Ako na to

Ako na to https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456056/ako-na-to-RIE-456056.jpg 5 31 8

CELOSVETOVO NAJZÁBAVNEJŠIE A NAJMENEJ UŽITOČNÉ RADY, OSNOVANÉ BRILANTNOU MYSĽOU STOJACOU ZA POPULÁRNYM WEBKOMIKSOM XKCD A KNIŽNÝMI BESTSELLERMI ČO KEBY A VEĽKÝ VYSVETĽOVAČ. Každá úloha sa dá vykonať správnym aj nesprávnym spôsobom. No vždy existuje aj tretí spôsob, pri ktorom sa človeku rozum zastaví. A práve na ten sa zameriava kniha Ako na to, plná nepraktických návodov na kadečo, od pristávania s lietadlom až po kopanie jám. Autorov bestsellerov a karikaturista Randall Munroe v nej napríklad vysvetľuje, ako predpovedať počasie na základe rozboru pixelov fotografií zverejnených na Facebooku. Naučí vás, ako zo zvyškovej rádioaktivity zubov určíte, či patríte do generácie ľudí narodených v období 1944 – 1964 alebo 1980 až 1994. Poradí, ako si teleskopom vyhotoviť selfie alebo prejsť cez rieku tak, že z nej vyvaríte vodu. A keď už budete mať knihy plné zuby, predostrie vám možnosti jej likvidácie, nevynímajúc jej rozpustenie v oceáne, premenu na paru, využitie tektonických platní na jej podsunutie do zemského plášťa alebo jej vypustenie do Slnka. Munroe skúma komplikované riešenia jednoduchých úloh, čím sťažuje život sebe aj čitateľom, ale zároveň ich nabáda na preskúmanie najabsurdnejších hraníc možného – rovnako ako sa mu to podarilo v Čo keby. Kniha Ako na to, nabitá ostrovtipnou faktografiou a zábavným ilustráciami, ukazuje netradičnú cestu k lepšiemu pochopeniu vedeckých a technických stránok všedných vecí. Pritom poteší dušu a rozšíri myšlienkové obzory.... celý text

Přidat komentář

Ronnie68
24.11.2023 4 z 5

Tak to bylo prakticky šílené řešení relativně daných problémů .... dohnaných až do extrémů ... ale jak už bylo řečeno... ty malůvky byly fakt skvělý a nasmála jsem se ...

Kampal
02.12.2022 5 z 5

Knihu jsem koupil dnes - díky Navale za doporučení - a hned po první kapitole musím napsat komentář. Tohle zkrátka chcete číst :-)


myelka
05.11.2022 5 z 5

Klasicky skvělé a ztřeštěné, i když první díl mi přišel o malý chlup absurdnější :) Ale ty malůvky prostě miluji!

momo01
15.08.2021 5 z 5

Když jsem rozečetla tuto ztřeštěnou knížku, začala se rodina obávat o moje duševní zdraví. Nejenže jsem občas vyprskla u čtení (to by asi tak divné nebylo), ale mě se to stávalo i ve zcela nečekaných situacích. A kdybych se jen smála, začala jsem (podle nich) mlít naprosté nesmysly, jak nějakou situaci vyřešit. Stačilo zaslechnout o skoku vysokém na olympiádě, nebo chystat se na party u bazénu k novým známým.

A protože je můj bratr pilot, zaujala mě následující poučka jak nouzově přistát: „Měli byste vyhledat pole, kde plodiny nebudou tak vysoké ani husté, aby vám převrátily letadlo. Takže slunečnice by byly evidentně chyba. Nejlepší je přistávat na čerstvě zasetém poli. Nejhorší je přistávat na čerstvě zoraném. Nepřistávejte v ženšenu. Dávejte taky pozor na stromy. Pastviny jsou fajn, ale musíte si hlídat, abyste netrefili krávu. Kukuřice je taky na přistávání dobrá, ale jenom tak do poloviny června.“

xxtom
04.08.2021 5 z 5

Podobně jako předchozí knížka pana Munroa je i tato kniha plná bláznivých nápadů vysvětlených po fyzikální stránce do detailu. K tomu je vše ještě doplněno legračními ilustracemi.

knihyKeMne
07.04.2021 5 z 5

Hej hej hej, pane IHT, vzal jste mi slova z úst! No, takže, pan autor je velmi, velmi, velmi vtipný a velmi, velmi, velmi chytrý, a pan překladatel mu zdatně sekunduje. Knížka, u které se velmi pobavíte a zároveň i něco naučíte. Mě tedy zas dostala moderně přebásněná pranostika na červánky.

Doporučuji!

IHT
30.01.2021 5 z 5

Randall je proste genius. Jeho fantazie i erudice jsou ohromujici a jejich kombinace je zaruceny utok na branice ctenaru. Nektere problemy byly samozrejme zabavnejsi, nez jine (coz je pochopitelne), treba zpusoby napousteni bazenu me totalne zborily.
Velikanske poklonu si zaslouzi prekladatel. Pristupuje k textu zretelne s laskou, porozumenim a nadsenim - jeho frazi "dobre my!" jsem se smal, az jsem brecel :-D
Randall je zaruka dobre zabavy. Culim se od ucha k uchu a tesim se na dalsi pociny..

DennisMoore
15.10.2020 5 z 5

Randall Munroe potvrzuje svoji pověst šíleného vědce s šíleně skvělým smyslem pro humor. Chcete si postavit lávový příkop, nouzově přistávat s domem, poslat balíček z vesmíru, zjistit, jak daleko by dohodila Carly Rae Jepsen Georgem Washingtonem, nebo se dozvědět, jestli by vám při fotbalu byl co platný kůň a jak hrát na babu s Usainem Boltem? No moc se nevykrucujte, Randall Munroe dobře ví, že chcete! A ukáže vám, jak na to.