10 velkých stěn

10 velkých stěn https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93266/10-velkych-sten-93266.jpg 4 21 6

Autor, český horolezec, popisuje své horolezecké začátky a výstupy na desítku nejobtížnějších stěn v Alpách a na Kavkaze.

Přidat komentář

flare
30.11.2023 5 z 5

nejvíc, největší lezec, klobouk dolů...inspirace, odvaha, nesmrtelnost, nadšení a zápal.

Stromolezci
06.09.2017 5 z 5

Pro mě jedna z nejlepších knih o horolezectví, která (mimo jiných výstupů) popisuje i úžasný výkon své doby v podání česko-slovenské dvojice v Severní stěně švýcarského Eigeru.


biki
14.02.2016 5 z 5

Kniha o nádherném bláznovství. V první polovině 70.let patřila k mým nejoblíbenějším, takže když i dnes něco zaslechnu o severní stěně Eigeru, vždycky si tuto knihu vzpomenu.

Mycak
11.12.2013 2 z 5

Knihu si určitě ráda zařadím do své horolezecké sbírky, protože patří mezi klasiku. Styl psaní mi místy lehce připomněl Rébuffata, postrádalo však jeho jemnost a lehkost. Kniha je viditelně poznamenána evidentním zásahem "zvenčí" a dobou v niž byla psána a publikována. Škoda toho. Taky popis cest je spíš pro čtenáře hor né tak znalých, protože mi přijdou dosti ochuzené, ne-li nepřesné.
I přesto nehodnotím zle.

eraserhead
22.02.2013 4 z 5

Takhle při čtení se zdá být ta horolezčina brnkačka, pár týpků přijde pod kopec, začnou se na něj zlehka drápat, vysekají pár dírek do ledu a občas romanticky přespí někde zavěšeni na stěně na lanech. Ovšem jen než dojde na obrazové přílohy. To pak v člověku až zatrne a začne horolezce považovat za blázny. proč to ty lidi vlastně dělají? Asi ze stejného důvodu, proč já už domů natahal přes tisíc knih (taky si spousta lidí z mého okolí často klepe na čelo) nebo jiní lidé své tělo vycpávají silikonem do nepřirozených tvarů... Protože chtějí. Nikdy bych s nimi nikam nelezl, ale takhle zprostředkovaně knižně to má sílu zaujmout a strhnout i nehorolezce jako jsem já. Vůbec jsem nečekal, že bude Kuchařova kniha tak čtivá, poutavá a zajímavá. Čekal jsem jen suché a díky hantýrce nesrozumitelné popisy. Hantýrky tu sice je dost (plotny, exponovaný odštěp, skalní výšvih, přetraverozvávání apod.), je však zaobalena do tak nádherných popisů, že člověku ani nevadí, že přesně neví, o čem jde řeč a neumí si to ani představit (opravdu nevím, co představit pod pojmem skalní výšvih).Některé hantýrkové výrazy však časem prokouknete (délka lana, dobírání). Kuchař se v příhodných chvílích věnuje historii popisovaných míst a občas odbočí i k obecnějším věcem. Samozřejmostí je zmiňování, popisování a vzývání horolezecké etiky a kolektivního ducha. Všechno namíchané a odstupňované (české skály za bukem přes Alpy, Kavkaz až po expedici do východního Hindukúše) ve správném poměru. Nejlepší ej kapitola o výstupu na Eiger, to je fakt maso. V horolezecko-cestopisné literatuře nemám zrovna přehled (tohle je tuším dokonce teprve druhá takto zaměřen kniha, co jsem četl), ale určitě ji můžu vřele doporučit. Já s knihou strávil velmi příjemné chvilky.

nightlybird
30.11.-0001

Poutavě napsaná kniha, vyprávění člověka, který slezl vrcholy Grands Charmoz, Petit Dru, Eiger, Matterhorn, Mont Blanc a další v Alpách, na Kavkaze zpravidla těmi nejexponovanějšími cestami. Zajímavé počtení i pro toho, kdo nikdy nestál na horském vrcholu.

Štítky knihy

horolezectví

Autorovy další knížky

Radovan Kuchař
česká, 1928 - 2012
1967  89%Deset velkých stěn
1964  87%Z Tatier na Eiger

Kniha 10 velkých stěn je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce24x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x