47 róninů

47 róninů https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/359166/bmid_47-roninu-tZo-359166.jpg 5 63 11

Stan Sakai nekreslí jen Usagiho Yojimbo. A nekreslí jen zvířata. V této knize se chopil nejslavnější japonské legendy o 47 róninech a převedl ji do úžasné komiksové podoby! Příběh tragédie, pomsty a nepředstavitelných obětí je příběhem Japonska v kostce.

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

47 ronin , 2014


více info...

Přidat komentář

Miro.slav
17.09.2020 4 z 5

Ničím výnimočný, ale ani ničím neurážajúci priemerný komiks o neobyčajnej mentalite ľudí Krajiny vychádzajúceho Slnka. Príjemná oddychovka s očakávajúcim koncom.

trudoš
30.03.2019 5 z 5

„Znát tento příběh znamená znát Japonsko.“
U mě dobrý. Je v tom východní poetika i potřeba apelovat na válečnické hodnoty, stejně jako dojemná pointa, kdy finální rozhodnutí róninů završuje jejich naplánovanou pomstu. Zároveň vyprávění nepostrádá akční plynulost, díky čemuž příběh nezaniká pod nánosem nehybných scén a skrytých metafor. Jistě, scénáře Mikea Richardsona se mohl chopit jiný výtvarník a udělat z toho krví prosáklý epos. Jenže nic naplat, Stan Sakai je jenom jeden, a pouze on tomu podle mě dokázal ponechat hrdinský patos a současně celou tu historickou epizodu věrně přiblížit i náctiletému čtenáři. Navíc všechny ty pro Japonce důležité pojmy jako čest, rodina, morálka umí na papíře rozehrát tak, že je chápu a obdivuji.
Mimo jiné oceňuji, že v doslovu se autoři přiznávají k přizpůsobení si doložitelných faktů, zachovávajíce tak tradici ústního předávání legendy, která se za ta staletí mnohokrát proměnila, přestože základ zůstal vždy stejný - 47 róninů na cestě za pomstou.


KillHurt
21.02.2019 5 z 5

Nedokázal jsem si představit, že by se zpracování této legendy ujal někdo lepší než právě Sakai. Zvládl svůj úkol na výbornou i bez antropomorfních zvířátek a potvrdil, že japonské příběhy má v malíčku, stejně jako ostatní reálie. Kresba je dech beroucí a opravdu místy připomíná díla starý japonských malířů. Jsem rád, že se omezili na vyprávění bez fantaskních prvků, tak příběh získává na autentičnosti.

flanky
21.06.2018 5 z 5

Nádherné komiksové ztvárnění nejznámějšího japonského příběhu všech dob. Užil jsem si každou stránku. Skvělým bonusem byly alternativní obálky knihy. Kresba se mi líbila, byla přehledná a poměrně propracovaná, jen jí chyběla trochu akčnost a pohyb. I tak ale budu mít tuto knihu velmi rád.

Mercatino
22.05.2018 3 z 5

Komiks nedosahuje kvality Usagiho příběhu ani v četbě ani v kresbě. Občas mi to přišlo takové mdlé, těžko jsem hrinům věřil. Ušákovi a ostatním zvířatkům prostě člověk neodolá. Všichni ti samurajové v tomto komiksu mi přišli stejně nakreslení jako přes kopírak. Ztotožnění s hrdinou zde neproběhlo.

Líbil se mi začátek, kdy dojde k urážce samotného Asana a následnému trestu ve formě sepuku, pak to jde tak nějak volně a mám pocit, že i když se pořád něco děje, tak se vlastně neděje vůbec NIC.

puml
07.04.2018 4 z 5

Dobře zpracovaná komiks a parádní počtení. Chápu, že jde o legendu a tak jde psychologie stranou, ale to leckdy hodně zkratkovité, akční a tezovité zpracování mi k tomu úplně nesedělo. Myslím, že je to v lecčems krajní demonstrace kodexu bušidó a dalších samurajských principů. Myslím, že ve skutečnosti by se našlo spousta nejasností, ale to už by byl kaz na kráse tohoto legendami opředeného příběhu. Ostatně dobře to říká v závěrečném rozhovoru sám Stan Sakai. V této podobě to působí bezmála jako agitka o takzvaně dokonalých samurajích. Ale je to jedna z možných verzí legendy. Myslím, že hlavní strůjce pomsty Jošio Óiši je prototypem charismatického a na první pohled sympatického psychopata, který vše provádí až s nelidsky chladnou důsledností, a je to to vlastně on, kdo roztáčí spirálu smrti. Chybí mi tam nějaká pochybnost, všichni ti róninové, až na Jošia, působí jen jako stroje na vykonání pomsty. Je to ale zajímavý pohled na jinou mentalitu. Ne nadarmo se někdy o Japonsku říká, že je to "země za zrcadlem". Ještě bych vyzdvihl kresbu Stana Sakaie, která je výtečná. Doporučuji.

FuriosoR
04.04.2018 5 z 5

Japonská kultura, samurajská čest, loajalita až do posledního dechu. Pěkné zpracování. Zasloužených 5 hvězd.

jarynek
04.03.2018 5 z 5

Autorům se podařilo v poměrně útlé knize vystihnout hlavní linii známého historického příběhu a především výborně vyzdvihnout samurajský morální kodex, odrážející se ve věrnosti, odhodlání a sebeobětování samurajů. Ocenil bych i moc pěkný obal knihy.

p3tris
08.12.2017 5 z 5

Jeden ze zásadních příběhů japonské historie o věrnosti až za hrob a kodexu Bušidó přepsaný Američanem? A proč vlastně ne. Navíc, když se o ilustraci postaral Stan Sakai. Jeho kresby mohou na první dojem působit jednoduchým, až dětským dojmem. Jsou ale plné historicky přesných detailů a je vidět dlouholetá zkušenost se samurajským tématem v sérii Usagi Yojimbo. Pro milovníky východních kultur téměř povinnost.

martinstefko
07.12.2017 5 z 5

Spolupráce Mike Richardsona a Stana Sakaie zafungovala, i když jsem si říkal, že kdyby to Stan dělal sám, bude to možná ještě lepší.

Lusa
23.11.2017 5 z 5

Legendu o 47 róninech jsem viděla jako film v hlavní roli Keanu Reeves, dobře to bylo hodně velké fantazy, ale pointa byla stejná. Ve vyprávění Richardsona a kresbě Sakaie to však byl velmi zajímavý příběh, který se opravdu dobře četl a zaujal.

Autoři knihy

Stan Sakai
americká, 1953
Mike Richardson
americká, 1950