Agresivita v psychiatrii

Agresivita v psychiatrii https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190862/agresivita-v-psychiatrii-190862.jpg 4 4 1

Odborná publikace určená psychiatrům, zdravotním sestrám, studentům lékařských a zdravotnických oborů výborně poslouží i všem pracovníkům, kteří se ve své praxi setkávají s klienty, u nichž se projevují sklony k agresivnímu chování (lékaři rychlé záchranné služby, praktičtí lékaři, pracovníci pomáhajících profesí). Kniha čtenáře seznamuje s hlavními projevy zjevné i skryté agrese, vysvětluje její příčiny a zákonitosti. Zabývá se nejen násilím namířeným vůči okolí, ale i agresivitou pacientů vůči sobě samým – sebepoškozováním či sebevražedným jednáním. Autorka přehledně uvádí diagnózy a poskytuje doporučení pro prevenci a pro případnou léčbu. Upozorňuje na možnosti agresivního chování vzniklého na základě úzkosti, strachu, nejistoty, obav či nízkého sebehodnocení.... celý text

Přidat komentář

hu_87
11.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Autorka umí psát knížky a i tady čtenáři podává ucelený přehled na ožehavou problematiku v oblasti psychiatrie. Agresivita může mít mnoho forem a může se v nějaké formě projevovat prakticky u každého člověka (myšleno - neurotypika), a tím spíš u lidí, kteří mají nějaký psychický problém.

Kapitoly jsou (když pominu úvod, definice agresivity apod.) členěny na základě diagnóz: agrese u diagnóz - schizofrenie, bipolární afektivní porucha, deprese, disociální porucha osobnosti, hraniční porucha osobnosti, maligní narcismus (který v oficiální klasifikaci MKN/DSM jako takový není, tudíž tuto kapitolu vnímám jako zbytečně matoucí a stačilo by se zaměřit čistě na narcistickou poruchu osobnosti, u které je známo, že ta impulzivita a agrese také může být)... snad jsem si teda vzpomněla na všechno. A mezitím nějaké možnosti terapie, včetně nefarmakologické i farmakologické.
Autorka samozřejmě zmiňuje, že neznamená, že má člověk duševní nemoc/problém, že musí být automaticky agresivní.

Co mi ale vadilo byla jistá nepropojenost poznatků, některé kapitoly mi přišly zbytečně krátké a zaměřila bych se u nich ne ani tak třeba na výčet možností psychoterapie, ale jak s takovým člověkem v danou chvíli jednat.

Štítky knihy

psychiatrie agresivita poruchy osobnosti

Autorovy další knížky

Klára Látalová
česká, 1970
2010  93%Bipolární afektivní porucha
2013  80%Agresivita v psychiatrii
2016  100%Panická porucha
2015  83%Suicidialita u psychických poruch
2013  85%Psychiatrie v primární péči

Kniha Agresivita v psychiatrii je v

Přečtených4x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x