Úvod do tibetského buddhismu diskuze

Úvod do tibetského buddhismu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120059/bmid_uvod-do-tibetskeho-buddhismu-65c28f167c467.jpg 4 9 9

Obsáhlý výklad seznamuje s indickou náboženskou tradicí, tibetskými dějinami a kulturou. Tím se postupně dostává k tibetskému buddhismu samotnému, rozebírá tantrické učení, smrt a umírání, a na konci podrobně popisuje jednotlivé řády.

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Introduction to Tibetan Buddhism , 2007


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Eldar80
29.02.2024 5 z 5

Koho zajímá čínská propaganda na českém internetu, tak ať si najde článek "O tradičním Tibetu: propaganda versus fakta", kde slovenský sinolog a tibetolog Martin Slobodník okomentoval nejčastěji šířený hoax. (Článek je bohužel dohledatelný už jen na dezinformačním webu manipulatori. Na puvodni webu tibetania už není.)

Eldar80
29.02.2024 5 z 5

Autor je další příznivec školy Gelug (Dalajlama). Tihle lidé na mě nedělají dobrý dojem. Co doslovně tvrdí je vlastně v rozporu s přáním 16. Karmapy (Kagjü). Na druhou stranu ten odpor ke vzdělání se nedá popřít... že by tohle byl důvod nízké čtenosti?
Poslední poznámka v kapitole o škole Gelug:
"Jedním z paradoxů toho, jakým způsobem si někteří lidé na Západě osvojují buddhismus, je běžná protivzdělanecká zaujatost mnoha nově na víru obrácených nadšenců, zejména těch, kteří neovládají tibetštinu. Lamové, které uctívají, strávili zpravidla desítky let intenzivním studiem, což je předpokladem pro získání učitelské kvalifikace. Protivzdělanecký postoj převládá hlavně u těch lidí ze Západu, kteří studují u lamů z řádů Kagjü a Ňingma (ale neomezuje se jen na ně), zdůrazňujících, že samotné studium není samo o sobě dostačující a že k dosažení pokročilé úrovně uvědomění je třeba se věnovat i meditaci; sami však absolvovali důkladný základní výcvik v exoterických i ezoterických oborech. Neznám jediného tibetského lamu, který by neabsolvoval takovou průpravu a prostě se uchýlil do osamělého ústraní; myšlenka, že by člověk mohl úspěšně meditovat bez znalosti cesty - buddhistických systémů meditace a nástrah a protiléků -, je pro tibetské lamy stejně směšná jako představa, že by se někdo mohl rozhodnout řídit vůz z New Yorku do Kalifornie se zavázanýma očima, prostě nastoupit do vozu bez pohledu na mapu nebo toho, že by se vyptal na cestu, naplnil palivovou nádrž a doufal, že nějak dojede na místo určení."


Štítky knihy

buddhismus

Autorovy knížky

John Powers
americká, 1957
2009  84%Úvod do tibetského buddhismu