Utekl jsem z Osvětimi diskuze

Utekl jsem z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13570/bmid_utekl-jsem-z-osvetimi-65bfdf3830ae2.png 5 1104 214

Příběh slovenského Žida za okupace působivě líčí především jeho zážitky z koncentračního tábora. Hlavní hrdina Walter Rosenberg (Rudolf Vrba) byl při druhém pokusu o útěk za hranice Slovenského štátu transportován do vyhlazovacího tábora v Majdanku a posléze do Osvětimi. Podstatná část knihy je tvořena líčením jeho zážitků a pozorování z táborů. Roku 1944 s jedním ze spoluvězňů z Osvětimi uprchl. Ve zprávě, kterou s sebou přinesli, podávají první ucelené, podrobné a zároveň otřesné informace o situaci, která ve vyhlazovacích táborech panovala. Děj knihy končí ve chvíli, kdy hrdina jde poprvé do boje proti Němcům. ISBN 80-85924-50-1 (chybné)... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: , Sefer
Originální název:

44070: The Conspiracy of the Twentieth Century , 1998


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

wish4u7594
19.05.2023 5 z 5

Tahle kniha je jedna z těch, které mi utkví v hlavě napořád.

siena
21.03.2021

knihomolka27, úplně nevím, koho máte na mysli, když píšete, že než se k něčemu rozhoupali, museli zemřít další statisíce lidí. Ona byla válka, Hitlerovo Německo bojovalo až do roku 1945... Padlo nemálo spojenců, než se podařilo nejen přinutit Německo ke kapitulaci, ale i osvobodit jednotlivé koncentrační tábory. Polsko samo bylo velmi válkou zasažené, jeho pokusy o osvobození skončily velmi tragicky, utopené v krvi. A i za to, vámi zesměšněné, gesto, hrozil trest nejvyšší. A bohužel, nejen pro ty, kteří by byli chyceni, ale nejspíše i pro jejich rodiny... Dle profilu, jste ještě mladinká, přečetla bych si tedy i další literaturu pro zasazení příběhu pana Vrby do tehdejších souvislostí.


siena
04.07.2020

parkur, já bych nechala německé školství a zajímala se spíše o to naše. Začala bych se zajímat, co se děje kolem nás... proč každý pátý mladý Čech nechce mít za souseda Žida?!? Shodou okolností vyšla nová zpráva o projevech extremismu MV ČR. Zdá se, že navrch získává i naše jedna parlamentní strana. Takže bych se opravdu, než začnu ukazovat na druhé, zamyslela co se děje u nás, jaké u nás je to rojení. Nakonec, stačí se porozhlédnout i zde.

sivrab
02.03.2013

Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my NEodpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. - Amen ,, JEŽIŠI KRISTE CO SE TO STALO ,, KDES BYL amen.