Atlas ztracených měst

Atlas ztracených měst https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431121/bmid_atlas-ztracenych-mest-GYD-431121.jpg 3 16 4

Atlas ztracených měst přibližuje skutečné osudy více než čtyřiceti sídel, z nichž se vytratil život. Ať už bylo příčinou lidské šílenství, přírodní katastrofy, dějinné zvraty či hospodářský úpadek, všechna tato místa vyvolávají otázky. Někdy nás zneklidňují a děsí, ale pokaždé otevírají dveře do fascinující minulosti. Krásně ilustrovaná kniha francouzské historičky Aude de Tocqueville nás provede od futuristického tchajwanského městečka San Zhi až po ukrajinskou Pripjať, bleskově evakuovanou po jaderné katastrofě v Černobylu, či sumerské město Mari, ztracené uprostřed Sýrie. Atlas vychází jako další z unikátních publikací v edici Za obzor nakladatelství 65. pole.... celý text

Přidat komentář

LooneyCZ
13.12.2021 3 z 5

Téma knihy je velice zajímavé, zpracování ale mohlo být lepší. Absence fotografií mě donutila číst s telefonem v ruce; atlas je totiž spíš než uceleným přehledem takovou předlohou pro další googlování. Mapky s ilustrací města jsou sice hezké, ale v tomhle případě naprosto nedostačující. A bohužel často ani neposkytují moc dobrou představu o tom, kde vlastně místo leží (tady ze mě možná mluví studium kartografie, postrádám např. měřítko). A ne, ty GPS údaje fakt nikdo přepisovat do mobilu nebude. Městečko Colesbukta je pak umístěno špatně na západ Norska, ačkoli se nachází na Špicberkách (holt jsem studovala geografii, tak ty chyby vidím). Stránky s kompasem? Promarněná šance. Přesně sem by se ty chybějící fotky vešly.

Osobně mě mnohem víc bavily příběhy novověké (San Zhi, Centralia, Kolmanskop), zato popis Kartága nebo Babylonu mi připomínal učebnici dějepisu. Výběr míst i jednotlivé doprovodné texty jsou hodně nesourodé a řazení měst podle abecedy taky není zrovna šťastné řešení. Jen prohlubuje celkovou roztříštěnost knížky. Povídání o starověké a dávno zaniklé civilizaci v Indii nebo severní Africe, se spoustou až zbytečných historických údajů (nebavilo), střídá utajené město v Aralském jezeře nebo místo, kde se z puklin v silnici valí kouř (honem Google a vyhledat víc).
Mimochodem, ta Hirošima je tam zařazena jako proč?

Z celé knihy se tak jako nejužitečnější jeví obsah. Ve spojení s ilustracemi (jsou opravdu hezké, ale fotka je fotka) poslouží jako seznam míst, o kterých si (většinou) chcete na internetu vyhledat další informace a možná si tam naplánovat výlet. Od knihy nazvané Atlasem bych však čekala víc.

Mimochodem, i v rámci Česka by se spousta takových ztracených míst (spíše vesnic) našla. Obce vypálené (Lidice, Ležáky), obce zatopené (Mušov, Frymburk), zbořené kvůli Temelínu, vysídlené (na Šumavě) nebo opuštěné kvůli výstavbě vojenského prostoru (Nepřívaz, Varhošť). Nechtěl by to někdo sepsat? Nebo už se tak stalo? Něco jako web zanikleobce.cz ale knižně?

Stanley
23.09.2020 3 z 5

Texty jsou krátké a úderné, budou dráždit vaši zvědavost. Ale pak jí kniha neučiní zadost.

Zoufale chybí fotografie. Tenhle fakt nezachrání ani nádherná grafická úprava a ilustrace. Vždycky vás bude zajímat, jak dané místo vypadá dnes. Neustále jsem v ruce přehazoval knihu a telefon.


Iki1
13.05.2020 2 z 5

Na první seznámení v pohodě, díky grafice zaujme, ale... Text je vyloženě nedostačující a chyběly mi k dokreslení fotografie. Většinu zde prezentovaných míst lze navštívit, tak proč tu nejsou?

lentolog
19.02.2020 3 z 5

Ilustrácie, grafické a knižné spracovanie perfektné, výber lokalít veľmi zaujímavý (hoci mi chýbala napr. Petra či Dunwich a niektoré by som oželel), no texty zaostávajú. Dalo sa napísať zaujímavejšie formálne i obsahovo.

Štítky knihy

města zaniklá místa

Autorovy knížky

Aude de Tocqueville
francouzská, 1959
2020  65%Atlas ztracených měst

Kniha Atlas ztracených měst je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce14x
Chystám se číst18x
Chci si koupit19x