Autistky: O ženách na spektru

Autistky: O ženách na spektru https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510362/bmid_autistky-o-zenach-na-spektru-U7m-510362.jpeg 4 51 8

Autistické ženy jsou jako nepolapitelné stíny. Dospělá žena s vysokofunkčním autismem je pro nás prakticky neznámým fenoménem pokud se objeví ve filmu či literatuře, pak pravděpodobně jako ženská verze mužského nerda se zájmem o počítačové hry, matematiku, Rubikovu kostku nebo vlakové jízdní řády. Švédská spisovatelka Clara Törnvallová, jíž byl autismus diagnostikován ve dvaačtyřiceti letech, zjistila, že její prožívání a chápání se od běžných představ o autismu velmi liší. Proto vykresluje jiný obraz. Ve svém osobním vyprávění mísí prvky literatury faktu s rozhovory s autistkami a zpochybňuje náš pohled na normalitu a odchylky od normálu. Zaměřuje se na skupinu žen, které byly ve společnosti dosud neviditelné.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Host
Originální název:

Autisterna: om kvinnor på spektrat , 2021


více info...

Přidat komentář

Nikola086
02.04.2024 5 z 5

Kniha, kterou by si postupem času měl přečíst každý. Protože když si ji člověk přečte, dojde mu spousta věcí a dost se i zamyslí. Nejen nad sebou, ale i nad celým světem tak trošku.

Alena_S
19.01.2024 5 z 5

Není to divné? - Přečíst si knihu na toto téma a své dojmy shrnout do věty: "Má recht." :-)
Spoustu z těch postřehů totiž občas vidí každý: Třeba že dnešní svět je samý kravál a multitasking (a asap! ale s úsměvem!). A už nevím, co nás naučilo očekávat, že ostatní vědí, na to myslíme, a zařídí se podle toho. Potřebujete chvíli klidu? Předložte omluvenku od lékaře...


Librorumistka
30.12.2023 5 z 5

Tato kniha je nesmírně přínosná, protože srozumitelně představuje život žen na autistickém spektru. Kniha v sobě obsahuje fakta a podrobné informace o poruše autistického spektra, a zároveň je protkaná různými osobními zážitky konkrétních žen. Četla se dobře, jenom mi občas připadalo, že se v knize stále omílají stejné věci dokola. Celkově vám ale mohu knihu doporučit, hlavně pokud vás dané téma zajímá a chtěli byste se o něm dozvědět více.

sona8864
14.12.2023 4 z 5

Nie je tam až tak veľa nových informácií o autizme všeobecne, ale cenný je práve ten subjektívny vhľad a ženský pohľad. Ženy to naozaj majú v autizme trocha inak ako muži. Autorka je otvorená a úprimná. V mnohých jej postrehoch a spomienkach som sa našla. Veľmi potrebná kniha. Autisti nie sú len deti, ale často aj ich otcovia a mamy. Diagnostika dospelých u nás (Slovensko) je nedostupná, pretože špecialistov nie je dosť ani pre deti. Kniha pomôže integrácii tých, ktorí sú na začiatku a vysvetlí mnohé dospelým ženám, ktoré majú podozrenie, že sú na tom podobne. A rovnako aj ich partnerom a blízkym. Pre hlbšie štúdium by som odporučila knihu Neurokmene.

Jizi
19.11.2023 4 z 5

Kniha o tom, jaké to je, když váš mozek funguje trochu jinak, než mozky většiny lidí, jak náročné je to nejen pro vás, ale i pro vaše okolí a jak složité může být se dočkat oficiálního potvrzení vlastní jinakosti jakožto důsledku genetiky / prenatálního vývoje a ne toho, že se prostě málo snažíte. Proč tzv. vysokofunkční autistky obvykle prožijí život bez diagnóze, proč jsme teprve nedávno pochopili, že autismus není nemoc, neposkytuje jen chlapce a nelze z ní vyrůst a kdo všechno v dějinách byl s největší pravděpodobností autista? Kniha plná aha momentů, která se navzdory tématu čte jako román.

veriszv
10.10.2023 4 z 5

Kniha byla plná zajímavých informací a díky skvělému popisu autorky, jsem se dokázala vcítit do odlišného vnímání světa.
Co mě trochu rušilo, bylo to, že kniha nemá nějak pevnou strukturu, takže informace byly tak různě na přeskáčku.
Ale kniha se četla dobře, je napsaná velice přístupně - možná to se strukturou byl záměr, aby to nepůsobilo odborně a neodradilo to tak některé čtenáře.
Takže celkový dojem pozitivní a já doporučuju, tohle čtení mě obohatilo.

evelina7647
03.08.2023 5 z 5

Skvělý vhled do světa na spektru, krátké kapitoly mi zcela vyhovovaly, měla jsem vždy po přečtení čas na přemýšlení. Za mě super a jsem ráda, že ke mně tahle kniha doputovala ve správnou chvíli.

retrivr
18.06.2023 3 z 5

Po přečtení jsem nabyla dojmu, že originál bude starší tak o deset let. Není tomu tak. Vyšel v roce 2021.

Štítky knihy

autismus ženy psychologie poruchy chování diagnostika (lékařství)

Autorovy knížky

Clara Törnvall
švédská, 1967
2023  84%Autistky: O ženách na spektru

Kniha Autistky: O ženách na spektru je v

Právě čtených9x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst126x
Chci si koupit30x
dalších seznamech4x