Ať se rozhodneš jakkoliv

Ať se rozhodneš jakkoliv https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447212/bmid_at-se-rozhodnes-jakkoliv-wlW-447212.jpg 4 84 26

Skrytá síť série

1. díl

Tohle není sci-fi. Tušíte, kdo ve skutečnosti ovládá váš život? Na jisté varšavské ulici dojde k dopravní nehodě, při níž zemře herec a moderátor oblíbeného pořadu pro děti Ryszard Buczek. Všechno ukazuje na to, že ztratil kontrolu nad vozidlem. Redaktorka bulvárního portálu Julita Wójcická je však přesvědčená, že Buczkovi někdo s odchodem z tohoto světa pomohl. Nezkušená novinářka začne pátrat na vlastní pěst a brzy si uvědomí, že pravda o smrti oblíbeného moderátora je mnohem děsivější, než by si kdo dokázal představit. Julita obdrží anonymní varování a s hrůzou zjišťuje, že ve světě řízeném moderními technologiemi nic není jako dřív. Zločinci používají nové, dosud neznámé metody, všechno je dovoleno a každý náš krok na síti lze zpětně vysledovat…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Cokolwiek wybierzesz , 2019


více info...

Přidat komentář

Mabie
09.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Do nedávné doby jsem byla klasický uživatel, který má sice základní povědomí o kyberbezpečnosti, nekliká na neznámé odkazy, neodpovídá na e-maily nigerijským princům ani americkým lékařům, kteří po něm touží, a tak nějak jsem si nepřipouštěla, že se mě nějaké nebezpečí na internetu týká. Ale když jsem vinou stejného hesla přišla o e-mail i Facebook, změnila jsem názor. Každého z nás "obyčejných" uživatelů, kteří používají chytré telefony, tablety, e-mail a podobné záležitosti se to týká.

Zpočátku se mikropříběhy té spousty osob trochu míjely, ale postupně se propojil osud novinářky, policisty, herce, kněze a mnoha dalších postav a postaviček do neskutečně aktuálního obrazu dnešní doby. Popisovaný bulvár je nechutný, hlavní hrdinka zpočátku velmi naivní, ale s postupujícími kapitolami a otevíranou problematikou darknetu se z toho stává nefalšovaný thriller. A když zazněla otázka australského policisty "A máš silné nervy? slyšel jsi někdy, jak křičí znásilňované pětileté dítě?", tak jsem si uvědomila, že jsem při svém nepříjemném střetu s kyberprostorem vlastně měla štěstí, že temnota toho prostoru je neskutečně děsivá a že by se všichni, kdo používají chytré technologie, měli v oboru IT vzdělávat. A třeba se cítit trochu paranoidní, protože "my už v tý dystopický kyberbudoucnosti žijeme. Jenomže interface je uživatelsky příjemnej, takže to nikomu nedošlo." Vypadá to všechno nevinně, ale jak pravil autor "Internet je zmršený, aplikace jsou zmršený, uživatelé jsou zmršený."

Za edukativní stránku přidávám knize hvězdičku - za mne je to plný počet.

Dela111
04.02.2024 5 z 5

Ať se rozhodneš jakkoli je thriller z prostředí temných stránek internetu, ze světa hackerů a je napsaný tak, že jej lehce pochopí i čtenáři, kteří nejsou zrovna odborníci v oboru IT. Zároveň se tu vyšetřuje trestný čin, který patří k těm nejodpornějším.
Hlavní hrdinka, bulvární novinářka Julita, si všimne určitých nesrovnalostí v případu jedné dopravní nehody a když na ně poukáže ve svém článku, zjistí, že šlápla do pořádného vosího hnízda. Od té chvíle už pro ni není bezpečno nikde. Její znalost počítačových sítí je sice průměrná, ale ani to, ani skutečnost, že přijde o práci a díky jistým fotkám na netu i o důstojnost, ji nezastaví v hledání pravdy. Tuto postavu je lehké si oblíbit.

Tohle je skvělý thriller o internetové kriminalitě a o nebezpečí jaké nové technologie představují. Jejich používání je zdánlivě anonymní, přitom však naopak umožňuje totální formu sledování.
Zpracování příběhu bych hodnotila 4*, tu 5. přihazuji za námět. Prosím víc knih, které otevírají téma nebezpečí kyberprostoru a které do čtenáře rýpou otázkou, jakou hodnotu má pro nás soukromí a jakou cenu jsme připraveni zaplatit za jeho ztrátu.
Doporučuji, tohle rozhodně stojí za přečtení.
Mimochodem - dotaz pro nakladatelství Host - druhý díl již autor dávno vydal, proč nevyšel u nás? ;-)


broskev28
30.12.2023 4 z 5

Ať se rozhodneš jakkoli je kniha, na kterou se chystám snad už téměř rok. A když jsem se k ní konečně dostala, rozhodně nelituju, naopak.
Prvotina mladého polského autora je výborná – dobře přeložená, jazykový redaktor taky odvedl kvalitní práci a hlavně téma je výsostně aktuální. Popis internetového bulváru s názvem Meganewsy je otřesný, počínaje způsobem jeho fungování a konče odměňováním zaměstnanců. Ovšem pořád je to jen neškodná hračka ve srovnání s darknetem.
A jestli jsem doposud nefandila chytrým mobilům a hodinkám, odteď se jim budu vyhýbat velkým obloukem!

TheEvelyn
15.12.2023 4 z 5

Velmi velmi zajímá kniha s ještě zajímavějším námětem. Upoutala mě hlavně anotace knihy a nápisy na přebalu knihy. Řekla bych snad, že by se tato kniha mohla řadit do edukativních knih i pro náctileté, neboť příběh velmi dobře nastiňuje, jak je používání všech technologií někdy i zrádné. Na druhou stranu zde stojí otázka, zda proti tomu lze vůbec bojovat? Nemyslím tím takové to všeobecné pravidlo "být opatrný", ale myslím služby, které nabízí "ten druhý" web.
Opravdu skvělá myšlenka, která byla skvěle zanesena do knižní podoby.

tess.de.veles
20.07.2023 5 z 5

Super!

Roxxi
07.07.2023

Tak toto bylo překvapivě hodně dobre čtení. Nejen že clovek nahledl do fungovani bulvaru, ale take si prohloubil znalosti kyberprostoru. Pribeh porad vypadal jako ze co?....a ke konci se z toho vyloupl docela brutal, ktery nedovolil prestat cist. Veta "vis jak krici petilete ****ditě" me bude ze spani budit jeste hodne dlouho.

Mike99
03.02.2023 5 z 5

Tak to mne vtáhlo do děje neskutečným způsobem, možná to bylo tématy, které mě vždy zajímaly, fungování bulváru a svět internetu a kyberzločinů. Čtivé, místy vtipné, závěr poměrně drsný, nic pro citlivé povahy, protože je to až moc reálné, třeba na rozdíl od severských drsných detektivek. Budu se těšit na další dvě knihy ze série, snad i ony budou brzy přeloženy do češtiny, i když uplynuly již 3 roky od vydání v Polsku, přitom první díl byl přeložen relativně brzy :-(.

Madelisi
01.01.2023 4 z 5

Polský napínavý thriller, díky kterému se stanete paranoidními. Sama jsem pár dní po hlavní hrdince musela najít místo ve městě pomocí navigace a necítila jsem se zrovna nejlépe. Tak dobře autor popsal problematiku nebezpečí moderních technologií. Stejně tak prostředí bulvárních internetových plátků. Na internetové galerie už klikám s jiným pocitem.

Styl je klasický thriller s hodně postavami, příběh je poskládán z jejich mikropříběhů. Zpočátku jsem si nebyla jistá, kdo bude hlavní postava. Všechny byly vybrány moc dobře, osobně se mi moc líbil vietnamský policista.

Na této knize je unikátní to, že hlavní hrdinové spolu vůbec hladce nespolupracují, jak je obvyklé jinde. Naopak se moc podrážejí. A nemají čistý morální profil.

Vyvrcholení příběhu je nečekané, spojil jednotlivé indicie (některé postavy se do závěru zdály naprosto bez významu). Motivace pachatele vysvětlena, důvody policie nebo toho, kdo u nich tahá za nitky, již méně. To zase na druhou stranu dodá příběhu na realitě.

Kačka_knihomol
22.10.2022 5 z 5

Skvělý příběh, já jsem nadšená. Na začátku mi trošku trvalo si zvyknout na polská jména, ale to byla asi jediná věc, co mi na knize neseděla. Originální téma, zajímavá zápletka, sympatické věrohodné hlavní postavy a to gradování napětí na konci - krása. Čím víc se konec blížil, tím byla kniha více a více neodložitelná. Hodnotím samozřejmě známkou nejvyšší a doporučuji k přečtení!

Peťulka3
05.10.2022 5 z 5

Musím říct, že mě to mile překvapilo. Zase úplně jiný "svět". Dost děsivý svět, ve kterém vlastně žijeme. Těším se na další díl.

Milujivuniknih
05.09.2022 5 z 5

Perfektní a poučná kniha, která mě obohatila o nové vědomosti. Moc doporučuji.

kruppe
14.04.2022 4 z 5

Odpočinková četba. Nic převratného, ale čte se to dobře. Ač je to detektivní román, tak samotné pátrání je slabší, předvídatelné, ale ozvláštněné o moderní technologie, hackovani atd. Největší slabinou je pomalý rozjezd a nezvládnutý závěr.
Přesto mě závěrečný Cliffhangr nalákal. Asi je to tím, zcela podobných detektivek je poskrovnu...

Atara16
19.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha mě zaujala obálkou, chvilku trvalo než jsem se začetla a myslím že obsahuje to jak se cítím po přečtení.
"Protože se ukazuje, že už nerozumím světu, který mě obklopuje. "

konicekbily
27.10.2021 4 z 5

Knížku vnímám jako sociální román ze současné polské, zejména varšavské mladé společnosti. Kromě podrobného "rozebírání" nebezpečného fungování moderních komunikačních prostředků a jejich možného zneužívání v běžném životě jsem seznámen s tím, jak odstrašujícím způsobem fungují internetová media a jak se tam mohou dostávat neověřené a nikým neověřované informace. A mám "kliku", že v mém životě mne neovlivňuje počet kliků konkrétního článku. K autorovi: je to nadějný autor pro budoucnost!

intelektuálka
09.10.2021 4 z 5

Tak tohle se povedlo - polský autor ve svém zdařilém a zajímavém debutu /tedy u nás, jinak již v Polsku publikoval/ otevírá aktuální poblém dnešní doby .....

A to jsou temná a skrytá zákoutí počítačových sítí ....

Novinářka Julita je na cestě k úspěšné kariéře - do doby, než zveřejní článek o podezřelém úmrtí televizního moderátora ....

Potom se ocitá mimo hru - a ona touží zjistit proč .... a hledá pomocníky v pátrání ....

Je to psané s gradujícím napětím a má to spád .... a cesta vede vysoko ....

" Ať se rozhodneš jakkoli - můžeš napsat jen ano, nebo ne...."

Tak jak se tedy rozhodneš, Julito ?

A já to tuším - je to první díl série ... a doporučím ....

L.Helena
27.05.2021 5 z 5

Nebezpečně dobré, a hlavně srozumitelné i pro čtenáře, který není zrovna počítačový expert.

kirkpatrick
08.02.2021 5 z 5

Docela povedený thriller ze současnosti, o bezpečnosti internetu a částečném odhalení skrytého darknetu. Začátek knihy mě moc neoslnil, ale postupně s přibývajícími stránkami mě upoutal.

jaroiva
03.02.2021 4 z 5

Líbilo se mi to, ale obávám se, že teď budu poněkud paranoidní.
Určitě doporučuji přečíst, aby si člověk trochu hlídal hesla a na co kde kliká...

Hella
12.12.2020 3 z 5

Nebylo to špatné, ale zas takový hit, jak to podle předchozích hodnocení vypadá, také ne. Nicméně poučné to bylo každopádně.

Prey
06.12.2020 2 z 5

Já si nemůžu pomoct, ale na rozdíl od ostatních hodnotících jsem nečetl provokativní thriller, ale tuctový kalkul. Už obálka slibuje "hlubiny darknetu", takže nemůžete být překvapeni, o co půjde. Všechno jede podle šablony, jak rozjet ubercool sérii s moderními technologiemi.