Aurora Leigh

Aurora Leigh https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160711/aurora-leigh.jpg 3 2 1

Epická poéma (nebo také román ve verších) psaná v blankversu obsahuje devět knih a je psána v první osobě z Aurořina pohledu. Příběh se odehrává ve Florencii, Malvernu, Londýně a Paříži. John Ruskin nazval tuto báseň "největší" poémou 19. století.

Literatura světová Poezie
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Aurora Leigh , 1856


více info...

Přidat komentář

Kozel
03.06.2022 3 z 5

Pozoruhodné, náročné, epické, silné, melodické. Tak jako životopis Elizabeth Browning, který by sám vydal za velké dílo. Ostatně Aurora Leigh je autorčiným vrcholným dílem, jímž zakončila cestu spisovatelskou i životní.

Jindy je Aurora také poněkud otravná, těžko pochopitelná či stravitelná, až příliš rozepsaná, někdy pro čtenáře zmatečná až nudná. Ostatně jako většina podobně epických děl; v případě poezie zvlášť. Není to snadné čtení a není snadné jej ocenit očima čtenáře současnosti.

První polovice knih mě velmi bavila a chytala, s přibývajícími stránkami se Aurora počala trochu točit v myšlenkách jako by si nebyla jistá, co vlastně chce říct. Vysoce ocenitelné byly vložené úvahy a eseje na nejrůznější témata od společenského postavení žen, přes výchovu a vzdělání až po politiku nebo stále vděčné téma povahových rozdílností obou pohlaví. Taktéž pozoruhodným byl popis Itálie, milované země autorky, čemuž bylo věnováno víc prostoru než třeba Paříži. A mezi těmito popisy a úvahami volně proplouvá životopis Aurory Leigh.

Nebudu to prodlužovat, Aurora Leigh je zlatým hřebem fiktivního spisovatelství Elizabeth Browning zcela právem. Byť kamenem úrazu může být, že v dnešní době patří spíš do šuplíku "pro fajnšmekry" než pro civilní. Je to dáno jak formou textu, tak i jazykem češtiny 20. let minulého století. A také podle toho lze soudit, že třpytný odlesk tohoto díla počíná, ne tolik právem, pomalu blednout.

Štítky knihy

19. století poema

Autorovy další knížky

Elizabeth Barrett Browning
anglická, 1806 - 1861
1961  83%Portugalské sonety
1974  88%Milý pane Browningu
1964  80%Víno milencov
1911  60%Aurora Leigh
1936  0%Sonety portugalské, I. kniha