100 nábojů: Rozčtvrcený zítřek

100 nábojů: Rozčtvrcený zítřek https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73998/bmid_100-naboju-rozctvrceny-zitrek-zUB-73998.jpg 4 45 11

100 nábojů série

< 4. díl >

Komu může člověk věřit? V potemnělých uličkách na periférii najdete jedinou odpověď: Nikomu. Čtvrtý díl populární série Briana Azzarella a Eduarda Rissa nás zavádí zrovna do těchto temných uliček, kde na periférii společnosti přežívají jejich mnohdy zoufalí, ale vždy nebezpeční obyvatelé. Seznámíme se s opravdu reprezentativním vzorkem zdejší populace - od pašeráků a drogových dealerů až po ta nejvyšší patra moci. Dozvíme se více o historii tajného spolku známého jen jako Trust, o tom, kterých třináct rodin jej tvoří a jak se v něm dělí o moc, o tom, kdo byli a jsou Minutemeni a jak se na jejich činnosti podíleli agent Graves a pan Shepherd, a poznáme i několik nových majitelů kufříku s jednou pistolí a stovkou nevystopovatelných nábojů. V tomto světě není jasné, kdo je s kým a kdo koho řídí, jisté je jen jedno - právě to, o čem nevíte, vám může nejvíce ublížit.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art , Crew
Originální název:

100 Bullets: A Foregone Tomorrow , 2002


více info...

Přidat komentář

eolaí
12.01.2020 5 z 5

Pro ty, kdo neumějí pořádně francouzsky a španělsky jako já:

Od strany 148:
T'as du feu? - Máš oheň?
Tu fúmes trop. - Moc kouříš.
T'es qui toi, ma femme? -  Jsi snad moje žena?
Non, ton associé. - Ne, tvůj parťák.
Pareil pour moi. - Jako já.
Oh Branch, t'es trop marrant! - Ach Branchi, ty jsi tak zábavný!
J'ai vu ça à la gueule du docteur le jour où je suis né. - Viděl jsem to v doktorově obličeji v den, kdy jsem se narodil.
Viens par là, ma belle princesse... - Pojď sem, má krásná princezno...
...beinvenue dans mon château. - ...vítej v mém zámku.
Si ça est le château, je préfererais pas voir le royaume.- Pokud je tohle zámek, nechci vidět království.
Du vin? - Víno?
Je vais en avoir besoin. - Budu ho potřebovat.
Merci, je crois. - Díky, myslím.
Et si on se mettrait plus à l'aise princesse? - A co kdybychom si udělali větší pohodlí, princezno?
...pourqui pas? - proč ne?
Qu'est ce que c'est que tout ça? - Co je to všechno?
Mon passetemps. - Můj koníček.
On dirait plutót une obsession. Qu'est ce que... - Vypadá to spíš jako posedlost. Co to ...
C'est trop compliqué pour ta p'tite tête. - Je to příliš komplikovanépro tvoji hlavičku.
Tu causes l'anglais? - Mluvíš anglicky?
Non. - Ne.
J'pige pas. - Nechápu to.
Saucisse? - Párek?
Vous les amerloques, vot' langage sonne si cruel... - Vy, Američani. Váš jazyk zní tak krutě...
...tu aimes la bonne saucise américaine non? - ...máš ráda dobrý americký párek, že?
Mmm, oui. - Mmm, ano.
Qui c'est ca? - Kdo je to?
Qui? - Kdo?
Lui. Il est beau gosse. - On. Je to fešák.
Quoi? T'es un sadique? - Co? Jste sadista?
Comment veux-tu que je le traite, Branch? - Jak to chceš udělat, Branchi?
Qui c'est ce minuteman? - Kdo je to minuteman?
Tu causes trop pourquoi ne pas mettre ta bouche la où elle peut faire du bien? - Moc mluvíš, proč raději nedáš pusu tam, kde může dělat dobře?
C'est ca mon amour, vas-y. - To je ono, má lásko, dělej.
J'ai fini. - Už jsem.
Je sais. - Já vím.
Alors, dis moi, j'en vaux la peine hein? - Tak mi řekni, stálo to za to?
Y-a des chiottes dans ton château, ou t'utilises un sceau? Máš na svém zámku záchod, nebo používáš kbelík?
Là-bas. - Tam.

Od strany 242:
Bájate del camión, pendejo! - Vystup z auta, kreténe!
Ahorita mismo! - Hned teď!
Dame tu cartera! - Dej mi peněženku!
Siete dólares? Esto apesta. - Sedm dolarů? To smrdí.
Guárdalo para luego. - Schovej to na později.
Segurito este cabrón no lo va a necesitar. - Tenhle parchant to už určitě nebude potřebovat.

trudoš
09.01.2020 5 z 5

Tahle série je jedním slovem skvělá, přičemž k absolutní dokonalosti jí chybí pouze maličkost - musí se číst v kuse, jinak se v tom gangsterském mišmaši lautr nijak nevyznáte. Američan Brian Azzarello hraje hodně vysokou hru a při čtení čtvrtého dílu jsem pochopil, že roční rozestupy mezi jednotlivými alby jsou fakt extrémně špatnej nápad. Ne, že by dějové linie nedávaly smysl, ale člověk se ochuzuje o důmyslnou provázanost, spojující všechno se vším. V tomhle ohledu se scenárista skutečně vyšvihl, až si skoro myslím, že je to i jeho osobní opus magnum, které jen těžko překoná něčím dalším. Nadchnou dovedně rozpracované figury, intenzivní emoce a ve finále i morální přesah, jenž je ústředním motivem celého vyprávění. Eduardo Risso svou příznačnou kresbou pak kultovní dojem pouze umocňuje. Kdyby George P. Pelecanos vytvářel komiksy, vypadaly by přesně takhle.
Což mě vede k jedinému závěru - začíst číst 100 nábojů pěkně celé od začátku. A až s ní skončím, dám si ji k dobru ještě jednou.


Jaruš7
20.12.2019 3 z 5

Nějak se ztrácí ta idea z prvoplánováného účinku, kufříkový dar ztrácí to první nadšení na síle. Ve vícero rozpracovaných akcích je poutavost nahrazená vulgární až debilní náhražkou, jaká je asi v těchto končinách, spolu s notně pokleslými mravy, asi přirozená.
Kresby jsou výstižné, jejich talentovaný autor je machr.
Asi stačilo, nějak se mi dál už nechce.

jarynek
16.03.2019 5 z 5

Tak opět rozhozeno do světa pár koleček z Orloje mistra Azzarella. Kniha obsahuje několik výborných příběhů, které by fungovali i samostatně. V provázanosti na celek pak dávají na vše punc nejvyšší kvality. A konečně se nám odhaluje Trust.
Čím dál více si užívám i kresbu - pohledy z originální perspektivy, zdůraznění někde mimo centrum obrázku některých maličkostí, které jsou důležité v následujícím ději, využívání černé barvy a stínů k navození atmosféry a zdůraznění určitých detailů.

Disease
02.01.2019 5 z 5

Aktéři přibývají jak houby po dešti, ale ještě se v tom dá relativně vyznat :-)

Tímhle dílem se celkem hodně odhaluje, o co jde. A navíc velmi zábavnou formou!

Kapis
24.10.2018 5 z 5

Čtení této fantastické série v kuse a celé je prostě lahůdka, když člověk netápe v postavách a jejich minulých interakcích. I když jsem si začal vypisovat co se kdy stalo, tak ani tak jsem třeba nepoznal týpka "Osmu," který se objevil na začátku celé série s Dizzy - holt zas každého negra si člověk zapsat/zapamatovat nemůže, protože nejde na první pohled poznat, kdo je postava do budoucna důležitá a kdo zmizí po své epizodní roli v jednom sešitu. Ale byl vzpomenut dizziyn brácha, který nedopadl moc dobře - a o kterém možná ještě uslyšíme.

Čtu svůj starý koment a už tehdá jsem rezignoval na to, číst po každém díle celou sérii od začátku, to se prostě nedá, takže mi nedávalo smysl více věcí - teď je chápu mnohem lépe - je to všechno tak brutálně propojené, že musím před tím satanovým vtělením na zemi, Azaelem, a jeho Luciferiánským kreslířem hluboce smeknout, je to geniální a dál už se nerozepisuju, je třeba se začít mazlit s dalším dílem.

jirincz: proboha, tak proč to kurva čteš až do čtvrtého dílu? Vždyť to je od začátku plné vulgarity, sexu, násilí a drog - kdybys nebyl takový moula, tak bys zjistil, že je to velice odlišné a hlubší, o tuposti být tebou se radši nezmiňuju a radši si počti tady, to bude evidentně spíš tvůj šálek kakaa: http://comicsdb.cz/comics/2754/novy-zakon-obrazkova-bible

martinstefko
22.10.2015 5 z 5

"100 nábojů: Rozčtvrcený zítřek" je silnou sbírkou hlavně proto, že jednotlivé příběhy fungují samostatně, ale také jako celek. Odhalíte zde základní kostru příběhu a toho, co vedlo k událostem, které postavy prožívají v současnosti. Ještě ale netušíte, kam až to všechno povede. Azzarello je v tomhle prostě dobrý. Prozradí vám dost, ale ne tolik, aby vás to přestalo bavit. Pořád dokáže přijít s něčím novým a přiměje vás k fascinaci nad každým novým příběhem. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/10/353-100-naboju-4-rozctvrceny-zitrek-100.html

jirincz
01.06.2015 odpad!

Pro mě odpad, je tam vše co na komiksech nemám rád, vulgarita, sex, násilí, dorgy. Rozumím tomu, že to je prostě podsvětí, ale fakt tohle nevyhledávám. Lidem evidentně stačí když mají celou kapitolu plnou sexu a jsou spokojeni. Pro mě nic. Dějově je to pro mě taky prázdný, zmatek v postavách. Nuda a slabota. Jsem celkem rád, že jsem si tu sérii nekoupil, a půjčil v knihovně, dál asi číst nebudu, nijak mě nezaujala. Čekal jsem něco odlišného a hlubšího, než jen nějaké tupé vyřizování účtů zabaleného do sexu, vulgarit a násilí.

OldaB
25.03.2014 5 z 5

Trust se ukazuje a rozhodně to nejsou hodní hoši a holky. Kresba jako vždy geniální. Doporučuju také projet předmluvu, hodně věcí jsem si ujasnil. Bomba.

3DD!3
18.09.2013 5 z 5

Konečně nazíráme pod pokličku Trustu a důležití členové jsou připomenuti ve skvělých kresbách nejznámějších umělců. Dějové linky se proplétají a v pozadí se zasmušile usmívá agent Graves. Skvělé příběhy, kruté pointy, ale umí to Azzarello jinak? Zatím nejzásadnější kniha ze 100 nábojů.

Kapis
08.02.2013 5 z 5

Jsem opět nadšen, nechápu, že mi tak dlouho trvalo se ke čtyřce dostat, bohužel není čas číst starší díly znova, takže mi rozhodně pár souvislostí uniká. Konečně se dozvídáme něco o pozadí celého příběhu a začínají se kapku rozkrývat karty. Způsob vyprávění je zde dotažen k dokonalosti, ke které se Azzarello v předchozích dílech jen pomalu propracovával. Ty detaily a vedlejší děje namotané na hlavní linii jako dýleři, černošští ošetřovatele se starou můrou, co jim kantne, mrdací Angelina, děvka s novinářem a tak dále, krásně drží napětí a přitom vůbec neruší – střídání úhlu náhledu, pohled zespod skrz popelník či plátno, nenásilné prolínání dějových linií, ladné přechody a tak dále zase příběhům dávají nepřekonatelnou jiskru. O božské Rissově kresbě snad ani není třeba psát, ale zmínit se musí, protože hladit ji očima je naprosto orgastický zážitek a to nemyslím kresby sexy kober jako Megan, Dizzy a dalších. Kresba je prostě dokonalá, jsem plně zamilován. Postavičky, co dostávají od Gravese nevystopovatelné kombo v kufříku jsou originální a taktéž jejich příběhy a způsoby konání mají vždy jedinečné parametry, nemluvě o způsobu, jakým jsou čtenáři vyprávěny, o nějakém stereotypu nemůže být ani řeč. Hodně se mi líbil sešit, kde hostovala spousta jiných kreslířů, opravdu vyvedený kousek.

Když už jsem se konečně dozvěděl něco o všemocném “Trustu“, Gravesovo rozdávání kufříků mi jaksi nedává smysl, rozumím, že když nechal zapíchnout toho tlusťocha, tak Trust poškodil a řádně vystrašil starého Mediciho, ale čím tohle rozdávání poškozuje třináctku rodin opravdu nevím. Snad se vše vysvětlí v dalších dílech. Taky jsem znepokojen z množství much v tomhle díle, to předtím nebývalo;-) Byly tam všude a nejen nad hnijící hromadou mrtvol ve feťáckém sklepě. Běžím dneska hned pro pětku, protože jsem zvědav, co se stalo přesně pánovi s obvazem přes pysk:-) a doufám, že všech dvanáct knih bude doma co nejdřív, ať si to můžu v klidu sjet komplet a konečně si to pospojovat. Taky přeju BBArtu hodně zdaru.

Štítky knihy

komiksy

Autoři knihy

Brian Azzarello
americká, 1962
Eduardo Risso
argentinská, 1959