30 prípadov alebo Malé, biele, guľaté

30 prípadov alebo Malé, biele, guľaté https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 25 7

Přidat komentář

Pablo Kral
18.04.2023 3 z 5

S panem Kašparů jsem se seznámil relativně nedávno v jednom diskusním pořadu v TV. Rozhodl jsem se, že zkusím nějakou jeho knihu. Pan rekordman ve sběru titulů mne nijak nepřekvapil. Jeho vzdělanostní rozměr je sice obdivuhodně široký, nikoli však hluboký. Bohužel jde o standardizovaně včleněného člověka do stávajících struktur společnosti, jež - zdůrazňuji - zachází ve svém vzdělání do šířky, ne do hloubky. Tento pán v podstatě není schopen překročit obzory svých vystudovaných oborů mimo jejich etablovaný rámec, a stává se tak dobrým sluhou stávajícího režimu. Nad jeho postoji jsem se musel nejednou s nevolí pozastavovat. Nejde jenom o to, že je pan Kašparů dobrým církevním působkem, ale ve vědecké rovině, dá-li se to tak vůbec nazvat, působí ještě o poznání tumpachověji. Nerespektuje paradoxii reality, neví si rady s intrapsychizací nejhlubších problémů vědy, nevyřešené záhady se vší jejich numinozitou, stejně jako spiritualita a východní filozofie jsou mu zjevně cizí, moralizuje tam, kde to není na místě (je-li to vůbec někde na místě). A to je na multititulovaného učence opravdu málo. Tato útlá knížečka mi přinesla trochu té zábavy, trochu poučení, a trochu znechucení. Přes všechnu tu kritičnost, kterou k panu Kašparů cítím, jsem se, až na řídké výjimky, docela dobře bavil, a proto uděluji docela přínosné tři hvězdičky, jak je ostatně mým zvykem při mé obecné úctě k literatuře. Ale to bylo od pana autora asi všechno, co jsem si přečetl. Jeho pohled na svět s radostí opouštím, před jeho profesionální šíří záběru smekám. Je třeba jeho postavení respektovat. Vždyť přece pomáhá lidem, že?

Vlašule
16.11.2021 2 z 5

Určitě pěkné historky ze zajímavé praxe, ale mě to bohužel nebavilo. Ve svých, skoro čtyřiceti, letech jsem si na tu knihu přišla mladá. Takže vlastně převládá perfektní pocit


Shindo
25.12.2017 5 z 5

Maxove knihy mám rád. Táto je krátka, čtivá, možno ju dávkovať postupne aj zhltnúť za pár hodín a neomrzí ani pri opakovanom čítaní. Pri mnohých "prípadoch" som sa chytal za hlavu, aké absurdity sú ľudia schopní urobiť.

Marika Vanova
27.06.2016 4 z 5

Moc pěkná malá knížečka, která se dobře četla při procházkách s kočárkem. Pan Max Kašparů je obdivuhodný člověk a jsem ráda, že jsem ho mohla sama slyšet na jedné z jeho přednášek, má zdravý selský rozum a v jeho podání vypadá vše tak jednoduše a nekomplikovaně. Více takových lékařů.

Zdeňula
09.10.2015 5 z 5

Moc pěkně napsaná knížka. Velice ji doporučuji na odreagování, na dovolenou.....a kniha má krásnou ilustraci, která mě celé čtení bavila.

Snovač
12.09.2014 4 z 5

Zajímavá vyprávění z psychiatrické ordinace jak s humorným nádechem, tak občas i trochu pochmurným.

Petrstik
28.02.2014 4 z 5

Veselé (i když něktéré spíše smutné) kratké příběhy se svérázným humorem, vhodné jako čtivo např. při cestování v MHD.