Antarktida: Můj životní sen

Antarktida: Můj životní sen https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410690/bmid_antarktida-T2R-410690.jpg 4 33 10

Strhující cestopis napříč nepřístupným terénem Antarktidy 5 100 kilometrů za 57 dní nepřístupným terénem Antarktidy, přes jižní pól, úplně sám bez jakékoli pomoci. Takovou cestu vymyslel a uskutečnil explorátor Mike Horn, kterému by daleko spíš sedělo přízvisko dobrodruh. O podobném projektu dlouho snil a realizoval jej na počest své zemřelé ženy Cathy v období mezi 13. prosincem 2016 a 7. únorem 2017. A právě o tom je tento strhující cestopis, v němž chronologický popis událostí střídají stránky, v nichž rozmlouvá se svou ženou. Horn vyrazil z Kapského Města spolu se svou nadšenou posádkou na vlastní lodi Pangea na sever tohoto nejméně známého kontinentu, odkud pokračoval úplně sám, zapřažený do dvouapůlmetrákových saní, v nichž za sebou táhl to nejnutnější. Necestoval na lyžích po cestách, které před ním projely pásové stroje, ale absolvoval prvovýstupy pohořím královny Maud i masou Dómu C v nadmořské výšce přes 3 000 m s pomocí kitů, tažných draků. Přitom musel překonávat nesčetné nástrahy, antarktický chlad, bezvětří, zející průrvy a bezpočet jiných nebezpečí ohrožujících jeho život. Ještě nebyl u cíle a už se těšil na další dobrodružství – výpravu kolem světa nazvanou Pol2Pol. Takový už prostě je Mike Horn.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

L’Antarctique, le rêve d'une vie , 2018


více info...

Přidat komentář

crossandra
16.10.2023 4 z 5

Mike Horn nepochybně patří k největším dobrodruhům naší doby. Sice jako sportovní antitalent a posera nedokážu pochopit, co někoho k takovým nápadům a obdivuhodným výkonům pudí, ale jsem za ty bílé vrány vděčná. Smekám před železnou sebekázní a nezměrným úsilím vstát a jít dál, když by bylo pohodlnější jen o trochu déle zavřít oči.

tlllk
07.04.2023 3 z 5

Viac ako cestopis to bola spoveď neobyčajného človeka. Pár vecí bolo pre mňa nových a nepochopiteľných, ako NoGo zóna uprostred Antraktídy, a zákulisné ťahanice so sponzormi a byrokratmi, ale samotný popis cesty doplatil na nudný charakter krajiny. Takže ak nie ste Inuit a nerozoznávate 50 odtieňov bielej, budete sa po chvíli nudiť.


Chesterton
29.03.2023 3 z 5

[audiokniha]
Je to asi hlavně tím, že i ze stylu četby Luboše Ondráčka je znát Mikeho nadšení z překonávání sama sebe a Antarktidy. Stejně tak ze stylu psaní stříká adrenalin, nadšení, odhodlání a až trochu chorobně pevná vůle.
Vlastně jsem dobře polovinu příběhu sotva trochu tušila o čem je řeč, ale přesto mě to vlastně bavilo a vydržela jsem to až do konce.
Kniha není nejen o Antarktidě, ale ani o čemkoli jiném než o nadšení autora z vlastních schopností (joo a schopností přátel, a vděčnosti, to ano).
Pár fajn myšlenek mě tam zaujalo protože jsem asi lidsky přesně opačný typ člověka než Mike, ale na plný počet je to všechno žalostně málo.
Jo a děcka - příklad si z něho úplně moc neberte, životní nadšení a energii investuje do vyšších cílů :o)
P.S. Ovšem pravda je i to, že "život je dlouhý, když kráčíme jen po značených cestách" a maminky jsou ve svých modlitbách blízko andělů :o) to je zcela jistě taky pravda!
Za poslech to jistě stálo!
3/3

Crozz
04.02.2023 2 z 5

Bohužel mě nezaujalo, vyprávěno nezáživnou formou.

janina66
31.12.2022 4 z 5

Jak zmiňuje čtenářka "tami1" , nejedná se o cestopis. Je to o vůli a velkém odhodlání Mika Horna přejet Antarktidu přes pól v rekordním času. Opravdu ho žene jen silná vůle přes všechny omrzliny a jiné nezdary. Už jen rok se dostával ze všech neduch a velkém zhubnutí.

tami1
06.05.2022 4 z 5

Anonce je podle mě dost zavádějící, tohle není cestopis.
O Antarktidě se toho kromě teploty a větru nedozvíte mnoho, zato se ponoříte do myšlenek a pocitů Mike Horna a spolu sním budete překonávat nepřekonatelné.
Ano je to sobec a občas jde přes mrtvoly, ale kdo z dobrodruhů, kteří něco dokázali, nebyl sobec a hlavně blázen. Na své cestě dennodenně riskuje život a zdraví, ke konci už bojuje jen ze setrvačnosti. Jeho vůle je obdivuhodná.

Pasadenka
31.12.2020 2 z 5

Tak tohle ne! Nelíbilo se mi to. Nechci hodnotit Mikea a jeho užívání si života – to mu můžu jen závidět. Antarktida je i můj životní sen, i kdyby jen s cestovkou. Ale literárně vzato je celá knížka napsaná hrozně. I jako cestopis, i jako výsek života, i jako vhled do duše cestovatele. Celé špatně. A to, že o Antarktidě tato knížka de facto ani moc není, tak dávám trpké 2 hvězdičky! Omlouvám se. :(

sibu33
05.01.2020 5 z 5

Úžasný příběh, který vás vtáhne do děje, drží v napětí od začátku až do konce a mate pocit, že jste jeho součástí.

ivana02
05.10.2019 2 z 5

Na to, jak je kniha útlá, tak anotace je moc zdlouhavá. Tento typ literatury vyloženě vyhledávám, ale tahle byla velkým zklamáním. Polovina knihy jsou vzpomínky, které se střídají se současností. Sám autor mi nebyl moc sympatický, na výpravu vyrazil bez povolení a cesta byla útrpná, to až hraničilo se sebepoškozováním. Kniha kupodivu neobsahuje vůbec žádné fotografie, což je u tohoto tématu udivující.

Laura99
21.07.2019 5 z 5

Moc se mi líbila.

Štítky knihy

Antarktida

Autorovy další knížky

Mike Horn
jihoafrická, 1966
2019  73%Antarktida: Můj životní sen
2019  82%Dotknout se nebes
2010  71%Pokořil jsem ledové království

Kniha Antarktida: Můj životní sen je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce29x
Chystám se číst26x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x