Sentimentální cesta po Francii a Itálii diskuze

Sentimentální cesta po Francii a Itálii https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21180/bmid_sentimentalni-cesta-po-francii-a-it-cys-21180.jpg 4 22 6

Mistrné dílko jednoho z předních klasiků anglické prózy, je to řada volně řazených literárních obrazů, vtipných črt a humorných úvah z autorových cest po Francii, které dodnes neztratily svou modernost, svěžest, ironii a vtip.

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

A Sentimental Journey Through France and Italy , 1768


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

siena
27.08.2016 5 z 5

V předmluvě J. Hornáta (SNKLHU, 1958) jsem se mimo jiné dočetla:
L. Sterne podnikl dvě cesty na evropský kontinent. Ze zdravotních důvodů odjíždí v lednu 1762 do Paříže, s úmyslem strávit zimu v teplejším podnebí francouzského jihu. Z Paříže spolu s manželkou a dcerou, které přijely za ním, odcestoval do Toulouse. Na jihu setrvá do května 1764. Zážitky z tohoto pobytu pronikly ve volném zpracování do VII. a VIII. knihy "Tristana" (Život a názory blahorodého pana Tristana Shandyho) a některé z událostí se objevily později i v "Sentimentální cestě". Hlavní materiál pro ni poskytl však zájezd druhý, který Sterne nastoupil v říjnu 1765. To již měl v hlavě plán na samostatné literární zpracování svých cestovních zážitků. Z Londýna se vydal přes Calais a Amiens do Paříže, kde se tentokrát dlouho nezdržel, a pak pokračoval v cestě na jih: přes Moulins a Lyon do Turinu a odtud přes Milán, Parmu, Bolognu a Florencii do Říma. V Římě a Neapoli strávil zimu a zůstal v Itálii až do jara příštího roku. Poznatky z italského pobytu však již do "Sentimentální cesty" zahrnuty nebyly.

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Laurence Sterne
irská, 1713 - 1768
1985  79%Život a názory blahorodého pana Tristrama Shandyho
1958  85%Sentimentální cesta po Francii a Itálii