Svědectví o Slovenském národním povstání diskuze

Svědectví o Slovenském národním povstání https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 3 5 4

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

siena
24.08.2022

Podobné komentáře se přiznám nechápu a nerozumím jim. Proč by něčí vzpomínky, autobiografie měla být objektivní. Dokonce knihy naučné/historické. Vždyť existují další knihy, které jsou zase psány ze "subjektivního" pohledu druhých. Nechtějme, aby byly vydávány jen strohé encyklopedie a učebnice.

Ivan53
24.08.2022 4 z 5

Užívateľ MAXA71 záporne hodnotí skutočnosť, že kniha je subjektívna. To samozrejme je. Ale práve vďaka tomu môžeme vidieť, ako zmýšľal pôvodca pamätí, teda G. Husák. Napr. na stranách 348 až 349 sa dozvedáme, že Husák, z poverenia Komunistickej strany Slovenska, napísal 13. septembra 1944 v povstaleckých novinách Pravda nasledovné:

V revolučnej armáde musí byť revolučná disciplína. Každý, kto nejde s nami, je proti nám. Kto ide proti nám, je náš nepriateľ. Ak chceme zvíťaziť, musíme nepriateľa zničiť. Zničiť nepriateľa na druhej strane frontu, ale i vo vlastných radoch.

A tu môžeme nachádzať korene zločinov slovenských partizánov voči sedliakom (tzv. kulakom), radovým členom HSĽS, maďarským a nemeckým civilistom. Teda aj subjektívne písaná kniha (akou zvyčajne pamäti bývajú) nám môže pomôcť pri objektívnom skúmaní minulosti. :)