Temný svět

Temný svět https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515178/bmid_temny-svet-656f74344da22.jpg 4 9 2

Avatar série

< 2. díl

Příběh podle nerealizovaného scénáře Jamese Camerona spojuje první a druhý díl filmu Avatar. Uplynulo více než deset let, co byli lidé nuceni opustit Pandoru. Nyní e ale vracejí s flotilou po zuby vyzbrojených kosmických lodí. Jake Sully se usadil a s Neytiri založili rodinu, takže je teď pro něj v sázce mnohem více, než když poprvé bojoval proti ARZ.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

The High Ground , 2023


více info...

Přidat komentář

DennisMoore
08.04.2024 5 z 5

Kromě kresby, jež je na stejné úrovni, snad ve všech ohledech lepší čtení než minule. Škoda, že James Cameron tenhle nápad opustil, protože se mi zdá o kus atraktivnější než ten, který se dostal do kin. Je ale otázka, co bude s případnými dalšími díly - budou navazovat na Temný svět a ignorovat, kudy se vydá Cameron s dalšími filmy? No... Ať to vyřeší někdo jiný, mně stačí zábavné čtení, které není hloupé a na jehož postavách mi záleží. Takový je Temný svět.

Terva
29.11.2023 5 z 5

PANDORA
je taková,
jaká kdysi byla Země.
Položil bych
za ni život . . .

Nebešťané se vrací. A s nimi i boj . . .

Zatím co je ve filmové tvorbě jedinou emocí řev Najtiri (mimochodem, třetí film mám mít asi pět hodin, tak si ten její řev určitě ještě užijete), je v těchto třech spojených epizodách emocí spousta a od velké škály postav. Rozsah a rozmanitost všeho je tu opravdu epická. James Cameron je borec. Dokonce i na tvorbě komiksů spolupracoval a tak každý tvůrce tohoto komiksu pochopil, co a proč nějaká osoba – postava – dělá, jaký je její záměr a jaké jsou její emoce. Obrovská škála postav v této knize vám předvede Pandoru, tak jak ji nikdo (a už pravděpodobně nikdy) na filmovém plátně nepozná.

Citát: Jsme semeny velkého stromu, jehož síla přechází do našich údů Činí naše nohy mocné jako kmeny a pažím dává sílu větví . . .

Na příbězích v této knize se vystřídalo šest kreslířů a tři tvůrci mají na starost barvy. (Píšu sice příběhy, ale jsou to tři spojené epizody, které nejsou ani viditelně rozdělené kapitolami) Naštěstí jsou tak krásně sladěné, že kdyby jste nevěděli o tolika tvůrcích, ani byste si změn v kresbě nevšimli. S trochou pozornosti se to dá poznat. Ale je to nepodstatné. Tím, že se se všichni tvůrci snaží moc nevybočovat z původního námětu, je na první pohled kniha totálně kompaktní. Ti, co viděli filmovou verzi však budou hodně překvapeni, kam že se tento Temný svět vydal. Apropó, nevěřte anotaci na DK u této knihy. Tento komiks rozhodně nebyl spojnicí mezi filmovými příběhy. Původně to totiž byl další filmový scénář k druhému filmu. Až po odmítnutí se vlastně stal tou rádoby „spojnicí“. Tohle je to, co Disney neschválil !!!! a hlavně je to to, co chtěl Cameron původně natočit a nebylo mu to dovoleno.

Citát: Co je pro jednoho smetí, může být pro druhého poklad.

Při čtení tohoto příběhu jsem si uvědomil jednu moc zajímavou věc. Pokut ve vesmíru, kde je absence vzduchu, (tedy odporu) vystřelíte z luku šíp, je vlastně mnohem průbojnější než na planetě s atmosférou. A že Nejtiri má pořádný luk. Jen není slyšet to svištění. Možná si teď říkáte, co sakra dělá Nejtiri ve vesmíru? Inu, to je Temný svět. Je to surový příběh, ale víc vám o něm neprozradím. Myslím, že tohle se bude líbit nejen milovníkům filmových verzí, ale hlavně těm, co mají rádi poctivé, necenzurované, scénáře. Při čtení jsem poslouchal Nightwish a jejich prvních pět původních albumů ještě s Tarjou Turunen. Zřím vás!

Citát: Někdy nenávidím, že mám pravdu.


Autorovy další knížky

2019  58%Tsu'tejův příběh
2023  87%Temný svět

Kniha Temný svět je v

Přečtených12x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x