Tsu'tejův příběh

Tsu'tejův příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406732/bmid_tsu-tejuv-pribeh-BB5-406732.jpg 3 35 8

Avatar série

1. díl >

Ve chvíli, kdy se Tsu’tej poprvé setká s Nebešťanem Jakem Sullym, se jeho život od základu změní. Prožijte opět události světově proslulého filmu, tentokrát však z pohledu Tsu’teje, bojovníka kmene Omatikaja a Jakeova úhlavního soka v lásce. Příběh se vzájemně prolíná s dějem filmu Avatar a obsahuje události ve filmu Jamese Camerona pouze naznačené. Kniha obsahuje bonusovou povídku, popisující, jak se z Jakea Sullyho stal Torukä Maktoju!... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Tsu'tey's Path #1 , 2019


více info...

Přidat komentář

knihomolka_jaja
13.12.2023 3 z 5

Od doby, kdy jsem jako dítě četla Čtyřlístek, je tohle můj první komiks a můj první komiks pro dospělé vůbec.

Musím přiznat, že ilustrace, které vás provází Tsu'tejovou verzí příběhu, který znáte z filmové podoby Avatara, jsou naprosto dokonalé. Je to malé umělecké dílo a už jen kvůli těm ilustracím stojí za to tenhle kousek mít ve své knihovně.

Ilustrace jsou barevné, což je další veliké plus.

Nevím, jestli jsem si komiks dostatečně vychutnávala, ale měla jsem za necelou hodinu přečteno. Až mě mrzelo, že je to čtení komiksu taková rychlovka. Přestože obsahují komiksy jen pár vět a je to samé citoslovce, tak jsem se přistihla, jak mě chvilku příběh opravdu pohltil. Ale víte co? Já bych chtěla víc.

Kniha obsahuje bonusový příběh Bratři,který vypráví o tom, jak se Jake snažil chytit Toruka, či jak se mu říká , je to zase jiný, zajímavý pohled, který ve filmu nebyl.

Ještě mě čeká druhý díl, který mám doma taky, a ráda si ho přečtu, ale myslím, že nejsem úplně komiksový typ. Chybí mi hloubka. Je to jako film bez všech těch super grafických a zvukových efektů. Možná je to dokonce ještě víc ořezané. Kdybych neznala původní filmové zpracování Avatara, asi by mi i dost chybělo a nedokázala bych se tak snadno vžít.

Ilustrace hodnotím 5 z 5,jsou naprosto boží.
Text k nim je... prostě komiksový a nevím, zda na něm dokážu něco hodnotit za mě tak 3 z 5. Já radši zvolím normální beletrii,ale tohle byl mimo jiné příjemný umělecký zážitek.

Hergi
10.01.2023 3 z 5

Tsu'tejův příběh je v pro mě do jistý míry zklamáním. Začnu ale pozitivy. Kresba je krásná a dokonale odráží prostředí a atmosféru Pandory tak, jak ji známe z filmu od Jamese Camerona. Je zde cítit snaha o detail, a to i v samotném textu, kde je odlišen jazyk domorodých Na'vi od angličtiny (nebo pro nás spíše češtiny). Příběh navíc prohlubuje motivace Tsu’teje a celý jeho odpor vůči „ nebešťanům“ dostává nový rozměr. Čtenáři je také lépe představena role, kterou by měl jednou převzít. To navíc platí i pro roli Neytiri. Bohužel toto rozšíření universa Avatara není tak bohaté a rozsáhlé, jak by si člověk dle synopse mohl představovat, čímž se dostáváme k hlavnímu problému komiksu. Časový úsek, který je nám zde odvyprávěn, je velmi krátký. Děj shrnuje totiž převážně období, kdy se mezi kmen Omatikaya dostává Jake Sully, hlavní hrdina filmu. Drtivá většina událostí je pak stejná, pouze převyprávěna z Tsu’tejova pohledu. Přibylo zde sice několik postav, ty jsou ale velmi ploché. Dají se tak charakterizovat pomocí jedné věty, nebo charakter téměř nemají. Nejvíce ve výsledku ale zamrzí, že při trochu jiném pojetím zaměřujícím na odlišný časový úsek by to byl dobrý nápad. Takhle komiks bohužel mohu doporučit snad jen fanouškům Avatara, které by zajímal trochu odlišný pohled na část filmu, pro které to na druhou stranu může být i zajímavá jednohubka.


ArkAngel
16.08.2022 2 z 5

Kdyby komiks více rozšiřoval filmový svět, mé hodnocení by bylo vyšší, ale jde vlastně akorát o převyprávění filmu z pohledu Tsu’teje, kdy zde máme nějaké ty scény navíc, abychom jej více pochopili. Jenže to postavě nepomáhá a byť teď víme, že ztratil v minulosti dívku, kterou miloval apod., nepůsobí, že by byl nějak plastičtější. Kresba je pěkná, ale komiks to nezachrání. Měli fakt radši udělat příběh zasazený třeba i jen pár let před filmem, takhle je to úplně zbytečné dílo.

DennisMoore
23.01.2021 3 z 5

Čekal jsem něco jiného, lepšího, ideálně samostatný a na filmu nezávislý příběh. Ne něco, co nejvíce připomíná vystřižené scény z Avatara. No, můžu si za to asi sám. A nechci si ani představovat, v jaký guláš by se komiks proměnil, kdybych Avatara neznal.

mirec88
27.03.2020 3 z 5

Na to, že to bol komiks podľa známeho a výborného filmu čakal som trocha viac. Samozrejme kresba bola úchvatná, ale dejovo mi to prišlo troška horšie. Tak je to jemne nadpriemerné.

RaptoR
10.02.2020 3 z 5

Komiksové příběhy, které doplňují a rozšiřují podmanivý svět Pandory jsou první vlaštovkou všem nadšencům, kteří netrpělivě očekávají druhý film, jenž by měl světlo světa spatřit v roce 2021, přičemž se zatím počítá se čtyřmi na sebe navazujícími pokračováními. Doufejme, že tak dlouho nám bude dělat radost i komiksová mutace úchvatného světa Ejwy.
Více v recenzi.

ivana02
24.01.2020 3 z 5

Asi můj poslední pokus o komiks. Já si nedám pokoj, tak strašně ráda bych v nich zašla zalíbení. Když se v novinkách objevil Avatar, musela jsem si ho půjčit. Film Avatar totiž miluji a často si ho pouštím, doma na něj brblají. V komiksu se mi líbily ilustrace (to je jasné), ale to bylo asi tak jediné. Příběh nic moc a hodně mi tam vadily komiksové "výkřiky" typu "buch, prásk, svist, polk., apod.) Ty mě vyloženě rušily a přišly mi až směšné. Leda že by to byla parodie, což ale asi nebyla.

Terva
01.01.2020 3 z 5

Ale mi přece nejsme ve válce.
Mezi místními kmeny vládne mír.
...Jenže jsou tu nebešťané
a s nimi se nám mír
nikdy nepodaří uzavřít.

Pátral jsem v minulosti, ale tohle je snad poprvé, co čtu komiks na jehož scénáři i kresbě se podílejí ženy. Zde je to Sherri L. Smithová (scénář) a Jan Duursemová (kresba) Zde na DK je tato žena jen v sekci „Ilustrátor“ a ani tam není napsáno, že je to žena. Nacházím tady na DK čím dál víc nedostatků a nevědomosti...... Jo a Dan Parsons, který je u této knihy uveden jako ilustrátor, není ilustrátor, ale pouhý obkreslovač ilustrací, jeho profesi se říká „Vytažení tuží“ – ha, čas zavést novou kolonku?

Citát: Zřím tě.

Trochu, ale jen trošičku, mě vadil ten zrychlený začátek. Myslím si, že ten kdož neviděl Cameronův film bude lehce zmaten. Já film viděl několikrát a tak jsem se moc nepozastavoval nad tím, kde se tam vzal snivec z nebes a nebylo vidět ani ta znamení. Jak říkám, některým čtenářům to může způsobit trochu chaos. A myslím si, že než to začnete číst, je dobré mít nakoukaný film Toto je sice jiná cesta, ale s filmem se sem tam protne a to v dost důležitých věcech. Dá se říci, že v základních věcech.

Malá ochutnávka (dialog):
Jejich těla jsou mladá a silná.
…..Ano. Jsou.
A co jejich mysli a duše?
…..Jak to myslíš?
Vůdce musí dobře znát svůj lid, Tsu´teji. Nastojí v čele pouhého zástupu těl, ale lidí, a ti mají tělo a duši.
…..Jejich duše jsou...čisté a srdce silná, řekl bych.
Dobře. Pak je čas stát se ikrajä maktoju.

Je to krásná kresba. A to neříkám jen proto, že modrá je jedna z mých oblíbených barev. Ne, tohle je opravdu krásné. Leč scénář je zmatečný, zrychlený a vyžaduje znalost filmu. Je to víc záporů než kladů a mé hodnocení se tak dostává na 50%. Ale protože tu takové hodnocení neexistuje, slitoval jsem se nad Na´vi a dal tři hvězdy. Při čtení tohoto příběhu jsem poslouchal – hádejte – ano, stejnojmenný soudtrack k filmu od mistra Jamese Hornera. Pustil jsem si ho dvakrát.

Citát: Nebešťané znají jen jediné – jak zabíjet.

Kniha obsahuje i povídku „Bratři“, kterou nakreslil Doug Wheatley. Napsal jsem k ní obsah, komentář, přidal jsem malou ochutnávku i citát a samostatně jí ohodnotil. Podrobnosti zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky-z-knihy/avatar-tsu-tejuv-pribeh-406732

Část díla

Autorovy další knížky

2019  58%Tsu'tejův příběh
2023  87%Temný svět

Kniha Tsu'tejův příběh je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst8x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x