2036 - Jak budeme žít za 20 let?

2036 - Jak budeme žít za 20 let? https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311012/mid_2036-jak-budeme-zit-za-20-let-nA3-311012.jpg 4 48 10

Naše životy se za posledních 20 let díky technologiím změnily k nepoznání. Jak budeme žít v roce 2036? Dvacet předních osobností se v unikátním souboru textů zamýšlí nad budoucností svých oborů. Ekonomiku reprezentuje Tomáš Sedláček, sport Petr Čech, politiku Jindřich Šídlo, film Vojta Kotek, podnikání Zbyněk Frolík, módu Vladimír Staněk, víru Marek Orko Vácha, jídlo Petra Pospěchová, technologie Milan Vašina, média Josef Šlerka, vzdělávání Bob Kartous, životní prostředí Bedřich Moldan, soužití na planetě Šimon Pánek, architekturu Adam Gebrian, reklamu Martin Jaroš, češtinu Markéta Pravdová, medicínu Daniel Hořínek, mobilní komunikace Filip Kůžel, hudbu David Gaydečka a společnost Cyril Höschl.... celý text

Přidat komentář

Metcheque
18.04.2023 3 z 5

Jak už někteří čtenáři zmiňovali, kniha je poněkud nevyvážená. Zadání zřejmě nebylo zcela jednoznačné, a tak kvalita jednotlivých příspěvků dost kolísá. Rozhodně však stojí za to. Třeba kapitola o budoucí módě či hudbě je plná neotřelých nápadů. Je velká škoda, že ač všichni jásají nad světlými zítřky, klimatickou změnu do této rovnice zařazuje málokdo.

martin9666
16.01.2023 3 z 5

Sborníky rozhovorů nebo esejí od mnoha lidí z mnoha oborů většinou nefungují jako dobré koherentní čtivo. Tato kniha je jedna z těch lepších (snad díky tématu knihy), trpí ale stejnými neduhy podobných sborníků. Eseje jsou „předpovědí“ života v příštích 20 letech. Některé vám něco dají (téma jídlo), některé jsou jen zbytečně popsané strany (téma móda). Některé jsou typu "dnes už je špatně, tak doufejme že nebude ještě hůř". Některé předpovědi jsou naprosto ustřelené (už dnes v r. 2022, natož pak za dalších 14 let), některé zní dost pravděpodobně. Některé jsou spíše přání než předpovědi. Nejlepší jsou však ty, které reflektují minulých 20 let do své předpovědi, neboť se dozvíte i něco málo z historie a vývoje daného tématu. Vložené fotky z minulosti knihu dobře doplňují. Je vidět, že se nad grafickou stranou knihy také někdo zamyslel.


Metroušek
15.07.2021 2 z 5

Zbytečná a překvapivě nepodnětná kniha. Je mi jasné, že téma je obtížné, ale vždycky se ten kšeftík dá odmítnout. Z mého pohledu prošel jen pan Sedláček, jehož jinak moc nemusím, a který to má jaksi "v popisu práce". Pánové Šídlo a zejména Höschl, kterého jinak hodně sleduji, mě tentokrát silně zklamali. Nápad dobrý, realizace tristní.

F-l-p
13.04.2020 4 z 5

Knížka by si zasloužila méně témat s hlubším ponořením, v zásadě ale zajímavá zamyšlení i povětšinou výběr osobností. Já byl spokojen. Mimochodem znali jste Chappův semaforový telegraf?

LordSnape
15.10.2017 3 z 5

Nevím, jakým klíčem byl proveden výběr osobností, ale některé eseje se skutečně nedaly moc číst. Kniha ze začátku nadchne, protože ty nejzajímavější texty jsou hlavně v první polovině, zatímco v té druhé se to začne drobit. Nebudu se vyjadřovat ke všem textům, ale vypíchnu ty, co mě nejvíce oslovily, ať už dobrým či naopak špatným dojmem.

Líbila se mi hodně parafráze příběhu knihy Podvolení od Cyrila Höschla nebo dopis Markéty Pravdové, kde se autoři skutečně snažili. Pak tu bylo klasicky výborné zamyšlení od Josefa Šlerky, samotného strůjce projektu - Sedláčka či Filipa Kůžela nebo Šimona Pánka, což jsou určitě osobnosti, které mají co říct.

Na druhé straně mámě "celebritu" Vojtěcha Kotka, který by se radši nad ničím už zamýšlet neměl anebo by už vůbec raději neměl nic psát či katolického kněze Váchu, který hned v prvním odstavci úplně nesmyslně srovnává "cosi" s homosexualitou, kdy svým zpátečnickým a zkostnatělým názorem dále putuje vstříc své vizi budoucnosti. Pak jsou zde lidé jako Martin Jaroš či Bob Kartous, kteří jsou sice mladí a ambiciózní ve svém oboru, ale už nejsou schopni uchopit myšlenku a dát ji ve psané formě nějaký hlubší smysl a tak omílají, jak je to těžké zhodnotit či předvídat, kloužou po povrchu a spíše analyzují a kalkulují, když nic jiného už nemohou přinést. Hlavně, aby byl papír popsaný.

Rozporuplná kniha, na kterou jsem se moc těšil, ale nakonec musí zůstat jen u knihovní zápůjčky. Příště by se chtělo více zamyslet nad tím, jak se případní pozvaní hosté vyjadřují a až pak řešit samotné přizvání k dílu.

lushi
24.09.2017 4 z 5

Za 20 let si ji přečtu znovu? Asi jo. Šlerka ze začátku nastavil vysokou laťku a očekávala jsem odbornou literaturu, nakonec Šlerkův příspěvěk je jeden z těch nejodbornějších, některé, jak důvtipně píše codeas, připomínají slohovou práci, některé osobnosti přestřelily a za 20 let se vidí ve sci-fi filmu. Jsem s knihou spokojená, není příliš odborná a díky tomu je dostupná opravdu širokému publiku.

codeas
10.09.2017 2 z 5

Mám rád knihy, které jsou složeny z příspěvků více autorů. Pokud styl některého z autorů nemusíte, víte že se s dalším textem může zlepšit. Zde se bohužel nic nezlepšovalo a kvalita vize byla velmi mizerná. Většina autorů začíná psat jako slohovou práci, kdy si na začátku položí řečnickou otázku - Jak bude vypadat svět za 20 let, a zároveň si hned zodpoví že se to nedá odhadnout. Pak je nějaký text k oblasti autora (architektura, jídlo, fotbal, ..) a končí stylem "že se určitě stejně mýlí". Za nejvalitnější považuji texty od Šlerky, Sedláčka, Vašiny a Moldana. Zbytek škoda času, knihu si půjčte a rozhodně nekupujte

Dan
03.08.2017 3 z 5

Velmi zajímavý nápad na knihu, jejíž obsah vedl k vlastnímu zamyšlení a hypotézám, jak by asi mohl vypadat rok 2036. Škoda, že se neoslovilo více (a místy zajímavějších či zkušenějších) osobností, jejichž texty by se ideálně přesypaly přes síto a zveřejnily ty nejlepší. Nejméně se mi líbila forma psaní a obsah odbornice na češtinu, fotbalového brankáře Petra Čecha a herce Vojty Kotka, kteří mi dojem z jinak dobré knihy trošku pokazili.

MrRakosnik
24.01.2017 3 z 5

Moc pěkný exkurz do let budoucích. Myšlenka výborná, nicméně jak již bylo řečeno výběr osobností je rozporuplný. Jedna polovina skvělé vize, mistři oboru a slova, druhá je řekněme rozpačitá. Ale je to zajisté věc názoru. Obsahově tedy 50 % plus body za zpracování a pro mě impuls přečíst si další knihy od pana Sedláčka.

martin3683
19.11.2016 4 z 5

20 českých osobností napříč různými obory se snaží uhádnout, jak to tu bude vypadat za 20 let. Každý trochu soudný člověk si musí přiznat, že v dnešní době plné technologických a společenských změn, nedokážeme pořádně předvídat vývoj ani za 5 let natož za 20. Přesto a nebo právě proto je velmi lákavé nahlédnout skrz tyto osobnosti do budoucnosti jejich oborů, jak si je představují a jak to ovlivní život v naší zemi.

Silnou ale i slabou stránkou knihy jsou právě vybrané osobnosti. Je to asi hodně subjektivní věc, ale dokázal bych si minimálně u poloviny z nich představit mnohem lepšího představitele a mluvčího za jejich obor. Také hodně kolísá úroveň těch textů. Některé jsou radost číst (např. Gebrian, Sedláček) plné inspirativních pohledů na věc, jiné jsou výrazně slabší (Höschl). A to si dokáži představit, že editor na tom strávil hodně práce.

Každopádně knihu si schovám v knihovně, je mimochodem moc hezky provedená, a pokud budu živ, tak si ji za 20 let nalistuji a uvidíme, kdo byl lepší vizionář.

Dal bych 3,5 hvězdičky kvůli slabšímu výběru osobností. Díky ale kvalitnímu provedení knihy to zaokrouhlím na 4.