Americká balada

Americká balada https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15014/bmid_americka-balada-Qxy-15014.jpg 3 12 4

Společnost amerického maloměsta druhé poloviny a sklonku 20. stol. nahlížená přes drama vraždy v rodině, která do maloměstské společnosti nezapadá. Šestnáctiletý John Reddy se po násilné smrti matčina milence dává na útěk, takže vše vypadá zdánlivě jednoznačně – vraždil on. Honička s policií, dopadení a soud z něj udělají mýtického hrdinu celého města, přes jehož osud jsou líčeny a hodnoceny osudy ostatních. Mnohavrstevný text líčí v jedné rovině chápání celého dramatu Johnovými tehdejšími spolužáky, kteří je prožívali jako svoje vlastní, rozebírá celou tehdejší společnost, sugestivně podává vznik Johnova hlubokého vztahu k matce a celé rodině, a líčí jeho další (odsouzením poznamenaný) život. Ještě po třiceti letech, kdy se Johnyho spolužáci setkávají na abiturientském srazu, zjišťují, že jeho příběh ovlivnil jejich životy od střední školy až dosud.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Broke Heart Blues , 1999


více info...

Přidat komentář

Littlemonday
27.06.2022 odpad!

Americká balada - J. C. Oatesová

Anotace:

Společnost amerického maloměsta druhé poloviny a sklonku 20. stol. nahlížená přes drama vraždy v rodině, která do maloměstské společnosti nezapadá. Šestnáctiletý John Reddy se po násilné smrti matčina milence dává na útěk, takže vše vypadá zdánlivě jednoznačně – vraždil on. Honička s policií, dopadení a soud z něj udělají mýtického hrdinu celého města, přes jehož osud jsou líčeny a hodnoceny osudy ostatních. Mnohavrstevný text líčí v jedné rovině chápání celého dramatu Johnovými tehdejšími spolužáky, kteří je prožívali jako svoje vlastní, rozebírá celou tehdejší společnost, sugestivně podává vznik Johnova hlubokého vztahu k matce a celé rodině, a líčí jeho další (odsouzením poznamenaný) život. Ještě po třiceti letech, kdy se Johnyho spolužáci setkávají na abiturientském srazu, zjišťují, že jeho příběh ovlivnil jejich životy od střední školy až dosud.

Recenze:

Kdybych tuhle knížku měla definovat jedním slovem, bylo by to asi UTRPENÍ.
Tolik jsem se musela přemáhat a přemlouvat, abych postupovala dál. Snažila jsem se mezi řádky hledat nějaký děj, ale skrz autorčiny květnaté popisové věty dlouhé přes půl stránky… To prostě nešlo!
Nějakých 370 stránek opěvování jednoho kluka, později muže. Nejspíš jde o tu dospělou verzi chlapečka z Kinder čokolád, co je na obálce. Jediná linka příběhu, která mě zajímala, nebyla dořešená. Nebo jsem to prostě jen přehlédla? Často se mi stávalo, že jsem některé pasáže musela číst i na třikrát, protože jsem byla myšlenkami úplně jinde.
Málokdy se mi stává, že bych z něčeho byla takhle znechucená. Tomuhle dílu se rovná tak maximálně nejotřesnější český erotický román Hračka.

Pokud se najde druhý chudák jako jsem já, kdo tuhle věc četl, můžete mi napsat, kdo spáchal tu vraždu?

Hodnocení:
0/5 ⭐️

Radši to ani nečtěte.

Pro další recenze mě sledujte na FB: LittleMonday - Rádi čteme a na IG: little.monday

čekanka13
01.12.2016 1 z 5

Bohužel, kniha mne neskutečně nudila. Jen ve vzácných a krátkých úsecích mne zaujala.


Maanna
23.08.2016 3 z 5

Je to místy až příliš rozvláčné. Přitom se mi hlavní zápletka líbila, ale často jsem měla pocit, že ano, už tuším, co chce autorka říci, ale ráda bych se posunula zase o kousek dál.

kika 13
27.12.2012 3 z 5

Americká oddychová četba.