Anna O

Anna O
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538420/bmid_anna-o-6644e46a48b90.jpg 4 36 36

Čo ak nočné mory nie sú v skutočnosti nočnými morami? Priemerný človek prespí v živote približne tridsaťtri rokov. Čo sa však v skutočnosti deje, keď spíme a čoho sme vtedy naozaj schopní? Anna Ogilvy bola nádejná dvadsaťpäťročná spisovateľka so svetlou budúcnosťou. Až kým raz v noci bez zdanlivého dôvodu na smrť dobodala dvoch ľudí – a odvtedy sa nezobudila. Anna, ktorú noviny nazvali „spiacou krásavicou“, trpí zriedkavou psychosomatickou poruchou, známou ako „syndróm rezignácie“. Doktor Benedict Prince je forenzný psychológ a expert v oblasti vrážd spojených so spánkom. Jeho metódy sú poslednou nádejou na vyriešenie neslávne známeho prípadu Anny O., ktorá sa musí zobudiť, aby ju mohli postaviť pred súd. V prípade takejto ostro sledovanej podozrivej však treba postupovať veľmi opatrne, hlavne ak máte svoje vlastné pracovné tajomstvá a komplikovaný osobný život. Kým sa Anna začína postupne preberať, Benedict musí zistiť, čo sa naozaj stalo a či je Anna za svoje zločiny skutočne zodpovedná. Iba Anna pozná pravdu o udalostiach tej osudnej noci, ale iba Benedict vie, ako ju odhaliť. Lenže pre to, čo zistia, im obom začne hroziť nebezpečenstvo.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji.
Literatura světová Thrillery
Bude vydáno: , Motýľ
Originální název:

Anna O , 2024


více info...

Přidat komentář

mrs.jungova
18.06.2024 4 z 5

Až na pár částí, kdy se příběh lehce táhl, se kniha četla téměř sama. Autor pojal příběh velmi zajímavě. Nebál se zacházet i do detailů co se syndromu rezignace týče.

Určitě doporučuji při čtení dávat dobrý pozor. Z mého laického pohledu je kniha velmi dobře propracovaná a také dost zamotaná. Pokud byste při čtení nedávali pozor, mohlo by vám něco podstatného utéct.

Autor mi doslova zamotal hlavu! V závěru už jsem měla tušení, jak to asi dopadne, ale předchozí události mě dost zmátly!

Pokud vás fascinují “záhady o spánku/náměsíčnosti, věřím, že vás tato kniha nadchne. :-)

LadaLil
16.06.2024 5 z 5

Výborná detektivka nebo i psychologický thriller. Zajímavý, spletitý příběh. Rozuzlení bylo zajímavé, i když ne úplně překvapivé. V příběhu byly určité nesrovnalosti, ale byly vysvětleny v závěru.


okeey
13.06.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala podle anotace, věřím tomu, že se tohle děje, otázka ale je, jak se tomu dá předejít? Když se probudíte a najednou nad vámi stojí blízký člověk např. s nožem nad hlavou a vůbec o sobě neví, protože spí. A když se taková tragédie stane, tak jak to řešit, když o tom pachatel nemá ani tušení a zločin nespáchal vědomě?
Nečekané zvraty, napětí, které by se dalo krájet, originální téma a spoustu zajímavostí v této knize najdete. Příběh se četl dobře, nicméně zvolila bych jinou gradaci příběhu, spíše postupnou než "boom" až na konci knihy. Za mě by příběhu prospělo méně stran, aby byl údernější. Jinak ráda knihu doporučím, protože za to rozhodně stojí.

danielosbourne
08.06.2024 3 z 5

Očekával jsem něco malinko jiného, ale rozhodně nejsem zklamaný. Každopádně by knize prospělo, kdyby byla trochu kratší a kdyby se pořád neopakovalo to samé dokola.
Jinak téma zajímavé, zpracování dobré, jen bych uvítal, kdyby se ten příběh rozplétal trochu víc postupně, než až v samotném závěru.

Eva_H1970
07.06.2024 4 z 5

Kniha jednoznačně vyniká svým námětem. Čte se svižně, je napínavá. Ve druhé půlce už za mě rozvleklá, proto srážím jednu hvězdičku. Ale mrzí mě to, protože konec byl nečekaný a překvapující. Když celý příběh co sebe zapadnul musela jsem uznat, že je kniha velmi povedená.

MamaKnihomolka
06.06.2024 4 z 5

Mysteriózní příběh o spánku, náměsíčnosti, psychologii, zradě, pomstě a o tom, jak moc nás spánek dokáže ovládat a co všechno jsme schopni udělat aniž bychom to věděli.

Kniha mě zaujala hned svou anotací. Věděla jsem, že si ji prostě musím přečíst. Nemohla jsem odolat zajímavému námětu knihy. Vůbec jsem netušila co čekat, jen jsem doufala ve skvělý a zamotaný thriller.

Bavilo mě více pohledů, ale hlavní je Benův a Annin zápisník, který vše dělá ještě zajímavějším.
Dozvěděla jsem se i zajímavé informace o psychologii a spánku. Což beru jako super bonus k parádní knize.

Na konci místo rozmotání příběhu a zodpovězení otázek se děj zas možná až příliš zamotal a některé otázky se spíše objevily. Ale líbil se mi ten nečekaný šok.

luculi
05.06.2024 3 z 5

Příběh ženy, která upadla do spánku po hrůzném činu na dlouhé čtyři roky. A dokud se neprobudí, nikdo nemůže skutečně dokázat, zda je vina nebo ne. Po letech se ji lékaři snaží probudit a přijít na pachatele vraždy i na to, proč tak dlouho spí.

Text je hodně krátký, kapitoly obvykle tak na tři až pět stránek. To mi docela vyhovovalo, protože se to díky tomu snáz četlo a díky přeskakování mezi pohledy postav, tyhle kapitolky docela budovaly napětí. Co mi trošku vadilo, tak strohost textu, taková neosobnost, spíše jakoby šlo o nějaké poznámky či osnovu.

Dějově to šlo raz dva. Hodně rychlé vysvětlování a vyprávění, které právě vzhledem k té délce plynulo strašně zrychleně. Občasné náznaky mě udržovaly pořád ve střehu, protože prostřednictvím těchto poznámek bylo jasné, že se stalo něco víc, co je potřeba odhalit. Nicméně na druhou stranu mají postavy zvláštní chování a myšlenkové pochody. Často se ztrácí hranice mezi realitou a představami, takže jsem měla chvílemi pocit, že všichni tak nějak ztrácí rozum a blbnou.

Celé je to o psychologii, emocích, pocitech, představivosti, lidském chování. Ale také o tom, jak se s lidmi snadno manipuluje, jak se lehce dají ovlivnit něčí názory, o davové mánii... V podstatě se to zabývá těmito tématy více než postavami. Po celou dobu to hraje na určitou notu, odklání fakta, míchá události, spřádá domněnky. Neměla jsem tušení, kam to celé může vést. Posledních asi padesát stránek stálo za přečtení nejvíc. Konečné rozuzlení, rozplétání pravdy, neskutečné slepování střípků, až to došlo do bodu, který jsem neočekávala vůbec. Neuvěřitelný konec. Přesto zpracování zbytku textu není úplně ideální a lákavé, takže rozhodně nemůžu hodnotit plným počtem.

stesti.s.knihou
03.06.2024 3 z 5

Anna O., thriller, který docela zarezonoval na instagramu (alespoň v mé skromné bublině). A nedivím se! Anotace je totiž velmi poutavá: Anna O. spí už čtyři roky. Někteří z nás, pociťujíce právě teď únavu, si určitě říkáme: jů, spát čtyři roky, boží. Ono to ale tak boží není. Anna je v jakémsi komatózním stavu zvaném syndrom rezignace, do kterého upadla těsně poté, co byla nalezena celá od krve, s nožem v ruce, u dvou mrtvých, pobodaných těl. Jelikož pochází z poměrně významné rodiny, ihned se stala terčem novinářů - je Anna vražedkyně, nebo pouhá oběť, na kterou byla vražda narafičena? Po čtyřech letech marných pokusů o Annino probuzení přichází na scénu psycholog Benedict Prince, odborník na poruchy spánku. Jeho úkolem je Annu probudit a pomoci tak k usvědčení ze zločinu. A jak už to tak bývá, pan psycholog je nakonec do celého případu zatažen mnohem více, než se očekávalo..
Anotace v topu, 2/3 knihy také, krátké kapitoly, děj utíkal zběsilou rychlostí, originální námět, bavilo mě střídání postav i vysvětlování vědečtějších prvků (uvěřitelnost :D), bohužel mě ale zklamal konec, který byl dle mého vkusu příliš překombinovaný. V momentě, kdy se začal lámat chleba, jsem se začala v ději ztrácet. Doufala jsem, že bude rozuzlení postupně lépe vysvětleno, přišlo mi však, že se zauzlovalo víc a víc :D Každopádně čtu na knihu zatím samé pozitivní recenze, je tedy možné, že mi zkrátka nesedla. Z výše zmíněných důvodů však dávám 3,5/5.

nada3314
28.05.2024 4 z 5

Tohle je thriller o „Šípkové Růžence“ a to skoro doslova. Dokáže ji Princ vysvobodit? Nejedná se však o skutečného prince na bílém koni, ale pokusí se o to doktor Benedict Prince – spánkový lékař, který se zabývá lidmi, kteří ve spánku páchají zločiny. Ani jsem netušila, že nějaké takové povolání vůbec existuje a docela mi už jen tato informace naháněla husí kůži. A to co se dělo potom už mi hlava nebrala vůbec.

Hlavní hrdinka tohoto thrilleru je Anna O. která byla obviněna z vraždy dvou nejlepších přátel, které měla zabít ve spánku. Jelikož, ale už 4 roky spí, nemůže být ze svých činů obviněna ani zproštěna viny. Soudy už na lékaře tlačí, a tak se doktor Prince pokusí Annu O vzbudit.

Jedná se o velmi čtivý a svým tématem zajímavý thriller. A ten konec? To se přiznám, že jsem vůbec nečekala. Ještě nic takového ani vzdáleně podobného jsem nečetla. Knihu jsem si užila a doporučuji.

michaelakoc
27.05.2024 4 z 5

Necelé 2 týdny zpátky světlo světa spatřila tato thrillerová novinka a už reakce ze zahraničí byly více než nadšené, proto jsem měla vysoká očekávání, která se rozhodně naplnila. Abych hodnotila maximem, představovala bych si finální rozuzlení zápletky trochu jinak, i tak ale bylo více než překvapivé.

Jak už nám ukazuje anotace, příběh bude o tom, zda je zločin spáchaný v náměsíčnosti doopravdy zločinem, a zda by za to měl být člověk odsouzen. Jako ve správném thrilleru, je to ještě o tom, zda to Anna doopravdy udělala nebo byl snad pachatelem někdo jiný?

V knize miluji ten psychologický vhled, kdy nám je poměrně detailně a rozhodně zajímavě vysvětlena náměsíčnost a také to, jak vlastně spánek funguje. Tyto části mě možná bavily nejvíce.

Anna údajně zabila své dva kamarády a společníky a hned po tomto hrůzném činu upadla do spánku, který už trvá 4 roky. Nyní ale Vláda potřebuje, aby byl případ už uzavřen a Anna ideálně odsouzena, k tomu by ji ale potřebovali probuzenou, proto na scénu povolají uznávaného doktora na spánek, které má praxi na jedné soukromé klinice, kam je Anna převezena.

Doktor Benedict Prince ví, že k tomu, abych Annu probudil, bude potřebovat znát informace z její minulosti. Postupně zjišťuje nějaké věci, do toho tam máme kapitoly, které jsem výtažky z Annina deníku a ty nám ukazují, co se dělo před touto dvounásobnou vraždou.

Aby toho nebylo málo, tak i Ben prožívá nějaká ta rodinná dramata, do toho jeho šéfová, uznávaná doktorka, má také nějakou minulost, která ji dostihla a do toho jsou kolem pořád lidi, kteří si myslí, že je Anna nevinná nebo naopak absolutně vinna.

Sama Anna, jako novinářka, se měsíce předtím, než upadla do hlubokého spánku, zaobírala známou vražedkyní a jejím příběhem.

Nechci nic spoilerovat, proto to napíši v hádance, kterou pochopí jen, kdo četl. Na konci přišla postupně 3 rozuzlení. Pro mě by bylo nejlákavější to druhé, kdyby se autor vydal tím směrem. Víc nenapíši.

Knihomolka97
27.05.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala prakticky okamžitě svým zajímavým tématem.
Příběh je vyprávěn hlavně z pohledu Bena, ale nechybí i kapitoly jiných postav. Zajímavé jsou části z Annina deníku. Vyloženě sympatický mi nebyl asi nikdo, ale Benovi jsem fandila. Bylo mi i líto jeho rodinné situace.
Kapitoly jsou kratičké, děj napínavý, který postupně graduje, především tedy ve druhé polovině. Autor nechává na pochybách až do samotného závěru a musím říct, že jsem na konci zůstala s otevřenou pusou a docela mě to i naštvalo.

Na můj vkus je zde ale příliš mnoho zdlouhavých popisů i informací, bez kterých bych se klidně obešla. Občas jsem se přistihla, že se nudím a myšlenky utíkají jinam. Zkrátit o nějakých 50-60 stran by podle mě neuškodilo.
Na druhou stranu věřím, že ten, kdo se v detailech vyžívá, bude nadmíru spokojený.
Pokud máte rádi psychologické thrillery, které vám zamotají hlavu, tak Anna O je ta pravá.

Za sebe hodnotím 3,5*/5*.

Klímuška
20.05.2024 5 z 5

Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to zodpovědnost?

Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z bohaté rodiny, která zrovna pracovala na článku o vražedkyni Sally Turnerové, přezdívané Stockwellská zrůda.
Jednoho dne ji najdou zakrvácenou s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Od té doby Anna O. stále spí další čtyři roky.

Dr. Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho nová metoda je poslední šancí na probuzení pro Annu. Jen ona totiž ví, co se tenkrát stalo. Annin případ je hodně sledovaný a Ben dává všanc svoji kariéru i soukromí.
A co když pravda bude hodně bolet?

Tahle kniha mě navnadila už svou anotací. Já sama byla jako dítě náměsíčná a několikrát jsem se probudila někde jinde. Svým způsobem je to fascinující.
Autor nás vtáhne okamžitě do příběhu.
Krátké kapitoly střídají pohledy nejen Bena a Anny, ale i dalších vedlejších, přesto důležitých postav.
Tohle je prostě čtivé, zamotané a je potřeba plná pozornost, aby se člověk neztratil.
U Anny pořád nevíte jestli je vinná
nebo nevinná. Na konci si člověk říká, že tohle měl tušit. Jasně dávalo by to smysl. Jenže posledních pár kapitol všechno rozcupuje a nezbývá než zírat.
To jsem teda vážně nečekala.
Dávám 4,5/5 na začátku mi trvalo se začíst, díky pomalejšímu tempu, pak už to jelo jak po másle.

Áňa 998
17.05.2024 5 z 5

Poslední dobou jsem spíše žánrově i myšlenkově v romantice nebo fantasy, ale na dobrý thriller si najdu čas vždycky! Podle anotace jsem odhadovala, že Anna O. bude stát za přečtení, takže jsem se do ní dala!
.
Pokud jste se lekli, že jste knihu ještě v knihkupectví neviděli, nebojte, teprve vyjde. Já jsem na finální podobu opravdu zvědavá. Recenzní výtisk, který ještě není finální, mi dorazil velmi rychle a trochu mě vyděsilo, kolik má kniha stran. Na první dojem působí jako pořádná bichle!
.
Ale nic není jak se zdá. To platí jak po obsahové, tak vizuální stránce knihy. Můžete se těšit na krátké kapitoly, díky kterým je kniha čtivá, rychle utíká a nijak se nezadrhává. Sama jsem jí přečetla asi za dva dny!
.
Po stránce děje si myslím, že jsem se s ničím podobným nesetkala. Máme tu spánkového lékaře Bena a pacientku Annu O., kterou nikdo nedokáže probudit. Spí už neskutečné čtyři roky! Okolo toho všeho je ale ještě jedna obří otázka. Spáchala Anna O. zločin?
.
Musím se přiznat, že jsem při čtení vyvinula neskutečné množství možných konců. Samozřejmě jsem se sekla při každém, a samotné rozuzlení děje na konci mi vyrazilo dech.
.
Pokud máte chuť na opravdu dobrý thriller, zkuste Annu O.. Mě kniha moc bavila, a musím říct, že si ji možná v blízké době přečtu znovu, protože pořád nějak nemůžu uvěřit tomu, co se v knize vlastně stalo. Za mě obří doporučení!

Jane2016
16.05.2024 4 z 5

Anna O., kniha, pyšnící se zajímavou anotací, zaujala mou pozornost už po prvních pár větách. Thriller se zabývá fascinujícími tématy, jako jsou manipulace s pravdou, poruchy spánku a zločiny spáchané během něj.

Nutno dodat, že Anna O. je nejdiskutovanější titul roku 2024 a thriller měsíce podle The Sunday Times!

S těmito informacemi jsem se pustila do čtení a má očekávání byla vysoká! Každopádně kniha si mě získala už během prvních kapitol. Ty jsou opravdu dobře rozdělené na kratší části a nutí čtenáře číst dál a dál.

Plánovala jsem si knihu rozložit na několik dní, ale nakonec jsem ji stihla přečíst během jediného odpoledne! Až takhle je Anna O. chytlavá! Pokud máte rádi psychologické thrillery, tak tohle bude něco pro Vás (doporučuji začít číst knihu během dne, protože se Vám nebude chtít pustit!).

Za mě jde o opravdu povedený thriller a jsem si jistá, že o něm v následujících měsících ještě hodně uslyšíme.

eva3992
15.05.2024 4 z 5

Hlavní hrdinka knihy, Anna O., už čtyři roky spí. Tělo se zřejmě brání skutečnosti, že je možné, že brutálně zabila dva své přátele. Dokud se neprobudí, není možné zjistit pravdu. Podaří se doktoru Princovi Šípkovou Růženku probudit a dopátrat se pravdy?

Jo, tak tohle mě opravdu moc bavilo! Není to jen klasický thriller, kdy tu máte vraždu a vyšetřování, autor nás zavede na myšlenku, čeho je naše tělo a podvědomí schopno ve spánku. Nenásilně nás seznámí s různými informacemi z psychologie. Ač je to možná díky tomu trošku pomalejší, i tak má kniha spád.

Střídají se tu různí vypravěči, záznamy z deníků, lékařské záznamy. Pořád se tam něco děje, postupně autor přidá nečekaná odhalení, k tomu krátké kapitoly, které končí tak, že knihu prostě nemůžete odložit. Pozvolna odhaluje různé indicie a čtenář si tak může poskládat, co se vlastně stalo. Určitě mě příběh donutil zapnout mozkové závity a přemýšlet jako vyšetřovatel. Ač jsem si ke konci myslela, že vím, jak to celé dopadne, nenechte se zmást, přijde ještě nečekaný zvrat, který s příběhem pěkně zamává….

Celá kniha na mě zapůsobila tak, že se mi dokonce o ní v noci zdálo. Je pravděpodobné, že si po dočtení položíte otázku, zda jste skutečně celou noc strávili jen v posteli….

Vruznychsvetech
15.05.2024

Detektivka, co je svým způsobem psychologický román? Tak nějak by se dala snad definovat tato kniha. Setkáváme se zde s hlavní hrdinkou, která před nějakou dobou zabila své přátele, jenže za to nikdy nebyla odsouzena. Protože na to, aby mohla být odsouzena musí stanout před soudem a na to, aby mohla stanout před soudem musí být hlavně vzhůru. Což jak velmi brzy zjistíme je zde trošku problém.

Co všechno se během spánku může stát? A je to ve všem opravdu takové jaké se to celou dobu zdát být? Odpověď je není. Ve skutečnosti, když si myslíte, že něco víte naprosto přesně a už nic vás nemůže překvapit se to celé o 180° otočí a vy teprve poté zjišťujete, že doopravdy nevíte vůbec nic.

V knize se vyskytuje neskutečně moc psychologických a filozofických úvah, které to celé zajímavě provazují a zároveň tomu minimálně za mě osobně dávají nějakou tu přidanou hodnotu.

Co se mi už tolik nelíbilo byli občas až příliš popisné a neskutečně zdlouhavé popisy, které se vyskytovali především z počátku. Vlastně chápu, že se nám to snažil autor zřejmě, co nejlépe nastínit a vysvětlit, abychom si to dokázali celé živě představit, ale trochu mi tam chyběl prostor pro vlastní fantazii.

Pro změnu, ale musím vypíchnout postavy, které zde byly za mě osobně opravdu skvěle vykresleny a zpracovány.

Čím se kniha blížila ke konci tím více gradovala a stupňovala napětí. V tu chvíli jsem si celý příběh začala užívat naplno a uvědomila si, že první půlka je zkrátka trošku slabší. A jelikož je to za mě tak nějak půl na půl rozhodla jsem se pro 3 z 5