Achnaton

Achnaton https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23788/bmid_achnaton-aKL-23788.jpg 4 15 3

Podtitul: Falešný egyptský prorok Achnaton, původně Amenhotep IV., panovník 18. dynastie vládců starého Egypta, je jednou z nejzajímavějších, ale také nejkontroverznějších osobností světových dějin. V povědomí veřejnosti je jeho jméno spojeno s krásnou Nefertiti a mladičkým Tutanchamonem. Laické i odborné diskuse se vedou i o jeho podobě, dokonce se spekuluje o tom, že by mohlo jít o eunucha či o ženu. Jindy se o něm mluví jako o filozofovi na trůně, který temné podsvětní bohy nahradil zářícím slunečním kotoučem Atonem, či jako o heretikovi, který za svůj pokus oslabit moc Amonových kněží zaplatil věčným zatracením. Autor ve své čtivé a převratné knize podává zcela nový pohled na bouřlivé události Achnatonovy vlády a představuje provokativní výklad faraonovy osobnosti a celé amarnské doby. Způsobem výkladu i šíří historického záběru se Reevesova kniha vymyká všemu, co bylo dosud o Achnatonovi a jeho době v češtině publikováno.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Akhenaten , 2001


více info...

Přidat komentář

denisa7430
24.10.2019 5 z 5

Spolu s Egypťanem Sinuhetem nejlepší román týkající se egyptské historie období vlády faraona Achnatona! Doporučuji.

tomalakis
12.02.2017 4 z 5

Pamatuji si, jak mě tahle kniha kdysi pohltila. Reeves odkrývá detektivní příběh starý téměř 3500 let a to neuvěřitelně poutavě a čtivě. Nezapomenu, jak s každý dalším faktem, který Reeves předloží, na vás dýchne realita egyptologie, jak každý artefakt, na který narazíme, obklopuje tajemství, pomalu až děsivé. (SPOILER ALLERT!) S některými jeho závěry nesouhlasím (kdyby Achnaton kultu skutečně nevěřil, proč by nechal zemi dojít na pokraj zhroucení), některé naopak působí velice přesvědčivě (Smenchkare=Nefertiti). Každopádně ať už s Reevesem souhlasíte nebo ne, pokud jste fanouškem tajemného faraona, Amarny, či starého Egypta potažmo, tuhle knihu nesmíte minout.


kacimilek
20.09.2012 3 z 5

Knížka popisuje všechno známe a dohaduje se o neznámém o významném egyptském faraonovi Achnatovovi, jehož ženou byla obdivovaná Nefertiti. Kniha se mi líbila, protože nejen spekuluje, ale také odpovídá na otázky.