Čeněk Šlégl

Čeněk Šlégl https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118071/cenek-slegl-tedy-dobre-vyrizeno-k-dennimu-poradku-118071.jpg 4 9 4

Čeněk Šlégl: „Tedy dobře, vyřízeno k dennímu pořádku...“. Dvě tváře herce, režiséra a scénáristy. Život nezaměnitelného prvorepublikového herce ČEŇKA ŠLÉGLA byl plný protikladů. Elegantní milovník z více než osmdesáti filmových rolí byl publikem stejně milován jako zatracován. Některé Šléglovy problematické životní kroky za války ho po osvobození přivedly až před soud. Jak však soudit člověka, který svůj lidský i umělecký kredit a de facto i život vědomě obětoval (až k hořkému konci), aby druzí mohli žít. Je to vlastně strhující příběh, potvrzující známou Dürrenmattovu tezi, že pravda, skutečná, nezjednodušená a ideologicky nezdeformovaná, jeví se pouze v paradoxu. Vydání první.... celý text

Přidat komentář

topipig
22.11.2018 5 z 5

Tak tahle kniha je jinší kafe, než kterou napsal Václav Junek. Žádné domněnky ani fabulace, ale přímá a jasná fakta, která se autorům podařila sehnat a díky nim si můžeme o Čeňku Šléglovi udělat jasný obrázek. Je až s podivem, že tak dlouhou dobu byl brán za kolaboranta a přítele nacistů, po odsouzení dostal jako jediný český herec doživotní zákaz veškeré kulturní činnosti, oproti jinším hereckým kolegům, nebo lidem z filmové branže, kteří prokazatelně kolaborovali a s Němci se paktovali. Že to Čeněk Šlégl všechno dělal kvůli své dceři, která se provdala za Žida a musel proto s Němci spolupracovat a účastnit se i Protektorátních skečů, aby neskončili v koncentráku, to Lidový soud, který ho soudil a odsoudil vůbec nezajímalo a nevzalo v potaz. Čeněk po soudu skončil na půl roku v těžkém žaláři a potom pracoval kde se dalo, nosil uhlí, maloval obrázky, které po hospodách za pivo nebo párek prodával, musel nějak uživit sebe a svoji nemocnou ženu, i když sám byl nemocný a ve vězení v dolech měl těžký úraz, jehož následky trpěl až do své smrti. Smutný osud tohoto výborného herce a přítele Vlasty Buriana. Autoři knihy Jaromír Farník a Radek Žitný tak aspoň po letech touto nesmírně cennou publikací jméno Čeněk Šlégl očisťují od nesmyslného nařčení z kolaborantství a dostává se mu aspoň tak nějakého zadostiučinění. Kniha obsahuje i cenné fotografie, plakátky divadelních představeních, soupisy všech her a filmových rolí, scénářů a režií, které tento významný umělec za svou éru vytvořil. Nejcennější ale zůstává rozhovor s Jaroslavem Malečkem, který byl štamgastem v hospodě, kam Čeněk chodil a prodával svoje obrázky a nějaký čas se stali přáteli až do Šléglovi smrti. Velká škoda, že rozhovor měl ještě pokračovat, ale když tvůrci knihy za panem Malečkem přijeli podruhé, byl už bohužel po smrti. A tak další věci a otázky které jsme se mohli ještě dozvědět už navždy zůstanou nezodpovězeny. "Tedy dobře, vyřízeno k dennímu pořádku...", pane hrabě Kocharovski.

Vidlička
24.07.2018 4 z 5

Jako komika ho miluju a jsem ráda, že se mu snad aspoň posmrtně dostalo touto knihou malého zadostiučinění... Proč se za největší srandou musí vždycky schovávat i ta největší tragédie...?! No nic - SLÁVA ČEŇKOVI! Anebo "poso"? ;-)


cloughie79
26.04.2018 4 z 5

Kniha přináší spoustu nových a dá se říci, že zásadních informací. Klobouk dolů před autory a jejich pátráním. Jinak Čeněk Šlégl byl skvělý herec, jeden z mých nejoblíbenějších z prvorepublikové éry.

nemharap
07.04.2012 5 z 5

Ze dvou dostupných biografií Čeňka Šlégla je, podle mého názoru, tato lepší a věrohodnější.

Štítky knihy

režiséři čeští herci

Autoři knihy

Jaromír Farník
česká, 1954
Radek Žitný
česká, 1988

Kniha Čeněk Šlégl je v

Přečtených11x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x