10 pravd a spousta odvahy

10 pravd a spousta odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474229/bmid_10-pravd-a-spousta-odvahy-gt1-474229.jpg 4 71 21

S opravdovými přáteli můžete žít několik životů najednou. Volné pokračování bestselleru 10 rande naslepo. Olivie je premiantka, ale teď jí kvůli jednomu malému přešlapu hrozí, že nedokončí střední školu. Má týden, aby vše napravila – a zároveň musí celý průšvih utajit před svou rodinou. Dokáže Olivie skrýt, že musí dobrovolničit na golfovém hřišti, i když jí máma dala do mobilu sledovací aplikaci? Mohlo by to vyjít… pokud Charlie, Wes a Sophie přistoupí na její trhlý plán a s pomocí jejího telefonu budou předstírat, že jsou ona.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

10 Truths and a Dare , 2021


více info...

Přidat komentář

katerina1237
01.03.2024 4 z 5

Tak, bylo to zas pohodové, nic na namáhání mých mozkových závitů.
Spisovatelka nezklamala a zas je to originální. Bylo to vtipné, a když se stal nějaký trapas, tak jsem si stejně jako Olivie přetahovala deku přes hlavu.
Hezké, jednoduché, ale přesto promyšlené.
O trochu více se mi líbil první díl, ale tenhle je hned v závěsu. Byla jsem mile překvapena, že je to napsané z více pohledů, ale díky tomu jsem si všimla, že to má malý nedostatek přišlo mi, že všichni přemýšlejí stejně a mají podobné hlášky.
Předvídatelné, co čekat.
Je to volné pokračování a nevadí, když jste nečetli díl první, protože je vše znovu vysvětlené, ale kus si vyspoilerujete.

deedulka
06.03.2023 3 z 5

Předchozí kniha 10 rande naslepo byla pecka a 10 pravd na ni bohužel nenavázala. I když bylo čtení pohodové a člověk si u něho odpočinul, trochu mne ty párty nudily a nezačetla jsem se s takovým nadšením. Olivie byla sympatická postava, její matka už o něco méně a hrozně mi lezla na nervy. :) Byla jsem ráda, že se tam objevovala i Sophie a ostatní z bláznivé čtyřky. ;) Jako nenáročná oddechovka splnila kniha účel, ale kdo si myslel, že se dozví něco více o golfu, tak to bohužel ne. :)


Sarah11
27.01.2023 2 z 5

Po 10 rande naslepo, které pro mě byly slabým průměrem, bych se do druhé knihy od autorky velmi pravděpodobně ani nepouštěla, ale nechala jsem se zlákat obálkami a knihy jsem si koupila společně, takže jsem se rozhodla dát šanci i Oliviině příběhu, protože jsem si ji v předchozí knize celkem oblíbila.
Celá ta zápletka je ale bohužel velmi zvláštní a vlastně trochu hloupá - matka stalkuje snad 24/7 svoji téměř dospělou dceru pomocí mobilní aplikace a hlavní hrdinka, která patří mezi nejlepší studenty v ročníku, si neohlídá něco tak základního jako je docházka, a když dostane jedinečnou šanci všechno napravit, tak se místo toho, aby byla vděčná, chová hloupě a nezodpovědně a dělá všechno pro to, aby tu šanci promarnila. A nezachraňuje to ani romantická linka, která je taky velmi chabá.
Oceňuji originální prostředí golfu, ale klidně bych ocenila, kdyby šla autorka trochu víc do hloubky a nevužívala ho jen jako kulisu.
Nechápejte mě špatně, já zbožňuju YA literaturu a příběhy z prostředí střední školy, i když už dávno nejsem cílová skupina, ale tohle je jedna z těch knih, na které už jsem pravděpodobně stará a neuspokojí mě ani jako odpočinkové čtení. A i co se týče mladších čtenářů, rozhodně si myslím, že existuje mraky skvělých a přínosnějších youngadultovek než je tahle.

lucakuca
05.01.2023 3 z 5

Druhý díl neni tak zářivý a úžasný jako první. Zas tak špatný není. Nápad zajímavý, což o to.
Ale!
Druhá nejlepší v ročníku, která je vykreslená jako neorganizované štěně, má mnoho kamarádů a našlápnuto na bezvadný srandapříběh. No, jen našlapnuto... Pak jsem se musela odrážet nohama...
Čtivé, konec doják a poučení.
Letní lovestore jako malovaný obrázek!

Sigurd_Lesandi
29.08.2022 3 z 5

Od autorky jsem minulé Vánoce četl 10 Rande naslepo, a ačkoliv se také jedná o Contemporary, kterým moc neholduju, tak mě kniha příjemně překvapila, ale tady už tak spokojený nejsem.
Narovinu, už od 10. strany jsem přesně věděl, jakým směrem bude romantická linka v této knize směřovat. To ale ani nebyl problém, s tím u klasických romantických příběhů i počítám. Problém byl s tím, jak tu byla romantika vystavěná. Nenazval bych to přímo hate to love, ale něco na tento způsob to, řekněme, bylo. Postavy mezi sebou měly několik neshod z minulosti a přítomnosti, o kterých sice nemluvily, ale bylo jasné, že je budou muset nějak vyřešit. To se ale v knize nikde nestalo, a já se tak musím ptát, zda má jejich vztah s takovou vůbec šanci.
Oliviin charakter mě taky zklamal. Je vykreslována jako ta nejchytřejší, nejzodpovědnější, nejúžasnější v okolí apod. Ale narovinu, takoví přešlap, který ona provedla, může udělat opravdu jen idiot. Nevím, co je větší základ, než si přečíst info o předmětu a pohlídat si docházku. Jak s takovým přístupem mohla střední vychodit?
Dostala ovšem druhou šanci, kterou ani dostat nemusela, takže by člověk očekával, že zatne zuby a udělá první poslední. Jenže omyl, kdykoliv je možnost, pokusí se Olivie ze všeho vyvléct.
Konec mě taky bohužel neuchvátil, měl docela potenciál a těšil jsem se, že vše nedopadne klasickým happyendem, ale nakonec se vše jako lusknutím prstu vyřešilo.
Pokud máte chuť na oddechovku s příjemným humorem a od které nic většího nechcete, tak dobré, ale jinak pro mě toto bylo spíše šlápnutí vedle.

lost.in.books
29.08.2022 3 z 5

Průměrná oddechovka od které jsem čekala trochu více-tak by se dala v krátkosti popsat tato kniha. Nějaké plusy bych v knize ale také našla. Například se mi moc líbilo že byl příběh psán z pohledu více postav, tím pádem jsme mohli více postavám nahlédnout tzv. do hlavy. Jinak mi příběh přišel takový syrový, nezajímavý a i přes místy humorné pasáže jsem se mnohdy musela do knihy nutit a to se prostě u dobrých knížek nestává. Nejvíce mě v příběhu iritovala matka hlavní hrdinky, která měla u své skoro dospělé dcery zapnuté sledování polohy a neustále do ní něco hučela.. Musím ale ocenit prostředí golfu, které příběhu přidávalo na zajímavosti, ale zápletka i samotný příběh s postavami mě vůbec nedokázal vtáhnout, vše bylo takové nereálné a padlé na hlavu a určitě si myslím, že najdete v žánru young adult mnohem více zajímavějších knih s větším potenciálem a s příběhem, ze kterého si možná i něco odnesete. Tohle nebyl bohužel ten případ. Průměrné čtivo na pár dní.

Lidska_ctecka
01.07.2022 3 z 5

Drahouškové,
bylo fajn vrátit se zase mezi bláznivé členy této rodiny. Moc mě bavilo, že části příběhu byly vyprávěny i z pohledu jiných postav.
Musím přiznat, že ze začátku jsem se do čtení musela trochu nutit. Nemám moc ráda příběhy, kdy si za "vše špatné" může postava sama. Ale to autorka vyvážila super humorem. Celkově jsem fandou Messinovic rodiny (hlavně Fantastické čtyřky) a moc bych si přála aby autorka napsala knihu i o Charliem. : )

KateTheBlogger
15.05.2022 5 z 5

Do knížky jsem se musela trochu začíst, ale jakmile se rozjela, hltala jsem jí jedním dechem. Byla vtipná, měla nápad a bavila mě. Skvělá oddychovka, která vám vykouzlí úsměv na rtech.

ZNellyZ
13.04.2022 4 z 5

Ráda jsem se vrátila k druhému dílu, protože mě znova čekaly skvělé postavy, ale oproti prvnímu dílu se celý děj podivně táhnul. Teprve posledních cca 50 stran mě dokázalo vtáhnout a chtít knihu dočíst. Ačkoliv byl nápad dobrý, tak neměl stejné kouzlo jako předchozí díl. I tak se, ale k autorce moc ráda vrátím.

Malíček
03.02.2022 3 z 5

Achjo, pro mě bohužel lehce zklamání. Autorčina prvotina mi dokázala vykouzlit úsměv na rtech, četla se sama a pohltila mě svou zimní atmosférou. Naopak tato knížka mi přišla taková plochá a umělá. Postavy mě nedokázaly dostatečně zaujmout a příběh mi přišel obyčejný, nedopracovaný. Často jsem s hlavními postavami nedokázala souznít ani soucítit a někdy jsem se musela do čtení nutit, abych se vůbec prokousala na konec. Za mě je tato kniha lehce zbytečná a nemyslím, že ji mohu doporučit. Určitě jsou na trhu knihy se zajímavějším obsahem a propracovanějším příběhem.

spencer
27.01.2022 4 z 5

3,85/5*
10 rande naslepo jsem si zamilovala, takže jsem byla zvědavá na další knihu se členy této rodiny. Hlavní hrdinkou se tentokrát stala Olivie, která se těsně před maturitou dostala do ne zrovna ideální situace. Aby mohla odmaturovat, musí pár dní dělat dobrovolníka na golfovém hřišti. Jelikož nechce, aby se o tom dozvěděl zbytek rodiny, přispěchá jí na pomoc Sophie, Wes a Charlie....
I když mě titul bavil, nezamilovala jsem si jej natolik jako ten předchozí. Přestože i tady dominovala rodinná atmosféra, už to nemělo ten počáteční efekt. Děj mi navíc přišel trochu ukvapený a nepomohl tomu ani fakt, že si za část potíží mohla Olivie sama. Chápu, že kdyby se rodině svěřila, nebyl by příběh, ale rozhodně by to její situaci pomohlo.
Proto myslím, že když se srovnáte s typickým americkým středoškolským dramatem, mohl by se vám i tento díl líbit:)

Damonka12
08.01.2022 3 z 5

3,5 příjemná romantická oddechovka, u které se člověk i trochu zasměje.

Míjuš
08.01.2022 5 z 5

Stejně jako jsem si zamilovala Sophii, jsem si zamilovala i Olivii. Dobře, Olivii o nějaký ten schod víc. A samozřejmě celou jejich šílenou, obrovskou a hlavně milující a podporující rodinu. Tahle jednoduchá oddechovka je přesně to, co člověk večer před spaním - nebo při prosněžených a mrazivých dnech venku - potřebuje. Takové pohlazení po duši, uklidnění. Myslím, že kdyby ta kniha měla ruce, bez váhání vás obejme a nepustí. Oliviino dobrodružství již nebylo zdaleka tak humorné jako bylo Sophiiných 10 rande naslepo, ale i přesto se mi příběh, který kniha nabízí, moc líbí. Doufám, že nám autorka nabídne dalšího člena rodiny, třeba i mužského, v nějakém dalším příběhu.

Fortuna7
27.12.2021 4 z 5

Další skvělá oddechovka, kterou jsem si neskutečně užila. Hlavní hrdinka Olivia mi vyhovovala snad ještě víc než Sophie. Sice jsem se u toho nezasmála tolik jako u Deset rande naslepo, ale doufám, že autorka napíše další knihy z této potrhlé rodiny :-).

houdkic
30.10.2021 1 z 5

Achjo, tohle bylo tak… hloupoucky? :D

Ja nevim, ale cely to bylo nejaky divny. Jako aby mela temer dospela holka v mobilu sledovani polohy? A ty SMS, co ji neustale vypisovala jeji mama? :D To mi prislo absolutne na hlavu.

Mozna to bylo cely zpusobeny tou zapletkou, ktera byla proste spatna.

Co se mi libilo, bylo prostredi golfu. Je to nezvykly, takze to bylo moc fajn. Ale jinak jsem rada, ze to mam za sebou:D

Ella161
15.10.2021 5 z 5

Sice to nebylo tak dobré jako 10 rande naslepo, ale stejně jsem si čtení moc užívala. Autorka prostě psát umí, takže koupí její knihy nešlápnete vedle. Je to určeno spíše pro mladší ročníky, ale podle mě se to bude líbit každému. Je to takové odpočinkové čtení, u kterého nemusíte na nic myslet a většinou se i zasmějete, protože fantastická čtyřka je vážně vtipná. Jo a po přečtení budete mít hned dobrou náladu a klid na duši. Tak jsem to měla alespoň já. Pořád mě uchvacuje, jak autorka dokáže popsat a vůbec vymyslet tak početnou rodinu a neztrácet se v tom. Já se v tom ztrácím a to to jen čtu. Kdybych o ní měla psát? To by mi dalo sakra zabrat. Je ale hezké, jaký vztah mezi sebou mají a jejich rodinné večeře jsou strašně super a zábavné. Kdo by prostě nechtěl mít tak velkou a milující rodinu?

Děj byl prostě zábavný. Svižně plynul a od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Samozřejmě jsem se i několikrát nad knihou zasmála, protože výměna telefonů a psaní si s mamkou Olivie bylo vážně vtipné. Hlavně když byl na řadě Wes nebo Charlie a museli probírat holčičí věci jako je holení, co si obléknout a tak. Usmívala jsem se nad romantickou linkou, protože to bylo vážně sladké! Všechny ty tajnosti a tajná dostaveníčka měli něco do sebe. Hlavně se mi ty dva k sobě fakt hodili a strašně moc jsem jim to přála. Jen jedinou výtku bych k Oliviina výběru měla. Tedy tu, že měl rád Ďábelská dvojčata. To mi hlava nebrala

Moc se mi líbilo i to, že tam bylo pár kapitol z pohledu Wese, Charlieho a Sophie. To bylo moc pěkné zpestření. Také se mi líbilo, že se zde hodně objevuje Soph a Wes, takže jsem se dozvěděla, jak to mezi nimi pokračuje. A vůbec. Tenhle pár jsem si strašně oblíbila a za každou zmínku o nich jsem byla ráda.

Knihu vážně doporučuji. Jak tuhle, tak 10 rande naslepo, což je vánoční příběh a ty jsou už za chvíli, takže pokud nevíte, co v to období číst… 10 rande naslepo Vás krásně na vánoční náladu naladí!

LilianaFalcon
08.10.2021 3 z 5

První díl se mi líbil víc. Tady mi přišlo toho středoškolského drama a lhaní trochu moc. Hlavní hrdinka mi nebyla tak sympatická.

Verulesa
07.09.2021 3 z 5

První díl ze série byl určitě lepší. Jinak doporučuju spíš mladším čtenářkám.

tessalovesbooks
31.08.2021 4 z 5

I přesto, že mi zápletka 10 pravd a spousty odvahy přišla trošičku zvláštní, nemění to nic na tom, že autorka píše prostě skvěle a celá knížka se tak čte velice dobře a rychle. Jelikož většinu postav známe z předchozího dílu, autorka nemusela věnovat tolik času jejich popisu a mohla se více soustředit na ten samotný příběh (což však nutně neznamená, že abyste mohli číst 10 pravd a spoustu odvahy, musíte číst i 10 rande naslepo, jen si tím vyspoilerujete některé věci) Super bylo taky to, že v průběhu vyprávění se střídalo více postav a ne jenom hlavní "protagonistka". Romantická linka byla hodně pomalá a neměla zde tolik prostoru, jak jsem si představovala, což ve výsledku však vůbec nevadilo, protože nejlepší na téhle knížce je za mě stejně ten humor a všechny ty rodinné vztahy. Doufám, že se v budoucnu dočkáme dalších dílů i o ostatních rodinných příslušnících.

4⭐/5⭐ Tak dobré jako 10 rande naslepo mi to nepřišlo, ale i tak to byla super oddechovka přímo jako dělaná na léto.

Za knihu děkuji Albatros Media

Pedruska01
20.08.2021 5 z 5

Těšila jsem se. Od autorky jsem četla vánoční příběh - 10 rande naslepo, který byl vážně úžasný, a tak bylo jasné, že musím jít i do téhle knihy. Měla jsem velkou radost, když jsem se dozvěděla o další autorčině knize u nás. Bylo to hrozně milé, oddechové, bezva styl, tempo, neskutečně čtivá věc. Stránky lítaly jedna za druhou, až mi to bylo líto, za jak krátkou dobu jsem to přečetla. Autorka opravdu umí psát, o čemž jsem se přesvědčila už při čtení její první knihy, hrozně se mi to líbilo. Opět jsem se vrátila k těm hrdinům, které jsem už znala a dávno si je oblíbila, ta rodina je vážně obrovská a dost šílená, ale jinak super, člověk si je musí i přes to všechno hrozně zamilovat (teda až na výjimku Ďábelských dvojčat, které ale kupodivu tady nebyla tak hnusná). Príma nápad, rozhodně vydařená věc.
Hlavní hrdinka Olivia, ať mi to odpustí, ale moc si ji z předchozí knihy nepamatuju, každopádně, po novu, měla jsem ji ráda, dokázala jsem se do ní vcítit a musela jí jednoznačně fandit. Protože pěkně jí teklo do bot a času moc neměla. Upřímně, nejdříve by mě klepla pepka a pak bych byla na sebe pěkně naštvaná, a to o dost víc, při vědomí, že je to jen hloupý tělocvik. Dělala tolika dalších předmětů, tolik úsilí a ona vybouchne tady? Jako vážně, bylo to o nervy, Olivii se vůbec nedivím. Co všechno musela absolvovat, bylo dost náročné - a to se jednalo jen o pár dní, včetně plánu, který zahrnoval její přátelé/rodinu alias Fantastickou čtyřku. Bylo neskutečné, kolik těch akcí měli naplánovaných. A to vlastně jen kvůli její mámě a té aplikaci. Pane bože, ta ženská byla sice milá, ale pekelně otravná. Tohle v reálu nejde přežít. Osobně bych s tím měla ohromný problém, věčné kontaktování, navíc o nepodstatných věcech! Uf, tohle prostě ne. Ale zvládlo se. Však ta partička, si s tím poradila dobře, i když se jim to místy dost trhalo. Bylo jasné, že to nevydrží, ale přála jsem jim to. Však cením, že pak hrdinka šla s kůží na trh - ono to asi nemělo cenu tajit, i když to dopadlo dobře, za což jsem moc ráda.
Znovu setkání s tou rodinkou a především se čtyřkou nebo spíše trojkou, když pominu hlavní hrdinku bylo hrozně milé. Líbilo se mi, jak stáli při sobě, bojovali za jednu věc, dělali vše pro druhého. Krásný kamarádský/rodinný vztah. Dlouho jsem přemýšlela a neměla v tom jasno, kdo bude partnerem Oli. Objevoval se adept Locke a Leo. Ani jeden mi nepřišel špatný, přesto mě autorka pěkně napínala. Opět cením, že to nebylo profláknuté hned z kraje.
Nakonec ten, co vyhrál byl fajn, oblíbila jsem si ho a neměla jsem proti němu výhrady. U toho druhého bych přivítala aspoň ještě stránku, protože pořád si myslím, že něco chtěl ještě. No neva. Trenér golfu, který si vzal Oli pod křídlo byl celkem ras, což jsem však chápala, a i přes to všechno mě hrozně mile překvapil. Byla jsem moc ráda, že tak učinil.
Celkový příběh měl zajímavý námět, byl hezky zpracovaný, napsaný a originální. Strašně mě bavil a líbil se mi. Jen nerada jsem odkládala knihu z ruky. Svým způsobem se jedná o takovou jednohubku, která je neskutečně milá, úsměvná, oddechová, vztahová, ale dokáže být i dojemná. Úžasný příběh. Bylo to hodně dobré, úplně stejně jako první kniha. Vysoká úroveň v takovém typu příběhu. Autorku bych přiřadila do skupiny, kde je i moje oblíbená Westovka.
Moc se mi to líbilo a ohromně jsem si to užila. Neskutečně mi to sedlo a zahřálo mě to. Tohle rozhodně doporučím a hodnotím plným počtem hvězd, jednoznačně si to ta kniha zaslouží. A stejně jako u knihy první, tak i u druhé, hodně doufám, že se s autorkou zase setkám. :)

Štítky knihy

dívčí romány americké romány

Autorovy další knížky

Ashley Elston
americká
2021  77%10 pravd a spousta odvahy
2020  84%Mojich 10 rande naslepo
2017  88%Toto je náš príbeh

Kniha 10 pravd a spousta odvahy je v

Přečtených100x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených9x
Knihotéce99x
Chystám se číst73x
Chci si koupit13x
dalších seznamech7x