Alma a Svět obrazu

Alma a Svět obrazu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488552/bmid_alma-a-svet-obrazu-4lz-488552.jpeg 4 38 11

Když slepá Alma v dědově vetešnictví omylem projde obrazem, ocitne se v přízračné krajině. Nemůže uvěřit vlastním očím, a to doslova. Najednou vidí! Stojí v modré trávě pod červeným nebem a blíží se k ní prazvláštní bílé zvíře. Není to sen a není to ani místo, kde může zůstat. O chvíli později vypadne z obrazu do doby před sto lety. Všechno tu vypadá úplně jinak, než je Alma zvyklá. Problém jí dělá i obléknout si šaty se spoustou mrňavých knoflíčků, nakoupit na trhu nebo obstát ve třídě plné neznámých holek. Především ale Almu čeká jeden velký úkol. Nutně potřebuje najít Františku, autorku obrazu, kvůli kterému to všechno začalo. Pátrání po Františce je plné nečekaných zvratů a krkolomných dobrodružství. Alma si sice najde kamarády, ale pochopí, že dát věci do pořádku a udělat zásadní rozhodnutí musí jen ona sama.... celý text

Přidat komentář

marketa3815
21.04.2024 4 z 5

Devítileté dceři se celkem líbilo, i když míň než Elvíra, strašidlo z kontejneru. Líbil se jí dobrodružný příběh, historické pozadí ji nezajímalo a neocenila ho.

Jarka_rybář
03.02.2024 5 z 5

Nádherná knížka. Propracovaná i co do reálií doby. Moc se mi líbilo, jak se Alma skamarádila s holkami a jak se snažila napravit, co se dalo. Je to nádherný dobrodružný příběh.


broskev28
31.10.2023 5 z 5

Alma je mou knihou letošního roku!
Vůbec, ale vůbec jsem netušila, co mě čeká; o to větší bylo mé bezvýhradné nadšení, úžas a souhlas. Doporučuju všemi deseti, a to zdaleka nejen mládeži.
Pro mě má tahle kniha všech pět pohromadě:
1) česká autorka
2) skvělý příběh – nápad i provedení
3) rok 1922 v české historii – úchvatný popis a zajímavé informace
4) dobrodrůžo, kamarádství – místy jsem zapomínala dýchat
5) rodina – koblihová vůně
Ze své dvouhodinové cesty vlakem si nepamatuju jedinou stanici s výjimkou té cílové: když ji zahlásili, doslova fyzicky mě bolelo, že musím četbu přerušit, vystoupit a společensky, coby návštěva, konverzovat. Hugo a Hynek, Marie, Vlastina, Velká Káča, Pepča Placka, Sušenej Sucharda, Toyen, ale třeba taky Hovňous, prostě neuvěřitelně živě podaný příběh slepého sirotka. Dokonalé dílko!!!

Koktejl23
07.09.2023 5 z 5

Za mne objev letošního. Příběh mne bavil od začátku od konce. Nejlepší kniha, kterou jsem za poslední dobu četla, která mne přivedla peo mne k znovuobjevení surrealismu u nás.

Ta-vod-vedle
01.09.2023 4 z 5

Ze začátku mě to vůbec nebavilo a do čtení se nutila, ale postupně už jsem se nemohla odtrhnout!

Kojomy
03.06.2023 5 z 5

Tuhle knihu jsem dostala od školy za úkol jipřečíst nejdříve jsem to nesnášela ale pak když se schylovalo ke konci tak jsem to milovala každý večer jsem to četla a teď ani nevím po dočtení co večer dělat.

Jadla
29.01.2023 4 z 5

Četla jsem a četla, dlouho do noci, nemohla jsem se dočkat, jak to dopadne.
Příběh je vyprávěn podle mě úžasným, autentickým, věrohodným, přirozeným způsobem. Autorka má skvělý jazykový cit.
Almin svět je pestrý, zažívá úžasná dobrodružství. Dětskému čtenáři je velmi nenuceným způsobem předložen obraz života po velké válce, za velký klad pokládám to, že není idealizovaný a růžový, jak tomu v současnosti bývá.
Malinko mě zamrzel rychlý konec tě historické linky. Ještě se k němu vrátím, jestli mi něco neuniklo, ale všechno se jako zázrakem v dobré obrátilo, každému se náhle splnilo, co si přál, to se až vymykalo celé atmosféře knihy. Ale jelikož šťastné konce jsou fajn, je to jen malý údiv, ne nespokojenost z mé strany.

petrarka72
22.09.2022 5 z 5

Velmi jsem si příběh užila. Současný svět, svět obrazu a zejména ten před sto lety. Včetně továrnické i "uhlobaronské" třídy, Velké Káči, Vlastiny, Hynka Emmricha a Mirka Čermáka, Buffalo Berta čili klučičího převleku, dobrodružství na jatkách i v kanálech, "nelži si!" jako životní objev, k tomu Toyen a Sucharda jako bonus. Předpokládám, že z toho bude super komiks (už skoro je - ilustrátorka se vytáhla). Alma forever!

Nezletilci
13.06.2022 5 z 5

Takto knihu četla Nezletilá kritička Zorka (9 let), celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Na této knize se mi líbí styl, jakým autorka píše. Zaujal mě i děj knihy. Fascinovalo mě, že slepá holka jednoho dne jen tak projde obrazem, ocitne se v něm a najednou vidí! A hlavně: vezme s sebou vycpaného havrana, co na ni najednou začne krákorat! I postavy jsem si oblíbila. Alma není žádná slušňačka! Dokáže se i prát! Pan továrník Emmrich je od kosti správňák, jeho jméno má dobrou pověst a má "služku" Marii.
Další už nebudu popisovat, abych vám toho moc neprozradila. A abych vyzdvihla i kresby Kateřina Čupové, které se mi moc líbily. Celkově je (tedy podle mě) knížka Alma a Svět obrazu jedna z nejlepších. Doporučuji ale číst společně s dětmi či s rodiči (podle toho, kdo tohle čte), jsou v ní totiž i slova, kterým by děti nemusely rozumět. A jak se děj odehrává před sto lety, jsou tu věci, jako převýchovna u Dobrého Pastýře. Děti si tak mohou vyzkoušet vyhledávání zajímavostí na googlu."

Dadulina
05.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha! Foglarovka pro holky s nádechem fantasy. Ani chvíli jsem se nenudila, a to nejsem cílovka!

pista53
17.05.2022 5 z 5

Když je člověku jedenáct, tak už tato skutečnost sama o sobě není tak úplně jednoduchá. Puberta na krku...Alma však s sebou vleče i osud sirotka, když v pěti letech přišla při autonehodě nejen o rodiče, ale i o zrak. Od té doby putuje po příbuzných, je vzpurná, nepřizpůsobivá, nešťastná...Při jedné takové zlostné chvilce, kdy chtěla rychle utéct z dědečkova vetešnictví plného krámů, vrazila do o zeď opřeného obrazu a ejhle: ocitla se uvnitř, v prostoru malby, s Divnovlkem a Havranem. A nejenže vyšla „na druhé straně“ v úplně jiném století (přesně v r. 1922), ale také znovu vidí, což je pro ni, jak se později ukáže, kupodivu hendikep. Dostává se do rodiny továrníka Emmricha, pozná tu vlídnost a dobrotu jejich hospodyně Marie a nalézá nečekané přátelství.
Ale svět v této době není nijak jednoduchý. Je po Velké válce, hodně lidí žije v bídě a Alma pozná, že i děti se tu musejí otáčet a že pokud si chtějí udržet aspoň trochu slušné živobytí, je třeba občas překročit i zákon. A pravidla a ostré lokty tu hrají důležitou roli....

Tuto knihu jsem si vyhlédla v edičním plánu dlouho předtím, než vůbec spatřila sílu tiskařského lisu. Dětské knížky sleduji bedlivě a ty od Paseky obzvláště, a tato moje očekávání splnila na 200%. Vlastně už mě dlouho žádná kniha TAKTO nevtáhla, neokouzlila, nepohltila. Je v ní všechno, co čtenář potřebuje. A ten dětský obzvláště – napětí, kamarádství, poučení, všechno tak skvěle dávkováno. A to grandiózní finále!! Musela jsem ho číst vícekrát, protože poprvé jsem četla tak rychle, zvědava, jak tohle dopadne, že oči přeskakovaly řádky napětím.
Myslím, že tato kniha má v sobě velký dar, připoutat děti ke čtení. A já jí to velmi přeji.

Opravdu doporučuji vřele!!

Štítky knihy

pro děti od 9 let

Autorovy další knížky

Lucie Paulová
česká, 1965
2013  90%Elvíra, strašidlo z kontejneru
2022  88%Alma a Svět obrazu
2018  95%Elvíra, strašidlo z kontejneru 2 - Mládě jménem Pecka
2019  80%Zozomba
2010  27%Paměť zrcadla

Kniha Alma a Svět obrazu je v

Právě čtených3x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce42x
Chystám se číst53x
Chci si koupit13x
dalších seznamech8x