Aféry a kauzy Lídy Baarové

Aféry a kauzy Lídy Baarové https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94848/afery-a-kauzy-lidy-baarove-94848.jpg 4 15 4

Lída Baarová byla nejen krásnou a úspěšnou hvězdou českého a evropského filmu, ale i člověkem plným paradoxů. Na své pozemské pouti zažila mnohé. Od vrcholného obdivu až po naprosté zatracení. Právě proto poutá stále pozornost historiků i čtenářů. Autor, odbornou kritikou mnoha ceněných knih literatury faktu (naposledy Protek- torátní rozhlasový skeč), Radek Žitný i tentokrát ve své nové knize AFÉRY A KAU- ZY LÍDY BAAROVÉ vědomě rezignoval na rovinu populárního příběhu, ale život a osudy této herečky podrobuje analýze prostřednictvím více než tří set autentických dokumentů. Není a ani nechce být soudcem. Ostatně, jak zjistíme z mnoha citovaných protokolů, Lída Baarová zaplatila za své životní peripetie nemalou cenu. Po několika knihách, které se více či méně soustřeďovaly na vztah Baarové a Goeb- belse, se tak českému čtenáři dostává do rukou publikace, která mapuje její život od útlého dětství až po poslední roky života v salcburském exilu. Zvláštní pozornost pak autor věnuje poválečnému vyšetřování - na základě autentických dokumentů, které se dostávají na veřejnost vůbec poprvé.... celý text

Přidat komentář

catahoulas
15.02.2020 5 z 5

Dobře čtivá kniha

LadyCotton
21.06.2017 2 z 5

Musím souhlasit s komentáři níže. Kniha je to spíše o přepisech různých spisů a novinových článků, což by ani tak nevadilo ale jsou prostě stránky, které budete přeskakovat, jelikož vás prostě jednoduše nebudou zajímat. Nepochybně dala autorovi tvorba této knihy značnou práci, nicméně i přesto se z knihy nedozvíte nic moc nového (pokud jste četli více knih o LB). Na knize oceňuji poměrně pěknou dávku fotek.


Gity
03.09.2016 3 z 5

Knížku jsem přečetla celou, ale musela jsem se k tomu trochu nutit, hrozilo, že ji nedočtu. Byla to docela dřina, knížka je velice obsáhlá, ale jako obdivovatelka filmů a herců 30. a 40. let 20. století, jsem se zařekla, že to zvládnu. Knížku tvoří souhrn dobových faktů o paní Baarové. Tím kniha ztrácí na čtivosti a získává na hutnosti. Autor na to však sám upozorňuje, čtenář by tedy neměl očekávat příběh (rozhodně se ho ani nedočká). V tomto je ta zásadní odlišnost oproti jiným knihám, které život paní Baarové mapují. Mně tento styl získávání informací o oblíbených hercích příliš nevyhovuje, preferuju románový charakter, navíc mě v knížce neupoutalo nic, co bych o Lídě Baarové nevěděla z jiných knih či filmů.

Sumiko
15.10.2015 2 z 5

Místy zajímavé, místy nudné....až jsem musela odstavce přeskakovat.
Pro mě často moc "úřední" - byly tam záznamy z výslechů, dobových recenzí atd. Nového jsem se dozvěděla opravdu minimum.