127 hodin

127 hodin https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/214170/mid_127-hodin-214170.jpg 4 101 23

Dramatický příběh Arona Ralstona, amerického horolezce a dobrodruha, který se stal předlohou ke knize a poté i ke stejnojmennému filmu, nadchne všechny milovníky dobrodružství.

Literatura faktu Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Between a Rock and a Hard Place , 2004


více info...

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
13.01.2023 5 z 5

Super kniha, je vidět , že AR pro adrenalin žije. Ano, kolikrát za hranou možností.. Podrobný popis všech jeho cest je až neuvěřitelný , ale rád se v knize podělil o všechny emoce, což je někdy krásné i únavné. Přesto dám 5* .

zahadum
30.01.2022 5 z 5

Knihu som kupoval s vedomím, že budem všetko dopredu vedieť a nebudem mať možnosť dozvedieť sa nič nové a nečaká ma ani pocit prekvapenia. Omyl !Veľký omyl ! Rovnomenný film o adrenalínovom zážitku nám zhruba opisuje samotnú tragickú udalosť do ktorej sa Aron dostal. Kniha nám zoširoka opisuje Aronov život predtým a pre zvedavcov ( napr. ja ) život po tejto udalosti. Zistíte, že Aron mal pred samotnou udalosťou kopec udalostí kedy bol jednou nohou už v hrobe. Žil naplno, venoval sa koníčku a výzvam kde o život šlo neustále. Ak to nebola lavína, bola to zima alebo smrť utopením ktorej sa vyhol naozaj len o chlp.

Aronov život bol všetko možné len nie nuda a pohodlie. Hľadal výzvy a miloval nadovšetko situácie kedy testoval sám seba kde sú jeho hranice. Nebál sa ísť na pokraj svojich síl a bol tvrdý voči sebe. Zanechal dobre platenú prácu inžiniera v Inteli aby sa mohol venovať svojej najväčšej láske - horolezectvu. V tejto časti knihy nás Aron zoznamuje s jeho výkonmi v horolezectve, zážitky, smiešne ale aj nebezpečné chvíle kedy mu často o šlo o život ( útek pred medveďom ) Všetko to smeruje k roku 2003 kedy sa Aron nešťastne dostane do situácie ktorá obletela celý svet a vďaka ktorej sa tak stal " slávny ". Popis toho čo sa mu stalo a ako to všetko znášal sú pohľadom do vnútra ľudskej duše kde je silná vôľa prežiť a urobiť pre to všetko. Naozaj všetko ! V podstate celá jeho kniha by mohla byť učebnica motivačného charakteru. Oceľová vôľa je silná zložka Aronovej povahy, vďaka ktorej zvládol a prežil to čo by 80 % z nás nedalo ( vrátane mňa ).

Číta sa to naozaj ťažko a miestami je človeku zle od žalúdka a neveriaco krútime hlavami, čo všetko musel spraviť aby prežil. Nechutné a drastické veci vďaka ktorým ostal medzi nami, rodinou, priateľmi mohol napísať knihu na základe ktorej bol natočený výborný film. Aron je symbol ľudského odhodlania bojovať a nikdy to nevzdať. 90 %


PavlaTr
21.01.2021 5 z 5

Neuvěřitelná kniha !! Hltala jsem stránky .....opravdu napínavý příběh se strhujícím koncem . Člověk žasne nad tím ,co je v lidských silách a co je schopen dokázat jen aby přežil .

lenka6751
05.01.2021 5 z 5

Viděla jsem i z filmovanou verzi, je to úžasná kniha.

Sammy.Boy
14.09.2020 5 z 5

I když nejsem zastáncem čtení knih po zhlédnutí filmu, příběh Aarona Ralstona mě ovlivnil natolik, že jsem knihu hrozně potřeboval mít a následně ji přečetl jedním dechem. Jak už to u psaných příběhů bývá, čtenář se dozvídá o hodně víc z těch nekonečných 127 HODIN dlouhého boje o přežití, než při projekci v kinosálu. Konec mě dojal a usvědčil v tom, že vůle přežít sahá daleko za hranice lidského chápání!

ber-tram
30.01.2019 5 z 5

Super agentovi Bob Saint-Clarovi náhle zhnisá prst. Je málem vyřízený... (karambol v bláznivé filmové parodii). Vytrénovaného horala na podskalní vycházce trapně přiskřípne kámen. Je málem vyřízený... (karambol v bláznivém životním příběhu). Nesrovnatelné paradoxy... jeden k smíchu, druhý k vzteku.
Krušný boj sama se sebou nutno odlehčit, když už nejde odlehčit osudový šutr. Proto se zamysleme, kolik takových hrdinů - adrenalinových hazardérů umí zaměstnat záchranářů, zdravotníků a vynervovat bližních. A taky kolik lidí se zmrzačí nebo docela zcepení za daleko smysluplnějších okolností než jsou pohorské kratochvíle, a nikdo o nich dohromady neví. 6/19

K032y
12.07.2018 4 z 5

Vzhledem k tomu, že mám rád biografii ať už v podobě filmu nebo knihy a také díla podle skutečné události, byla pro mě tato kniha jasnou volbou, i když jsem ještě před přečtením viděl stejnojmenný film, jehož předlohou byla právě tato kniha.
A teď již k samotnému obsahu knihy: V první části autor vypráví o svých předchozích výletech a strastích, při čemž tato část pro mě byla zdaleka nejméně zajímavá (možná proto, že jsem již hořel nedočkavostí k oné zápletce, pravděpodobně kvůli tomu, že jsem film viděl ještě před přečtením), ale to jsou jen moje pocity, pro někoho to může být naopak nejzajímavější část z knihy. Autor knihy měl mnohdy při svých výpravách neuvěřitelné štěstí a mnohokrát jsem si přitom uvědomil, že příhoda s rukou zavalenou kamenem se vlastně vůbec nemusela stát, neboť náhoda a nebo přátele, obojí mu mnohdy vlastně zachránily život, to je mnohdy opravdu neuvěřitelné.
Hlavní část knihy, tedy ta, když se vydá to kaňonu a popisuje celé to místo je zajímavá a nějak extrémně jsem se nehnal do části kdy ho ten balvan zavalí.
Autor detailně popisuje pocity v daných situacích, a díky tomu se člověk může do autora lépe vcítit.

čtenářka4
13.06.2018 4 z 5

Příběh o jednom z nejsilnějších pudů člověka - přežít. Strhující příběh, lehce zpomalený líčením různých cest a dobrodružství, které Aron Ralston v minulosti podnikl. Vřele doporučuji skvělý film: https://www.csfd.cz/film/272015-127-hodin/komentare/. Vyzdvihuje knihu a zaručuje velmi silný, subjektivní a působivý zážitek.

Evus
29.09.2017 2 z 5

Knihu jsem začala číst, protože mám skutečné příběhy ze života lezců ráda. A dočetla jsem ji, protože naopak nemám ráda nedočtené knihy, taky jsem naivně věřila předchozím komentářům, že druhá půlka bude lepší. Jistě, Aron je zaručeně v neskutečné fyzické i psychické kondici a nechybí mu odhodlání za deset. Jinak ale buď svoje historky nafukuje, aby zaujal publikum, nebo je to vážně neskutečný idiot, který má většinu života z pr*** kliku, a je až s podivem, že se pádu kamene na svou ruku vůbec dožil. Přitom by stačilo ubrat trochu z té arogance a potřeby se neustále předvádět. Jak ho trochu usadil jeden z jeho přátel: "Takhle já nelezu." Co jiného ale čekat od člověka, který si myslí, že divoká příroda a opuštěné hory se dají POKOŘIT? Vážně jsem chtěla věřit, že ho nehoda trochu srovná, ale celkový tón knihy i epilog "opět jsem vylezl na něco většího, těžšího, jako první" svědčí spíš o opaku...

Dáma s hrnstjm
20.02.2017 3 z 5

Strávila jsem s Aronem dlouhých, předlouhých dvacet pozdních večerů a jsem ráda, že je to už za mnou. První polovina knihy je naprostá "one man show" - kde jsem byl, s kým jsem byl, kam jsem lezl, s kým jsem lezl. Desítky lokalit a místních názvů, které mi neříkaly vůbec nic a neměla jsem sílu je hledat v mapě. Velmi podrobné a zdlouhavé vyprávění, které by ocenil možná tak outdoorový nadšenec. S příchodem dalších postav ve druhé polovině knihy získává děj značný spád, pátrání začíná a z knihy se stává pořádně napínavé čtení. Škoda, že je kniha tak obsahově nevyvážená... vzpomínky na minulost určitě v příběhu své místo mají, to nepopírám, ale prospěla by jim záživnější forma.

stovice
03.01.2017 3 z 5

Příběhy napsané podle skutečnosti jsou prostě dobré. Tento příběh o neskutečné vůli žít a odhodlání to jen dokazuje. V částech kde Aron popisuje svoje výpravy a dobrodružství jsem se dost nudila, naštěstí s postupujícím čase jich bylo méně a méně. Závěr byl strhující a četl se sám.

petra4080
17.08.2016 4 z 5

Zajímavý příběh o velmi silné vůli přežít. Střídání přítomnosti s minulostí, kdy minulé zážitky pro mě byly trochu nudné. Každopádně knihu doporučuji.

Kate338
11.08.2016 4 z 5

Před tímto člověkem opravdu smekám! Neuvěřitelný příběh podle skutené události,brilantně popsané emoce,všechny zážitky,vzpomínky. Nebýt dlouhých popisů jednotlivých výprav které Aron popisoval v minulosti knihy,bylo by to za 5 hvězd. Ale i tak je kniha prostě opravdu vyjímečná a je to jeden velkej zážitek. Určitě doporučuji!

jana1976
12.06.2016 5 z 5

Co jiného dodat.....prostě neuvěřitelná touha přežít...nemám slov jak přesně vyjádřit mou poklonu!!!

ivana02
20.06.2015 5 z 5

Úžasná kniha o neuvěřitelném odhodlání. Člověk se do ní zakousne a nepřestane, dokud není přečtená.

vendy.b.
17.03.2015 5 z 5

Úžasný příběh. Nejprve jsem viděla film. S nadšením jsem si hned poté běžela pro knížku. A opravdu mě nezklamala.

Mycak
23.11.2014 3 z 5

V tomto žánru to byla dobrá kniha, čtivá a zajímavá, možná jen osobnost pana Ralstona mi není až tak blízká, ale určitě stojí za přečtení.

Ankavi
11.03.2014 5 z 5

Naprosto strhující příběh, při kterém běhá mráz po zádech. Uvědomila jsem si, jak moc člověk vydrží, pokud má silnou vůli, jak mocnou silou je psychika, jak stateční a duchem i tělem silní lidé žijí mezi námi. Klobouk dolů...

Tereszka
16.06.2013 5 z 5

Úžasný příběh, neobyčejně statečného muže. Film mi nestačil potřebovala jsem si do detailů přečíst to, jak popisuje své vteřiny strávené v kaňonu. Zaujal mne i jeho život před tímto zážitkem a docela mne i rozesmála historka s medvědem Baribalem. Můžu říct, že je to člověk, který svůj život nepřežívá, ale do poslední kapky prožívá a úžívá si ho (někdy i na hraně svého života, který mu byl málem osudným). Má můj obdiv!

Reiben
03.03.2013 4 z 5

Skvělý a takřka neuvěřitelný příběh, ze kterého mrazí, když si člověk představí, co všechno musel Aron Ralston vydržet a protrpět. Nakonec ještě po této traumatizující zkušenosti našel dostatek sil a formou této publikace nám nabídl, abychom jeho příběh prožili s ním. Trochu jsem se obával stylu autora, ale nakonec příjemně překvapil a stránky pěkně ubíhaly. Co mě osobně přišlo nezáživné byly části, kde Aron popisuje své dobrodružství z minulosti. Je to ale čistě subjektivní pocit a někomu se tyto úseky knihy můžou zamlouvat.