Angelika – Markíza anjelov

Angelika – Markíza anjelov https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83763/bmid_angelika-markiza-anjelov-dPX-83763.jpg 4 72 10

Angelika série

1. díl >

Anjel či diabol? Záhadná a krásna Angelika nastoľuje večný „problém ženy“. Otec ju vydáva veľmi mladú za mocného toulouského šľachtica, „bohatšieho a vznešenejšieho“ ako mladý a vzdialený kráľ Ľudovít XIV., rovesník Angelikin. Pozná mladá žena lásku a šťastie? To je prvý osudový otáznik! Angelika sa dozvie, že jej manžel je zohyzdený, že kríva a navyše, že jeho rozprávkové bohatstvo znepokojuje Inkvizíciu, ktorá je v Languedoku ešte veľmi mocná. Zrazu Angelika spozná, že jej manžel, hoci od prírody poznačený, je v skutočnosti veľký vedec, ktorý získal bohatstvo svojimi objavmi pri dobývaní zlatej rudy. Je to výnimočný človek, ktorý si podmaňuje ženy a popri bohatstve nadobúda aj všeobecnú úctu a vážnosť. Jeho palác Veselého poznania a Škola lásky sú pojmom v očiach vtedajšieho pokolenia, ktoré chce užívať plody života. Žiaľ, Joffrey de Peyrac popud? proti sebe závistlivcov z radov cirkvi, ako aj žiarlivého kráľa. Obvinia ho zo stykov s diablom a posielajú na hranicu . . . Stane si Angelika do radov anjelov alebo diablov v dráme, ktorú dokresľuje široká paleta vysoko postavených osobností Veľkého storočia? To je ďalší otáznik, ktorým autor nielen udržuje čitateľa v ustavičnom napätí, ale poskytuje mu aj neskreslený pohľad na dobu francúzskeho rozkvetu s jej rozmarmi, nádherou aj ukrutnosťou mocných. Dobrodružný román takéhoto veľkého štýlu nemal už dávno náš čitateľ v rukách. Osobitne bude zaujímať čitateľov, ktorí dej románu poznajú z filmového spracovania.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Marquise des anges I – Angélique , 1953


více info...

Přidat komentář

Lole
05.03.2023 5 z 5

Začátek knižní série, který mě kdysi v minulosti a na střední škole naučil lásku k historii a zájem o dění v minulosti. Hlavní hrdinka na mě v tomto díle podstatě působila poněkud namyšleně, ale moc se mi líbí ten další osobnostní vývoj. Celkově to tady působí hrozně idylicky na to, co dílo člověku ve výsledku přinese.

Velbana
17.10.2020 5 z 5

Krásný začátek serie. Na začátku jeji děctví. Moc krásná svatba.


m_martina
28.05.2020 5 z 5

Nádherná historická freska, ke které se ráda vracím i po letech. Stále se dobře čte, stránky jen letí a já se ponořím do tohoto krásného romantického příběhu jedné velké lásky.

Leona91
08.03.2019 5 z 5

Úžasné dílo, které otvírá dveře k dalším kniham o krásné markýze. Začátek byl však trošku dlouhý a nudný, dětství nemuselo být tak moc rozepsáno. Naopak jsem měla pocit, že autoři mohli věnovat více stránek životu ústřední dvojice hrdinů. Byla jsem okouzlená jak se postupně z Angeliky stává žena, trubadúrske popisi se mi moc líbili. Bylo naprosto skvěle číst si o vznikají lásce a následně fascinující jak závist a touha po moci může vše zničit. Pasáže u soudu jsem těžce nesla a prožívala jsem vše s hlavní hrdinkou, i když jsem věděla že to slavný velký kulhavec z Langedoku přežil. Jako úvod do série je kniha velmi vydařená a obsahuje mnoho historických dat.

Hani77
03.01.2019 4 z 5

Četla jsem jako náctilá - a naozaj v slovenčině. Tehdy jsem nemohla sehnat české vydání. Další díly v češtině se mi pak četly lépe. Milovala jsem Angeliku a četla ji opakovaně, ale v dospělosti jsem se k ní nevrátila.

renefer
10.12.2018 3 z 5

Čekala jsem těžkou romantiku, na základě filmů, které jsem viděla v dětství. Ale jde spíš o historický román. Některé kapitoly ani nejsou věnovány krásné markýze ale frondě a politické situaci ve Francii 17. století.

TeraOkula
31.07.2016 5 z 5

Angelika, nádherná, nezkrotná a oddaná jednomu muži. Osudová žena, která proplouvá životy významným mužům ve francouzském království v době krále Ludvíka XVI. Romány ve slovenském překladu ve mě zanechaly v mých deseti letech hluboký dojem a občas , když mám romantickou náladu, tak se k nim ráda vracím.

adelinka
22.01.2014 5 z 5

Angeliku som začala čítať ešte na základnej škole, vtedy to bolo čitateľské šialenstvo a čítala som v noci a aj v škole pod lavicou....najviac ma oslovili diely od 1-6, potom to už bolo o jednu hviezdičku dolu....

bobina58
20.06.2013

Kniha mého mládí,poprvé jsem ji četla snad v 16.letech,pod lavicí ve škole. Příběhy krásné markýzy,mne provázely životem.Ale nejraději jsem měla první čtyři díly. Poprvé jsem to četla ještě slovensky, Díky Angelice ,jsem se kdysi naučila číst slovensky.

Alix
30.11.-0001 4 z 5

Knihy o krásné markýze jsou zajímavé tím, že příběhem o hledání ztracené lásky, bych je šoupla do žánru červené knihovny. Ovšem z historického hlediska bych jim dala vysoké hodnocení. Všechny historické skutečnosti jsou tu popsány naprosto přesně a když jsme se ve škole učili o době Ludvíka XIV, z knihy jsem se dověděla víc, než z učebnice.

Štítky knihy

láska 17. století milostné romány Francie dobrodružství zranění dohodnutý sňatek jizvy

Autoři knihy

Anne Golon (p)
francouzská, 1921 - 2017
Serge Golon (p)
uzbekistánská, 1903 - 1972