12. 5. 1743 – Marie Terezie: Korunovace na usmířenou

12. 5. 1743 – Marie Terezie: Korunovace na usmířenou https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61346/bmid_12-5-1743-marie-terezie-korunovace--dhe-61346.jpg 4 9 3

Dne 12. května 1743 byla korunovaná v Praze na českou královnu Marie Terezie, jediná žena na českém královském trůnu. Předcházely tomu dramatické chvíle, kdy se za účasti řady evropských států vedla o dědictví „rakouského domu“ a o stolec římskoněmeckého císaře válka, jež zasáhla – po téměř jednom století míru – i české země. České společnost tehdy byla postavena před obtížnou zkoušku, zda zůstat věrná Marii Terezii, nebo uznat nároky bavorského kurfiřta Karla Albrechta, který se dal vyhlásit v Praze, dobyté za pomoci francouzského a saského vojska, českým králem. Autor v této knize podává přehled válečných událostí na našem území, sleduje reakci jednotlivých vrstev české společnosti na nově vzniklou situaci a současně osvětluje jak vlastní význam korunovace Marie Terezie, tak i důsledky vítězství mladé královny pro další osudy českých zemí. Opírá se při tom nejen o úřední dokumenty, ale v hojné míře využívá soudobého lidového kronikářství a písňové tvorby.... celý text

Přidat komentář

Áža707
28.08.2023 4 z 5

Kniha je rozdělena do několik kapitol, kdy se každá s nich zabývala jiným tématem, s kterým se musela Marie Terezie potýkat před, během a těsně po své korunovaci Českou královnou.

Kniha začíná příjezdem Marie Terezie do Prahy, popisem její korunovace a následnou oslavou narozenin. Poté se vracíme v čase, kdy se dostáváme k informacím před korunovací v rozsahu několika let. 

Jedná se o dost podrobný popis válek o České dědictví a válek o Rakouské dědictví. Nalezneme zde popisy postupu armád a celkově kdo spolupracoval s Marii Terezii a kdo spolupracoval s Karlem Albrechtem. Dále se zabývá, jak došlo ke smíření s českou šlechtou a taky jaké reformace následovali po její korunovaci.

Kniha se čte poměrně dobře, i přesto, že obsahuje velmi popisné části, jak postupovaly armády a docela podrobné seznamy lidí. V poslední řadě zde nalezneme i osudy odpůrců Marie Terezie. Celou knihu doprovází i úryvky dopisů a řečí a to celou knihu činí zajímavější.

Rozhodně mohu knihu doporučit všem, kteří se zajímají o historii a chtějí se dozvědět něco nového a zajímavého o českých dějinách a o tom, jak královna Marie Terezie musel tvrdě bojovat o České země.

4/5

mončičáček
16.12.2019 3 z 5

Spousta zajímavých informací,jen jsem měla trochu jiné očekávání.Chtěla jsem detailní pohled na vládu Marie Terezie, reformy a vnímání panovnice ze strany české šlechty...


akrash
26.05.2017 5 z 5

Moc pěkně zpracovaná publikace. Dozvěděla jsem se spoustu nového... Děkuji!