Vrah policistů / Teroristé

Vrah policistů / Teroristé https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63488/bmid_vrah-policistu-teroriste-l96-63488.png 4 48 8

Vrah policistů Kriminální román líčí rozsáhlé pátrání po pachateli vraždy mladé ženy, za kterou je odsouzen nevinný člověk a vyšetřovatel musí překonat četné překážky ze strany svých nadřízených, aby mohl usvědčit skutečného pachatele. Teroristé Problematika terorismu ve Švédsku

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Polismördaren / Terroristerna , 1974


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
03.11.2023 3 z 5

Návrat s velmi retro audioknihou, klasika 80. let a dnes už lehce čpící bezmála socialistickou propagandou, i když v těch dobách to bylo nedostatkové a velmi žádané zboží, nad nímž jsme žasli, jak že to v té západní cizině chodí. :)

Radka1911
23.05.2023 4 z 5

Myslím, že tohle byla snad první detektivka od zahraničních autorů kterou jsem vůbec v životě přečetla. Líbilo se mi to, i když vlivem později vydaných knih bych si pod štítkem severská krimi představovala už něco jiného.


pepa4081
20.09.2020 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších krimi sérií.

kapr
28.05.2019 3 z 5

Po dlouhé době se mi podařilo narazit na další knihu z dílny mé oblíbené dvojice Sjöwall-ová - Wahlöö. Zatím mám přečtený jenom první z obou detektivních románů. Přestože jsem zvláště v samotném úvodu, ale i později, hned několikrát váhal, protože některé scény mi totiž nešly tak úplně pod fousy, nakonec jsem nadšen. Román je, jak jinak, věnován práci policie, ale i činnosti zločinců, a také "zločinců".
Především ale vypovídá hodně o kompetentnosti a nekompetentnosti, která se projevuje všude v životě, a nejen v policejní práci. Samozřejmě, právě u detektivek je jen obtížně možné se vyhýbat líčení všech možných záporných rysů těchto činů. Vždy jsem si ale velice vážil autorů, kteří uměli nalézt tu správnou hranici, která je pro pravdivé vylíčení příběhu včetně přiblížení detailů nezbytná, a při tom je to nesvádí si bahnit ve zbytečných odpornostech. Obvykle jde o autory, kteří nám dokáží za každou osobou na obou stranách hry na četníky a zloděje, ať už se jeví jakkoliv záporně, vidět především člověka. Jejich postavy obvykle nebývají černobílé. To je asi jeden z hlavních důvodů, proč mám právě knížky této dvojice autorů moc rád.

Až dočtu i druhý příběh, budu se snažit i komentář k prvnímu doplnit některými citacemi. Rozhodně se k tomuto komentáři ještě hodlám vrátit.

Nejdříve jsem dal pět hvězd, vzápětí jsem si vzpomněl na své předsevzetí, že si tu pátou hvězdičku budu šetřit pokud možno jen na jediné, podle mne nejlepší dílo onoho autora. Pouze z tohoto důvodu jsem prozatím snížil hodnocení na čtyři. První z obou příběhů by si ale rozhodně tu pátou zasloužil. Některé kritické aspekty mne opravdu zaujaly, a až se mi podaří vrátit se k ostatním dílům této autorské dvojice, možná tu pátou hvězdičku některým z nich zase přidám.
-
2019 06 18
Tak už jsem dočetl i druhý příběh, který do jisté míry navazuje na ten první, sympatické prvky zůstávají, ideologický balast narůstá. Tak maximálně za 3 hvězdičky, a ještě bylo nutné některé odstavce přeskakovat.

Bude-li příležitost, k citacím se vrátím, a něco sem ještě doplním.

Pavelpi
10.10.2018 5 z 5

Po dlouhé době jsem si knihu opět přečetl a musím říct,že se mi stále líbí.Nevím jestli autoři byli komunisté,ale detektivky psát uměli a to je rozhodující.Proto svoje hodnocení ani s odstupem času nebudu měnit

jaghut
11.06.2018 2 z 5

Doposloucháno. Kdysi jako teenager jsem to několikrát četl a připadalo mi to výborné. Přelouskal jsem tehdy všech asi deset románů a Martin Beck a spol mně přišli jako děsní borci. Dnes musím říct, že kouzlo Gunvalda Larssona či Einara Rona nijak nezmizelo. Po detektivní stránce jsem opět uspokojen. Co však vůbec nechápu je skutečnost, že jsem tehdy mohl přežít všechny ty nekonečné ujeté bolševické litanie obou komunistických autorů. Možná jsem byl zvyklý číst mezi řádky a vůbec jsem to nevnímal. Tentokrát jsem to však poslouchal a nešlo tomu utéct. Bylo to opravdu úděsné, nechutné a oba příběhy mi to zcela zkazilo. Takže dávám jen dvě hvězdy - jednu za Martina Becka a jednu za ostatní policisty. Nicméně je mi to jasné - tohle už nikdy víc znovu nedám - X jako Marx ;-(.

moničina
05.06.2017 5 z 5

Výborná kniha. Najmä príbeh Teroristé, kde bolo veľa vtipných momentov.

mikky1
27.04.2012 5 z 5

velice slušná detektivka

Štítky knihy

severská krimi švédské detektivky

Autoři knihy

Maj Sjöwall
švédská, 1935 - 2020
Per Wahlöö
švédská, 1926 - 1975

Kniha Vrah policistů / Teroristé je v

Právě čtených2x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených4x
Knihotéce61x
Chystám se číst8x