Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky

Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517930/bmid_anna-a-karel-knezovi-pribeh-ceskeho-NoQ-517930.jpg 5 7 3

Skutečný životní příběh dvou mladých lidí Anny a Karla přiměje k zamyšlení mladou i starší generaci. Nic nezabrání tomu, aby se mladý český četník zamiloval do pohledné a vzdělané sudetské Němky, kterou posléze přivede do československého vnitrozemí. Co v úplně cizím prostředí zažívá Anna bez větší znalosti češtiny, rodiny a přátel? A co vede Karla k tomu, že se hned po okupaci zapojí do odboje? Kde v sobě oba mladí lidé vezmou sílu, jeden zemřít a druhý žít? Tyto a jiné otázky ve své knize s bohatou obrazovou přílohou rozplétá jejich vnučka nejprve z pohledu malého děvčátka a později zralé ženy. Jistá míra zvědavosti o konci tak trochu neobyčejného příběhu poznamenaného válečnými lety vás donutí knihu přečíst jedním dechem.... celý text

Přidat komentář

cori
27.01.2024 4 z 5

Publikace, v níž převažují fotografie nad textem, mapuje život vrchního strážmistra Karla Kněze a jeho rodiny. V závěrečné části se autorka dělí o své vzpomínky na babičku Annu (1902-1973) a dokumentuje pietní místa a pietní akty na památku jejího dědy po roce 1990 včetně udělení státního vyznamenání Medaile za hrdinství v říjnu 2019. V knize nalezneme jednak rodinné fotografie, fotografie členů odboje a jejich potomků, četnické záznamy o Knězově kariéře, dobové pohlednice a fotografie míst, kde Knězovi žili a která navštěvovali, fotografie osobních věcí a vybavení domácnosti (hodiny, porcelánový servis, mycí souprava), které rodina uchovává. Kapitoly: Dětství a mládí, V pohraničí, Ve Vrbatově Kostelci, V odboji, Život rodiny po smrti Karla Kněze, Babička Anna, Přílohy.

jakub87
20.09.2023 5 z 5

Autorka vylíčila doslova úchvatným stylem zejména životní příběh svých prarodičů a jejich čestné místo ve společnosti. Díky tomuto příběhu plného radostí a strastí na pana "vrchního" ale i jeho paní "Vrchní" budoucí generace jen tak nezapomenou... Ač je toto dílo literaturou faktu, neskutečně Vás vtáhne do jejich rodinného příběhu. Čest jejich památce a díky autorce za tak skvělý počin!


maryzka
03.08.2023 5 z 5

Krásná, zajímavá kniha o dvou lidech, kteří žili ve špatné době. Četník Karel Kněz, který si dobrovolně vzal život za svoje ideály, za to, že cizí vojska vstoupili na naše území- no spíš to byli skoro sousedi, než přišel frajter - jak říkávali. Vzal si život právě za odboj. Je tu popsán celý jeho život i jeho manželky od doby kdy šli svým životem. Bohužel je také popsán život paní Knězové po válce i jejích potomstvo. Knihu doprovází také mnoho fotografii.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Ležáky Silver A protifašistický odboj Protektorát Čechy a Morava

Autorovy knížky

2023  91%Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky

Kniha Anna a Karel Knězovi: Příběh českého četníka a sudetské Němky je v

Přečtených9x
Knihotéce6x
Chystám se číst26x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x