Zapomenutý papež

Zapomenutý papež https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170929/bmid_alessandra-d-ascoli-zapomenuty-pape-srS-170929.jpg 3 23 9

Alessandra d'Ascoli série

1. díl >

Mladá Florenťanka Alessandra d’Ascoli pátrá z pověření Cosima de Medici po zmizelých rukopisech a objeví antický papyrus. Jeho poselství je bomba: Petr nebyl prvním papežem. Alessandra jen o vlas unikne atentátu a uprchne zpátky do Florencie. Atentátníkovy stopy vedou do vysoké církevní hierarchie. V nebezpečí se náhle neocitá nejen Alessandra, ale také její životní láska – Niketas, tajuplný kněz z Byzance... První díl volné tetralogie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Der vergessene Papst , 2009


více info...

Přidat komentář

babicka_amalka
20.07.2019 3 z 5

za mě dost zklamání - knihy s touto tématikou a této formy mám velice ráda, ale - tak půlka knihy je neustálým opakováním téhož, zkrácení by jí přidalo na svižnosti a čtivosti; dost věcí jsem se sice dozvěděla, ale prostě někdy opravdu méně bývá více; tak uvidím, ještě zkusím dát šanci dalšímu dílu ;-)

kryspin66
24.01.2015 5 z 5

Kniha mě vcelku nadchla. Po delší době zase pořádný příběh. Román měl spád a docela mě zaujalo podání příběhu z pohledu dvou lidí. Mohu vřele doporučit. Těším se na další pokračování i když mám obavu, aby další díl nebyl kopií předešlého dílu.


lenkaknel
11.11.2014 5 z 5

Kniha se mi moc líbila... líbila? Byla jsem z ní nadšená tak jako už dlouho ne!

Dandulka
28.07.2014 2 z 5

Z počátku měla kniha spád, ale pak se nějak zasekla a tak to zůstalo až do konce celého příběhu. Škoda, mohl to být moc hezký příběh.

kikies
26.12.2013 3 z 5

... jako ateista jsem zmatená, jako fanoušek historie potěšená, ale mám-li román charakterizovat jedním slovem, napadá mě bez velkého přemýšlení jediné - ZDLOUHAVÉ. Oceňuji práci, kterou si autorka evidentně dala s přípravou, ta práce za tím vidět jde, ale k větší čtivosti to nepřispělo a o nalákání k četbě dalších dílů zřejmě také nemůže být řeč...

vincek1
15.12.2013 2 z 5

Po přečtení, smíšené pocity. Kniha mi připadala jako učebnice náboženství. Nebylo to až tak nezajímavé, ale bylo toho příliš. Přibližně do tří čtvrtin vyžadovala četba silnou vůli, konec knihy byl "akční", že by jí mohl závidět nejeden triler. Hrdinka by svou nesmrtelností strčila do kapsy všechny filmové agenty moderní doby. Zároveň prokazovala velké pochopení pro mužskou část populace, bez ohledu na vyznání, nebo rodinný vztah. Jinak řečeno moderně byla mírně promiskuitní. Co mi dala kniha nejvíce bylo nepochopení instituce jakou je církev. Úlohu církve ve vztahu k dávným populacím jsem chápal jako něco, co drželo lidi v určitých mezích, případně jako instituci, která se starala o vzdělání (což je jediné co na ní asi bylo v pořádku). Jinak nejvyšší představitelé církve se chovali přesně opačně proti tomu co hlásali, ale to není jen výsada církevních hodnostářů. Proto se nikdo nemůže divit tomu, že co se týče církevních restitucí, jsem zásadně skeptický. Nechtěl jsem urazit nikoho kdo smýšlí opačně, ale je to můj názor, který se po přečtení této knihy ještě utvrdil (vycházím ze vzdělání autorky, které dává jisté záruky pravdivosti, co se týče hašteření církevních hodnostářů). Omlouvám se za případné gramatické přehmaty, ale částečně jsou zaviněné stavem mé mysli po přečtení uvedené knihy. Kdybych emoce nechal opadnout, nic bych asi nenapsal.

ladyfromskye
08.12.2013 2 z 5

Tak tohle se teda nepovedlo. Dočetla jsem jen se skřípěním zubů.
Ano, má to hlavu a patu, ano, historické pozadí je výborně nastudované (to také může za ty 2*), ano, prvotní nápad nebyl špatný. Ale to je asi tak všechno, co se dá na obranu tohoto "díla" říct.
Kniha je zvláštní směsicí zdánlivého spisovatelského umu a něčeho neskutečně melodramatického a směšného. V pasážích, ve kterých autorka popisuje historické pozadí, a občas také v těch, kde popisuje trasu cesty, nejčastěji po městě, se opravdu jeví jako dobrá spisovatelka. Jenže jakmile se vrátíme do příběhu, který stvořila ona, začíná to kulhat a skřípat, zejména v dialozích a vnitřních myšlenkách postav. Ta směšná melodramatičnost! Ta otravná doslovnost! Ta křečovitá větná spojení! Ty podivuhodné hlavní postavy a jejich ještě podivnější chování a mozkové zkraty! Zvláště Alessandra a Niketas tomu všemu nasazovali skutečnou korunu. Možná proto, že byly ústředními postavami příběhu, který střídavě vyprávějí.
Po celou dobu čtení jsem nestačila mrkat, čeho všeho byla autorka schopná, v polovině knihy jsem si dokonce začala slova a někdy i celé věty měnit ku obrazu svému, který lahodil mému jazyku. Ignorovala jsem interpunkci. A někdy jsem byla nucená něco prostě vymazat úplně a dělat, že o tom vůbec nevím.
Zkrátka a jednoduše: Od autorky si ráda přečtu historický populárně-naučný článek. Ale její beletrie se už nikdy víc nedotknu ani špičkou prstu.

AlesXXX
11.11.2013 4 z 5

Kniha úplně nenaplnila potenciál, který měla. Ale pro ty, kdo mají rádi historii, Itálii a dobrodružství určitě stojí za přečtení.

alisek
06.11.2013 3 z 5

První díl z chystané pentalogie. Těšila jsem se, že mám na dlouhou dobu vystaráno. Tak rozsáhlý historický román. Bohužel velké zklamání. To co deklarují na přebalu knihy je jen okrajové. Polovina knihy je o něčem jiném. Pokud se nevyznáte v církevní hierarchii a terminologii, jste v pasti. Až na straně 115 je alespoň část objasněná. Pro mě jako laika hodně nesrozumitelné. Spousta jmen, funkcí, mnichů, kardinálů, biskupů, patriarchů, rabínů, papežských legátů, papežů a císařů. Vůbec jsem se nevyznala ve jménech a už vůbec ne kdo je kdo. Budu se rozmýšlet, jestli si druhý díl, Boží schrána, koupím nebo alespoň přečtu.

Autorovy další knížky

Barbara Goldstein
německá, 1966 - 2014
2013  68%Zapomenutý papež
2010  82%Stavitelka pyramid
2013  63%Boží schrána
2014  80%Šalomounův prsten

Kniha Zapomenutý papež je v

Přečtených31x
Doporučených1x
Knihotéce57x
Chystám se číst28x
Chci si koupit3x