10 000 kroků

10 000 kroků https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527857/bmid_10-000-kroku-6571797e15bde.jpg 3 6 4

Deset tisíc kroků je asi sedm a půl kilometru. Může to být samozřejmě o něco více, ale také o něco méně. Záleží, jak rychle jdete, jestli kráčíte po rovině, do kopce, z kopce. Není to vlastně žádná extrémní vzdálenost. Ani ne hodina a půl. To člověk urazí raz dva. Co si to ale zkusit každý den? Od pondělí do neděle? Sedm kilometrů. Vždyť to přece není tak daleko. Každý den 10 000 kroků. Nejen, když je volno. Den co den. I když je třeba takové horko, že ani mouchy nelétají. Nebo když mráz zalézá za nehty. Nebo když prší. Nebo když na chůzi nemáte právě náladu, prostě se vám nechce, nemáte chuť Zažil jsem to milionkrát. Ale pokaždé jsem to překonal. Pokaždé jsem šel. A dal jsem těch svých 10 000 kroků. Každý den. Týden co týden. Měsíc, co měsíc. A jdu dál. Od té doby jsem nebyl vážněji nemocný, nezadýchám se a zhubnul jsem 15 kilo. Třeba tato kniha někoho inspiruje, aby také začal chodit. Ostatně je to ten nejpřirozenější pohyb, jak říká nejeden odborník. Chodit může vlastně každý, pokud mu to zdraví umožňuje. Chodit se dá v každém věku. A také kdekoli. Ve městě, v lese, na louce, ale třeba také ve vlaku nebo dokonce v letadle. Jeden krok, dva, sto, tisíc, deset tisíc... Je to fajn pocit, když máte splněno. Držím vám palce! Třeba se někde potkáme... celý text

Přidat komentář

Iki1
29.03.2024 1 z 5

Na to, aby to byla opravdu motivační knížka, je fakt špatně napsaná. Tohle by bylo tak akorát na větší časopisecký článek. Autor si je toho nejspíš vědom, proto knížku doplnil vyprávěním o slavných chodcích a různými citáty týkajícími se pravidelné chůze. A tyto citáty jsou dle mého soudu jediné kloudné, co v knize najdeme. BTW, autorovi a jeho přátelům doporučím garminy. Ty asi nejlépe dokumentují pokroky nejen v chůzi a bez neustálého dívání se na hodinky poměrně přesně doměří počet kroků.

Niamh15
28.01.2024 odpad!

Tak takhle opravdu ne.
Na tuhle knížku jsem se těšila, protože dobrých knih o chůzi je málo (nebo jich málo znám). Od knihy o chůzi chci buď motivující čtení s přesahem až do filozofie (dokonalý Thoreau, průměrný Kagge), nebo neméně motivující čtení spíše příručkového rázu, které by se věnovalo třeba správnému držení těla, nášlapu atd. (takovou jsem ještě neobjevila).
Barochova kniha je naprosto zbytečná. Protivná mi byla už jeho motivace, protože zírat každých pět minut na jím adorované chytré hodinky a dokud nemám 10 000 kroků za den, rázovat třeba sem a tam po bytě? Pardon, ale to je zkrátka ubohé. O tom by chůze opravdu být neměla. Nehledě na to, že oněch 10 000 je zcela zavádějící meta - každý je jiný a pro každého je limit někde jinde. Taky se zdálo, že v tom pro autora nic víc než novoroční předsevzetí a snaha zhubnout není. Takže byl schopný těch 10 000 prostě dojít na sílu, ať už to bylo sebevíc postavené na hlavu. To, jak se mysl dokáže při chůzi lehce toulat do netušených dálek a šířek, popsal Baroch takto: "Třídil jsem si myšlenky, pracovní povinnosti, ale vymýšlel jsem třeba i dárky pro manželku a děti..." (s. 60-61).
Že je pravidelná chůze přínosná pro zdraví a že se díky ní dá zhubnout? Radši si přečtěte jen hlášku na obálce a dostanete to stejné, co říká v knize.
Kvůli tomu opravdu nestojí za to se prokousávat textem, ve kterém zcela selhaly korektury a který je celý jen takovým nezáživným deníčkem o tom, kudy všudy v Praze Baroch šel a co tam je (což by mohl být průvodce, ale na to je to bohužel podané nezáživným wikipedickým stylem). Nakonec se chlubí, jak začal svoje rekordy posouvat a jak jednou ušel dokonce asi 23 km za den... ehm. Dobře, a co já s tím?
Na další dobrou knihu o chůzi si prostě asi budeme muset počkat. A do té doby zpátky k Thoreauovi.


Květinka008
22.01.2024 3 z 5

Krátká motivační knížečka, kterou jsem "zhltla" při kafíčku v knihkupectví. Autor prokazuje, že když se chce, všechno jde. Povzbuzující je ten zdravotní benefit.

Žirka
07.01.2024 1 z 5

Vše podstatné by se vešlo do článku v časopise, ale protože chceme knihu na vánoční trh s módním tématem, pojďme ji za každou cenu natáhnout - jak obsahově, tak graficky. Nějaká jazyková korektura byla? Kde je avízovaný rozhovor s lékařem? Zkrátka se nestačím divit, co vše je možné vydat...a také, co všechno člověk koupí. Tím myslím bohužel i sebe.

Autorovy další knížky

Pavel Baroch
česká, 1968
2020  83%Mengeleho dvojče A-782
2021  96%Moje máma z Terezína
2023  50%10 000 kroků

Kniha 10 000 kroků je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst3x