1984 (komiks)

1984 (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467548/bmid_1984-komiks-xtX-467548.jpeg 4 50 11

Adaptace díla: Nineteen eighty-four / George Orwell. Komiksová adaptace antiutopického románu o marném pokusu o vzpouru či jen uchování lidské důstojnosti uprostřed obludného totalitního superstátu. Jsme v roce 1984, z pohledu autora v blízké budoucnosti. Svět je rozdělen na tři supervelmoci, v nichž panují podobné, do detailů promyšlené totalitní režimy. V jednom z nich, jménem Oceánie, žije Winston Smith, zaměstnanec Ministerstva pravdy, kde je jeho úkolem sofistikované falšování minulosti, aby vyhovovala současným "pravdám". Pod pečlivě udržovaným povrchem loajálního člena Strany v něm ale hlodají pochybnosti a také prostá lidská touha po kousku soukromí. Už jen začít si potajmu psát deník bylo šílené sebevražedné rozhodnutí, setkání s mladou a vzpurnou dívkou Julií však Winstona navede směrem ke skutečně podvratné činnosti - i ke skutečné skrývané lásce. Vizionářská antiutopie podává nejen mrazivou karikaturu totality, která do nejmenších detailů ovládá životy svých občanů, ale i studii strachu, loajality a zrady. Román patří mezi zásadní díla moderní světové literatury.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

1984: Bande dessinée , 2021


více info...

Přidat komentář

sabina5156
07.01.2023 5 z 5

Nikomu samozřejmě nenahradí příběh samotný. Kniha je určená především pro fanoušky 1984, které toto universum zajímá. Komiks je krásně zpracovaný, vizuálně je to pohlazení pro duši. Příběh samotný je samozřejmě velmi okrájený a ochuzený o velké množství hlubokých myšlenek - nicméně nelze ani nic jiného očekávat. Doporučuji, je to krásná kniha do sbírky Orwella.

jirijanovotny
23.05.2022 3 z 5

Pěkné obrázky, ale když to člověk srovná s tím druhým komiksem (kniha od: Matyáš Namai), tak hodně pokulhává.
Spousta děje prostě chyběla, spousta byla odfláknutá… ale dá se to přečíst rychle, to zase ne že ne.


Arkagas
22.02.2022 3 z 5

Další adaptace dnes již klasického díla. 1984 je román, který předběhl svou dobu a nyní je snad ještě více aktuální, než v době svého vzniku. Tahle komiksová adaptace je rozhodně zajímavá - velký formát, dobře vybrané barvy, originální kresba. Text vybraný tak, aby čtenáři neunikla základní dějová linka a přesto se u mě kýžený waw efekt nedostavil. Grafický román od Matyáše Namaie se mi líbil mnohem víc, jak kresbou, tak celkovým zpracováním. Pokud bych si měla vybrat jen jednu knihu z těhle dvou, rozhodně oželím tuhle. Celkově se jedná o čtení na cca hodinku, ale k srdci mi zpracováním opravdu nepřirostla. Tím ale rozhodně neříkám, že je špatná. 

Marekh
17.01.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem se začetl do komiksu. Knihu 1984 jsem přečetl před pár lety a líbila se mi. Podivoval jsem se nad tím, že jsem si tuto knihu nepřečetl mnohem dříve.

Zpracování této knihy ve formě komiksu se mi líbilo. Příběh jsem znal a osvěžil jsem si jej. Kniha je pěkně zpracovaná včetně ilustrací. Určitě doporučuji si přečíst knihu 1984 a také tento komiks je skvělá volba.

Delší komentář o knize 1984 včetně citátů, které mě oslovily, jsem již napsal v minulosti.

Kniha 1984 je nadčasová kniha, skvěle napsaný příběh, do kterého jsem se začetl.

Pavlina50
29.12.2021 5 z 5

Kniha 1984 je pro mě srdeční záležitost a naprostý literární TOP.
Ani toto její vyjádření formou komiksu mě nezklamalo, silné poselství, nadčasovost i děsivá aktuálnost zůstaly zachovány a jako bonus jsem dostala výborné vizuální a obrazové ztvárnění. Má to sílu.

lena.o.knihach
14.12.2021 4 z 5

I když 1984 u nás už vyšlo v mnoha vydáních, já se s příběhem seznámila úplně poprvé až díky této komiksové adaptaci od francouzského ilustrátora Xaviera Coste.

Netuším, jak moc se komiksové zpracování liší od originálního příběhu, ale i tohle mi bohatě stačilo na to, abych po dočtení neměla slov a jen si říkala, že to teda bylo něco.

Kresba mě na první pohled šokovala a chvíli mi trvalo, než mi došlo, že tyhle dvoubarevné náčrty skvěle fungují, doplňují děj, vyvolávají silnou atmosféru a předávají čtenáři ty správné emoce.

Za mě se jedná o opravdu velmi povedený komiks, který má jen nešťastně zvolený formát, protože se nedá nikam zarovnat do knihovny, takže si ho každý hned všimne. Je to velká (ne)výhoda?

puczmeloun
06.11.2021 4 z 5

Pátý typ zpracování románu 1984, které se ke mně dostalo. Kniha, film, mluvené slovo, grafický román a konečně i tento komiks.

Na knize mě nejvíce zaujala kresba. Ta je ale spíš snová než totalitní, rozmazaná, umělecká, jaký to rozdíl od totalitní ostrosti betonu, strohosti a hrubosti brutalismu. Výsledek je mnohem méně tísnivý, než jiná zpracování. A taky mi připadá méně přehledný pro čtenáře.

Naopak zvolený typ architektury je parádní, včetně interiérů, jako jsou různá propletená schodiště a rozlehlé haly. Zajímala by mě inspirace některých budov, zahlédl jsem tam ale každopádně i jednu nápodobu reálného hotelu ze severokorejského Pchjongjangu.

Taky mě (spíše nepříjemně) překvapil překlad, který mění některé už dlouhodobě zažité pojmy. Například ideopolicie je psychopol, ideozločin je psychokrim, newspeak je neolekt a třeba Eastasie je Orientasie. Zajímal by mě důvod k této aktualizaci.

Na závěr mě pak zamrzí přístup k textovým polím, kdy je vidět, že jsou dodělávaná, resp. někdy i tečou mimo políčka (i kdyby to bylo schválně, v originále to asi nepůsobí tak uměle).

Víc o samotné knize George Orwella jsem si napsal ke zpracování 1984: Grafický román od Matyáše Namaie.

fvalek
15.10.2021 4 z 5

Rozhodně to pro mě není první setkání s 1984, ale zato první komiksové. Možná trošku lituju, že jsem si raději nekoupil verzi od Matyáše Namai, ale je to jen zvědavost a třeba bych to měl pak naopak. Nicméně je nutné říct, že kresba od Xaviera Coste je opravdu působivá, velmi se hodí a je i velmi kontrastní, kdy se nebrání drsným vyobrazením (ať už sexu nebo násilí), zároveň je ale taková nedetailní a náčrtová. Barvy by se mohly zdát šílené, ale ono to nějak podivně funguje. Takže za grafickou stránku rozhodně veliké plus.

Co se týče děje, myslím, že je zpracovaný velmi věrně originálu a dost detailně. To musím opravdu pochválit, protože jsem se bál, že komiksová verze prostě nedosáhne výpravnosti originálu. Musím ale uznat, že nejenže dosáhla přesnosti psané verze, ale navíc ve spojení s obrazovým materiálem vznikl z četby 1984 úplně nový a mnohem intenzivnější prožitek. Navíc když už jsme u adaptací, tak kam se na tenhle komiks hrabe třeba film, který je osekaný až hanba a vůbec z něj nevyzní tíživost situace. Jen se trošku obávám, že pokud s tímhle komiksem přijde do kontaktu nevyzrálý čtenář, třeba nějaké mladší dítě, tak mu to asi taky nemusí vždy úplně docvaknout a utopí se v tom konkrétnu, místo aby se mu vyjevily metafory a alegorie.

Na celé knize mám asi jen dvě připomínky a obě nesouvisí s autorem ani obsahem. První je jen má osobní - ta kniha je hrozně neforemná a nepasuje mi nikam do knihovny, což je pro mě sice otravné a taková vtipná malichernost, zároveň to ale z knihy dělá něco extra, protože si každý hned všimne. Druhá věc je překlad. Dlouhodobě nejsem spokojený s překlady od Arga a obzvláště u 1984 (psaná verze i tady). A není to úplně jen můj názor, protože jsme zrovna tenhle překlad od Martínkové Kůsové řešili i na seminářích ze světové literatury a shodli jsme se skupinově i s profesory, že to vůbec nefunguje, některá slova se stávají absolutně nesmyslnými a podivnými a tahle překladová roztříštěnost může u čtenáře způsobovat řadu problémů, hlavně když v ČR existují už desítky různých vydání. Ta angličtina prostě dává smysl a čtenář to pochopí, nechápu tyhle argovské tendence pro likvidování všech přejímek a jejich nevzhledné násilné nahrazování českými složeninami, které jsou jak z Říše Divů. Pro porovnání DIPSYCH x DOUBLETHINK. Já tedy slovo "dispsych" luštil docela dlouho. Ale to je zase prostě nějaká osobní preference, jen říkám, že kdyby se drželi osvědčené a všem známé klasiky, nemusela by u knižní verze z Arga být navíc slovníková část a vysvětlivky... Ehm.

Nicméně opravdu povedené komiksové zpracování, které třeba na první pohled úplně nenaláká, ale zaslouží si šanci, protože jakmile se spojí atmosféra příběhu samotného s tou "podivnou kresbou a barvou", tak to dává smysl a nejde přestat číst. Nějakých výrazných odchylek od originálu jsem si nevšiml a celkové vyznění je stejné či lepší. Takže směle do toho. :)

Dragell
05.10.2021 5 z 5

Už uteklo 70 let od úmrtí George Orwella, který je autorem několika ikonických děl. Jedním z nich je také antiutopické 1984 zobrazující společnost fungující pod taktovkou Velkého bratra, protože Velký bratr tě vidí!

Při té příležitosti jsem si pořídila komiksové zpracování tohoto románu provede ilustrátorem Xavierem Costem. Ten si opravdu velmi vyhrál s celkovou kompozicí. Obraz jako takový je nedetailní, nejvýše dvoubarevný, o to více působí na lidské emoce a zobrazuje potlačení člověka jako takového. Scén vyvolávajících silnou atmosféru, napětí a strach je zde nemálo. Vše na vás vystupuje skrze drobná okýnka, ale i celé dvoustrany věnované jedinému obrazu. Neútěšná situace hlavního hrdiny se vám dostane pod kůži. Za mě rozhodně vydařené zpracování.

Fortuna7
24.09.2021 4 z 5

Pro mě je tento komiks první setkání s knihou 1984 jako takovou.
Zpracování komiksu je úžasné, děsivé a dechberoucí. Musím říct, že příběh samotný je opravdu brutální a nadčasový, ale třeba autorova Farma zvířat se mi líbila daleko víc.

Fuckenbrau
20.07.2021 4 z 5

Tady asi nemusíme nějak řešit geniální, temnou a nadčasovou předlohu. Tady řešíme zpracování do comicsu. V tomto roce (2021) vypršela na toto Dílo práva, proto byl trh doslova zahlcen comicsy 1984. Jeden z nich je od českého autora, ale nyní se bavíme o francouzském zpracování Xaviera Costeho.

Dneska mě přišel balík, rozbalil jsem ho, nakoukl.. A hned jsem se dozvěděl, že mě Velký bratr vidí! Začal jsem listovat no a odložil jsem knihu o dvě výživné hodiny později, strávené s Wistonem Smithem v Oceánii. Zpracování je dokonale atmosférické, včetně brutalistních budov astudených barev. Občas jsou postavy zjednodušeně načrtnuty. Neodvážím se porovnávat na kolik se to přesně drží původního románu, ale tohle teda má sílu!

A čtenář se musí zamyslet, jestli náhodou neni takovéto fantasmagorické diktatuře blíže, než by si byl ochoten připustit. No mě teda napadá spousta parafrází, odehrávajích se všude po světě...

Štítky knihy

antiutopie, dystopie, kakotopie

Autorovy knížky

Xavier Coste
francouzská, 1989
2021  88%1984 (komiks)

Kniha 1984 (komiks) je v

Přečtených56x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst12x
Chci si koupit17x