35 mrtvých

35 mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145882/bmid_35-mrtvych-XZS-145882.jpg 3 20 7

Kdo v téhle zemi nikoho nezabil, nemá žádnou budoucnost... Třicet pět drsných let v podání vypravěče, který se pokaždé objeví na nesprávném místě a dělá špatné věci. Vyprávění o dobrodružstvích jednoho smolaře a desítek dalších postav, se kterými se na své cestě střetává, dohromady tvoří obraz Kolumbie na konci dvacátého století. Poutavý literární výlet a nový důkaz toho, že v Latinské Americe nadále vítězí fiesta, násilí, exil a zapomnění.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

35 muertos , 2011


více info...

Přidat komentář

barbucha07
12.03.2020 3 z 5

Knize chybí zejména lepší jazykové zpracování. Takto je to často jen popis děje. Zajímavý nápad s vloženými příběhy, které se někdy jen dotknou hlavní linie by mohl být rozveden na celou knihu, tak aby si čtenář mohl skládat příběh z jednotlivých střípků a hlasů postav.

sagasir
11.11.2016 5 z 5

Byť jsem v Kolumbii nikdy nebyl, tak po přečtení knihy mám pocit, že Kolumbie je jako tahle kniha. Plná protikladů aneb bez pravidel a přitom s pravidly, veselá a přitom plná smutku, krásná a přitom škaredá, bohatá a přitom chudá, plná energie a života a zároveň taková nudná a místy i jakoby bez elánu. A právě v tomhle tkví její kouzlo. Člověk jakoby si nemohl být jistý, jakou tvář mu tato země zrovna dnes ukáže.

Upozorňuji, že někomu může dělat problém orientace v ději, jelikož místy je kniha i trochu nepřehledná a rozhodně tomu napomáhá i fakt, že pan autor tak trošku neuznává odstavce. K oné špatné orientaci v ději pak ještě lze přidat i opravdu velké množství postav. Útěchou budiž pak to, že jsou autorem sepsány naprosto věrohodně, kouzelně a budete je milovat i nenávidět zároveň. Hlavně bezejmenná hlavní postava chlapce se povedla na výbornou.

Místy možná knize ubližuje přílišná snaha o zachycení všeho podstatného, co Kolumbii na konci minulého století ovlivnilo na úkor vypravěčského umu autora. Nejedná se však o žádný markantní problém a věřím tomu, že mnohým čtenářům to ani vadit nemusí. Další možný problém se pak může u čtenářů vyskytnout přes možnou přemíru sexu v příběhu obsaženou.

Rozsahově se pak opět kniha řadí do vod průměru (464 stran). Příběhově nenudí a je rozhodně originální.


Svým způsobem jsou knihy takovou pocitovou, časovou a kulturní cestovní kanceláří, jelikož díky nim se podíváme po celém světě a mnohdy vlastně i mimo něj. A přesně všechny tyto aspekty nabízí i kniha 35 mrtvých. Doporučuji Vám tak sbalit si svá ,,čtenářská zavazadla“ a vydat se s nimi na cestu do Kolumbie. Rozhodně na vás bude čekat knižní zážitek, který já hodnotím 100 %.


kilometr
31.03.2016 4 z 5

Musím tu pochválit čtenářskou výzvu,protože jinak bych tuhle knihu sotva přečetl a o dost bych přišel.Výborná kniha,které chybí k dokonalosti jen to,že přes množství postav občas nezjistíte,kdo zrovna vypráví(vzpomíná).85%.

buddha71
07.11.2015 4 z 5

Skvelá kniha, fantasticky napísaná, doslova ma vtiahla a nepustila až ... do cca 50 strán pred koncom. Potom sa už autor začína opakovať; ak by dokázal skrátiť a zhutniť ten záver, bolo by to na 5x, takto jednu uberám

Patapuf
26.01.2015 3 z 5

Ta kniha má něco do sebe... zasloužila by si čtyři hvězdy, ale vzhledem k tomu jakým stylem je to napsaný, takový zmatený a jelikož se musíte vracet zpátky a zjišťovat, kdo to vlastně vypráví, tak to trochu ubere elánu ve čtení..... ale určitě stojí za to ji dočíst....
k příběhu jenom to, že je to smutný vyprávění stejně asi jako bejt chudej v Kolumbii...

Disease
19.08.2014 4 z 5

Pokud si zvyknete na to, že autor neuznává odstavce a smíříte se s tím, že nebudete vědět, kdo vypráví některé sudé kapitoly, je to zajímavá kniha.

bondula
27.03.2014 3 z 5

"Ten, kdo v této zemi nikoho neoddelal, nebo nedal oddelat, v živote ničeho nedosáhne. Tady to má na povel smrt a ten, kto nezabíjí, nebo nenechává zabíjet je nula."

Životný príbeh hlavného hrdinu sa odohráva na pozadí udalostí, ktoré hýbali životom v Kolumbií v poslednej štvrtine dvadsiateho storočia. Socialistickí revolucionári, pouličný kriminálnici, paramilitantné bojovky, narkomafia. Autor však predkladá akýsi ideálne zlý svet, kde sfetovaní mladíci strieľajú, šoférujú a rozmýšlajú ako za triezva, sex je vždy úžasný a všetci parádne tancujú salsu. Kolumbia vystupuje ako tá najlepšia a najkrajšia krajina na svete, snáď keby nebolo tých zlých, čo všetko ničia. A zlí sú vlastne všetci...
Kapitoly zo životného príbehu hlavného hrdinu, ktorého rozprávanie tvorí kostru deja sa na preskáčku striedajú s čriepkami života bezmenných Kolumbijcov, na ktorých autor ukazuje ďalšie aspekty krutého života v krajine. Tieto sú písané v ich-forme, často nie je jasné, kto je rozprávačom a s hlavnou dejovou líniou nijako nesúvisia. Prečo tieto ilustračné príhody autor nezakomponoval do príbehu?

V každom prípade, ide o nevšedný pohľad na ťažko skúšanú latinskoamerickú krajinu. Ukazuje inú mentalitu, iný prístup k životu, iné hodnoty. Z tohto hľadiska román má potenciál čitateľa obohatiť.