vo svojich 37-mich rokoch piše o starovekom Babylone zatiaľ co naokolo zúri druhá svetová vojna. Hmm..prinajmenšom netradičné. Neviem síce odkiaľ autorka čerpala rozsiahle historické reálie, ale ja som uverila všetkým mimochodom veľmi plastickým opisom životného štýlu, architektúry a náboženstva starých Babylončanov. Romantickú zápletka medzi chudobnou dievčinou Nanai a veliteľom vojsk Nabuzardarom na pozadí hroziaceho vojenského konfliktu zo strany Perzskej ríše možno zhodnotiť ako veľmi naivnú a zidealizovanú, ale ktovie, či práve taká nezobrazuje dobu. Odporúčam každému kto obľubuje historické romány.

Štítky knihy

Babylónie milostný trojúhelník

Autorovy další knížky

Margita Figuli
slovenská, 1909 - 1995
1967  80%Pokušenie
1961  89%Mladosť
1936  100%Uzlík tepla
1948  79%Tři kaštanoví koně
1987  81%Babylon 2

Kniha Babylón 1 je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce56x
Chystám se číst14x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x