A Bůh pravil: Musíš mi pomoci!

A Bůh pravil: Musíš mi pomoci! https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398030/mid_a-buh-pravil-musis-mi-pomoci-1K6-398030.jpg 4 12 12

Svět je špatný. Jakob Jakobi to zakusí na vlastní kůži, když ho cestou na vánoční trhy okradou dva muži v kostýmech Mikuláše a čerta. Na Zemi se zkrátka a dobře musí něco změnit, nejen v malém, ale i ve velkém. Kdo to tvrdí? Jakobův starý známý, Bůh osobně. Objeví se v podobě všeuměla Abela Baumanna a ze všeho nejdřív skoncuje s Jakobovými plány na exotickou dovolenou. A nejenom to: Bůh tentokrát svého bývalého terapeuta bez okolků prohlásí za nového mesiáše. O něco později se k nim připojí i hlouček poněkud pochybných apoštolů – avšak Jakob má o tomto způsobu záchrany světa vážné pochybnosti. A vůbec, jak by měl vlastně začít?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Anch-books
Originální název:

Und Gott sprach: Du musst mir helfen! , 2015


více info...

Přidat komentář

SBH
05.09.2022 3 z 5

Nevím, jaká nepředloženost způsobila, že jsem po „Musíme si promluvit“ sáhla rovnou po této knize, ačkoli „Ďábel...“ je jednoznačně dvojka a její neznalost představuje v tomto díle určitý nedostatek.
V průběhu čtení jsem několikrát prohlásila, že je to skvělá kniha, nicméně po dočtení a krátkém uležení si nejsem úplně jistá.
Plusy – je opravdu, ale opravdu vtipná. Navíc chvílemi se autorovi podaří trefný bonmot či vyloženě moudrá věta. Navíc Jakob je miláček, to bez debaty. Mně osobně je ještě sympatičtější tím, že mu je už hodně přes dvacet. Tak nějak ho v mnoha ohledech dokonale chápu. A nesmím zapomenout na skvělý part Jakobova právníka.
Taky ta volná parafráze na Nový zákon mě pobavila, jenže tady možná dochází k prvnímu zádrhelu. Až na Abdula se novými apoštoly staly vyloženě zkrachovalé existence (nebo třeba taková Ellen? jako fakt?). Představa, že Mikuláš s čertem jsou lupiči gentlemani, kteří se začnou ihned chovat vzorně, jakmile jim osud naservíruje vyšší smysl života a vyhlídku na boj za všeobecné dobro... No, nemyslím si. Taky si nejsem jistá, zda boj s příznaky choroby ji dokáže vyléčit, neboli jak moc je účinná záchrana obětí systému namísto jeho změny. Ale co už, je to beletrie.
Boj za osvobození šesti slepic a jednoho makaka, který hulí jako fabrika a jeho největším snem je dostat se do zoo, ukázal hysterickou nesmyslnost všech těchto aktivit. Za Jakobův racionální přístup tímto děkuji. Jo a atraktivní Janniku, která svůj sexappeal zneužívá, seč jí síly stačí, a ještě se tváří, že si to vlastně všichni kolem špatně vykládají, tu bych vystřelila na Mars.
Dávám tři hvězdy za relativní zmatenost a roztříštěnost (a určitou ideovou pochybnost) příběhu a zbrklou vsuvku o ďáblu, která působí jako deus ex machina (nejspíš i je).
Ale jako chytrá zábava je to dost dobré.

PFP
29.10.2021 4 z 5

Četli jsme ji oba, můj muž i já. Můj muž z ní byl nadšený - akce, humor, zakončení. Mně se líbilo novodobé vypracování desatera. Ale celkově se u mně nesetkalo očekávání s tím, jak je příběh napsaný, což je tedy klasicky spíš zásek u mně. Určitě doporučuji k přečtení.


Myrabel
17.02.2021 5 z 5

Nádherná kniha, všechny díly.

Alma5
14.01.2021 4 z 5

Předchozí díly jsem nečetla, ale ani to příliš nevadilo. Podle názvu jsem čekala něco přemýšlivého, ale bylo to spíše bláznivě akční (chudák hlavní hrdina), pěkné závěrečné poselství.

karel0684
25.09.2019 5 z 5

Často ztrácí pokračování dech, často se v nich vaří z vody. To ale Hans Rath překonává a tak máme v ruce již třetí díl této volné trilogie, která se stále drží na stejné úrovni a nikde nic nenastavuje ani se nezadýchává.
A tak v sobě máme znovu knihou plnou vtipu i vážných témat napínavou s dobře prokreslenými postavami a ukrytými psychologickými poselstvími.

RenataP
01.04.2019

Tento díl se od dalších trošku liší, je akčnější, méně komorní a témata někdy divoká. Čekala jsem zase lenivou adventní pohodičku, vtip a humor a autor do toho teda dost hodil bomby.
Ale styl je zachován a když se všechno uklidní, tak zase plujete na té adventní pohodě se sklenkou šampaňského. A s tou silnou myšlenkou na svět, lidstvo a na svědomí v každém z nás.

laepus
31.03.2019 4 z 5

Slušné pokračování prvních dvou dílů. Slabší místa se střídají s těmi silnějšími - vážnějšími, napínavějšími či vtipnějšími. Očekávání byla trochu jiná, ale na druhou stranu byla asi přehnaná a kniha tak, jak je, je vlastně mnohem uvěřitelnější (no, uvěřitelnější... tolik náhod a šíleností v jednom, přesto uvěřitelnější, než kdyby tam někdo dělal zázraky apod.) a zejména poslední kapitola tomu dává pěkný závěr a tu krásnou myšlenku pro všechny - každý z nás může být v jistém smyslu mesiáš. Není třeba hned nakrmit miliony a zastavit všechny války, hlavní je najít v sobě to rozhodnutí, že já už zkrátka nebudu dělat nic jen tak pro sebe, že veškerá má rozhodnutí mě budou přesahovat a budou svět okolo mě zlepšovat. Jde to. Zkusím to i já. Chci to zkusit.

Autorovy další knížky

Hans Rath
německá, 1965
2015  78%A Bůh pravil: Musíme si promluvit!
2016  79%Ďábel je taky jenom člověk
2019  78%A Bůh pravil: Musíš mi pomoci!
2018  50%88 věcí, které byste měli stihnout se svým dítětem, než vyletí z hnízda