Atentáty na Hitlera

Atentáty na Hitlera https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101321/atentaty-na-hitlera-broz-101321.jpg 4 12 3

Spiklenci, vrahové a diktátor, který unikal smrti Historik a publicista rekapituluje přípravu a průběh atentátů na nejvyššího nacistického činitele. Vůči Hitlerovi bylo připravováno či se uskutečnilo téměř padesát atentátů. Jeho likvidaci plánovali nejenom vysocí důstojníci, ale i prostí řemeslníci, jedinci a političtí i ideologičtí fanatici, odbojáři i nacističtí spolubojovníci. Shrnutí atentátů od pokusu švýcarského "náboženského blouznivce" Bavauda roku 1938, přes bombový útok uměleckého truhláře Elsera, aktivity Abwehru, pokusy spiklenců kolem velitele armád Střed - Tresckowa, nejznámnější pokus dne 20.července 1944, provedený hrabětem Stauffenbergem až po plán "Hitlerova dvorního architekta" Speera. Moorhouse se věnuje rovněž aktivitám Spojenců a polského odboje směřujícím k Hitlerově likvidaci... Je to vůbec poprvé, kdy se v jediné poutavé knize seznamujeme s neuvěřitelnými příběhy četných pokusů zabít Hitlera a změnit tak běh dějin.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

Killing Hitler , 2006


více info...

Přidat komentář

Jack93
11.08.2020 5 z 5

Vynikající kniha pojednávající o (ne)známých atentátech/spiknutích na Hitlera. Například komplot okolo Stauffenberga a Tresckowa je díky filmu Operace Valkýra značně proslulý zatímco o Bauvodovi jsem nikdy předtím neslyšel. Pokud jste navštívili důkladně Berlín, pak jste na Wilhelmstrasse narazili na pomník Georga Elsera, takže i jeho příběh je poměrně pověstný. O plánech abwehru, Britů, Sovětů a Alberta Speera jsem ale neměl nejmenší tušení.
Moorhouse odvedl skvělou práci, na níž nejvíc oceňuju zakotvení událostí do kontextu. Třeba o Nerově rozkazu ke konci války jsem prvně slyšel pár dnů před čtením v jednom dokumentu na ČT2.
Knihu jsem koupil před spoustou let, ale všechen ten čas, který jsem si na ní šetřil, se bohatě vyplatil!

katushah
03.04.2017 4 z 5

Hezká levná knížka z levných knih, která pojednává o všech známých i méně známých atentátech na Hitlera.


smnpka
21.06.2013 5 z 5

Ne že by odvaha a odhodlání změnit dění v německu nestačila (pokud by se odstraněním Hitlera změnilo k lepšímu). Hitler měl prostě a jednoduše štěstí, někdy mu k němu dopomohli i jeho atentátnící svýmy chybami. Ale i atentáty na 100% připravené k úspěchu neuspěli.