A byli jsme...

A byli jsme... https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257394/bmid_a-byli-jsme-257394.jpg 3 2 1

Fotografická publikace Zdeňka Merty A byli jsme... představuje na více jak 420 fotografiích ve formě dvojportrétů tváře známých i opomíjených osobností české kulturní scény, které autor zachycoval po dvě dekády, 1992-2012. Na rozdíl od aranžované ateliérové fotografie, která se v duchu moderní psychologie noří na rozličné způsoby do nitra jednotlivého člověka, byly dvojice protagonistů Z. Mertou zaskočeny na rozdílných místech a v různých situacích. Docházelo tak k přímé konfrontaci jejich vztahu, o jehož intenzitě a vnější podobě neměli jednotliví protagonisté často tušení. Karel Holub, editor... celý text

Vydáno: , Retro Gallery
více info...

Přidat komentář

eva3992
24.06.2022 4 z 5

Kniha plná fotografií, dvojportrétů, které zachytil Zdeněk Merta a to nejen z české kulturní scény. Všechny pocházejí z let 1992–2012. Celé to tak působí jako časosběrný dokument, hlavně u těch, kteří se na fotografiích objevují častěji.

Na fotografiích je zachyceno kouzlo okamžiku, žádné strojené momenty. Úplně slyším fotografa, jak říká: „Mrkněte na mě“

Některé vyfotografované dvojice překvapí, jiné pobaví, některé jsem však ani neznala. Při prohlížení knihy jsem si připadala, jako kdybych byla u někoho na návštěvě a prohlížela si rodinné fotoalbum.

Určitě mě oslovily i úvodní slova od Petra Krále a Eugena Brikciuse, skvěle a zábavně popsané.

Kniha rozhodně nebude pro každého, ale já jsem ráda, že se mi dostala do rukou a mohla si v ní po chvilkách listovat a seznamovat se s jednotlivými dvojicemi.