Alcantara - z díla MUDr. J. A. Winna

Alcantara - z díla MUDr. J. A. Winna https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146632/mid_alcantara-z-dila-mudr-j-a-winna-rvi-146632.png 5 2 2

Přidat komentář

1amu
17.05.2020 5 z 5

Je velkou škodou, že z bohaté sbírky MUDr. J.A.Winna, vyšla u nás pouze tato jediná a k tomu ještě útlá knížečka.
Protože byl autor bohatě obdařen smyslem pro humor, může se čtenář seznámit s mnoha kapitolami z různých oborů. Hobo zde upozorňuje na kopanou.
Já jsem "se kochal" popisem oslav 1.májů, které dovedla k naprosté dokonalosti vedoucí síla společnosti:
"První máj stal se jakousi jarní filiálkou podzimního národního svátku, když jsme neměli toho štěstí, aby republika vypukla na jaře, které se svou podstatou nejlépe hodí k oslavám všeho druhu . Takto zatížený první máj se skládá z hudby a projevů mnoha stran . Všechny projevy jsou největší a daleko zastiňují druhé tábory, třeba v projevu komunistickém je vše již oznámeného nahrazeno diktaturou mezinárodního proletariátu. Společným znakem všech projevů jest jásot, ten je pak signálem přírodě, aby se i ona rozjásala s lidem se všemi barvami a květy..."
A pak přispěl troškou i velmistr rýmu Vít Nezval:

Belcrediho třída je horizontální ulice
oranžové kravaty spí u mrtvých gondoliérů
Brouk a Babka rozžali lampionů mléčné záře tisíce
milenčin prs ozdobím vějířem z bleděmodrého mohéru.

A já se stydím velice, že kdysi znechucen básní "Zpívám zpěv míru" jsem nezkoumal jinou lyriku téhož autora.
Děkuji Pražské imaginaci a Lege Artis, že mi umožnila dopídit se k této knize.

Hobo
12.06.2018 4 z 5

Knížka obsahuje prvorepublikové texty, otištěné ve Svědectví, Tribuně a jiných tehdejších periodicích, ale především texty z pozůstalosti, jako např. čtivá povídka Gólman, která je zároveň nejdelším, nejucelenějším textem. Je to brilantní čtení o úspěších žižkovské Viktorky a jejího brankaře Bráničky, které nutně připomíná Klapzubáky.
Brožura obsahuje i různé drobné dadaistické práce, které dobře ilustrují umělecké dění v první republice. Otištěné dopisy, které autor dostal od V+W, nejsou tím nejnosnějším v knize, byť jde o zajímavý doplněk.


Autorovy knížky

J. A. Winn
česká
1992  90%Alcantara - z díla MUDr. J. A. Winna

Kniha Alcantara - z díla MUDr. J. A. Winna je v

Přečtených2x