Sauronova nevěsta diskuze

Sauronova nevěsta https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510693/bmid_sauronova-nevesta-GQu-510693.JPG 3 82 82

Uvítali byste možnost seznámit se s reáliemi Hobita, Pána prstenů či Silmarillionu stravitelným způsobem? Máte chuť vrátit se do oblíbeného světa a prožít známý příběh ještě jednou, i když trochu jinak? Jste zvědaví, co by s příběhem udělalo posílení romantické linie? Tak tohle všechno vám nabídne tato první knižně vydaná fantiction. Přináší gendrově pojatou alternativu Pána prstenů, která se ale vymkla mezím jednoho žánru a žije svým vlastním životem jako svébytný nový příběh. S hlavními hrdiny – osiřelou dívkou Frodinou a hraničářem Aragornem – opět prožijete cestu s Prstenem do Mordoru, ale podíváte se také, jak se dařilo Sjednocenému království po porážce Saurona, a dočkáte se i odhalení pravdy o hobitech. Oproti Tolkienově předloze dostanou postavy více prostoru ukázat, že jsou z masa a kostí, že mají své světlé i temné stránky a i přes své chyby dokážou překvapit. Lehký a mírně sebeironizující styl je zárukou, že knihu přečtete jedním dechem.... celý text

Diskuze o knize (18)

Přidat komentář

yaoiyuri
29.11.2023 1 z 5

Čím to, že v poslední době se vyrojila hromada pochvalných hodnocení s komentářem, ale když si rozkliknete profil, zjistíte, že je max den starý a jediná kniha s komentářem z "povinných" 20 (aby se hodnocení započítalo do celkové statistiky, původně zamýšleno právě jako obrana proti falešným a uměle tvořeným profilům) je Sauronova nevěsta. A většina oněch uživatelů se od doby, co postla komentář, na profil znovu nepřihlásila.

SedllY
16.11.2023

Můžete mi někdo říct, jestli fakt máte potřebu si zakládat minimálně 20 jasně falešných účtů s hodnocením 5/5??? Si fakt myslíte, že čtenáři jsou naprostí blbci? Tohle vše by měla DK mazat.


ElfkaEleanor
07.11.2023 odpad!

Kdyz tak procitam ty nazory a diskuze, shrnuti je jasne: Pokud je recenzne na knihu pozitivni, byt z pochybnych profilu, tak je top, pokud se nekdo vyjadri negativne, je jeho recenze odflaknuta, je nutne vysvetlit jak se autor myli a jak negativni nazor je jen tezke nepochopeni knihy a tak musi zmizet... Jo, i tak se tvori PR kampan. Cist poctive knihu nema smysl, tvorit si vlastni nazor uz vubec ne... Proste se zeptejte nakladatele, o cem je, jak ji chapat a usetrite x tydnu trizniveho cteni ;)

siena
02.11.2023

"Nejvíc mě bavilo sledovat, v čem a jak se bude svět Emmy Surdu lišit od světa J. R. Tolkiena. Tahle hra se čtenářem se myslím autorce velmi povedla."
Komentář nakladatele... Naias, nevím, či se smát nebo plakat...

Naias
31.10.2023 1 z 5

Netuším, o aké mazanie akej negatívnej recenzie ide, ale dosť by ma tie „omyly“ recenzentky zaujímali. Podľa mňa tvrdiť o prerobení takého majstrštyku, akým je The Lord of The Rings, že ide o spracovanie „stravitelným způsobem“ a „svět Pána prstenů, Hobita i Silmarillionu vám vyvstává živě před očima, ale tak nějak přehledněji a vstřebatelněji“ je – no, napadá mi jedine – drzé čelo nad poplužní dvůr. Zvlášť keď z pôvodného diela nezostal kameň na kameni, aj jeho posolstvo sa úplne stratilo. Postavy už nebojujú s vlastnými slabosťami, ale s vlastnými milostnými problémami. A to som mala na začiatku pocit, že by autorka dokázala písať uveriteľne, keby chcela.

Lenka.Vílka
30.10.2023

Jenom vsuvka: nezdá se mi úplně standardní řešení, i za předpokladu, že má někdo něco špatně v příspěvku na knižní databázi (!), a nejedná se tedy o žádnou oficiální recenzi (!), aby mu do toho někdo zasahoval právě tímhle způsobem. Může mu napsat zprávu nebo do diskuse. I mě se už stalo, že jsem měla špatný úsudek, protože jsem knihu špatně pochopila. Přišla mi zpráva, já za ní poděkovala. Takhle by to mělo chodit. Občas mi přijde, že čím menší vydavatel, tak tím víc kolem sebe dělá show.
Jo, a mimochodem: jeden nejmenovaný zahraniční autor dokonce ve své další knize napsal věnování čtenáři, který mu strhnul knihu a čtenář mezi tím od něj za to zažil peklo. Tak snad se k tomu i u nás nezačínáme blížit...

Svatoslav
30.10.2023 odpad!

Wow! Myslím si, že tohle vyjádření člena nakladatelského týmu mluví za vše. Kopat kolem sebe za neúspěch je snadné, ale přijmout s pokorou konstruktivní kritiku je v současné době krok hodný zázraku.

ctenarJanQTv8
30.10.2023 5 z 5

Ahoj Terezo,
co máš na mysli ubohostí? Když někdo odflákne recenzi? Návrh na smazání přišel od Sardenu, my jsme slušně žádali jen o opravu těch nejkřiklavějších "omylů" recenzentky.

KadetJaina
28.10.2023

Objevuje se mnoho nových komentářů od den starých účtů s AI profilovkami. Mazat negativní recenze je ubohost, ale tohle tomu nasadilo korunu.

Svatoslav
28.10.2023 odpad!

Zdá se, že padlo "embargo" (čti promazávání negativních komentářů) a objevují se pouze pozitivní hodnocení. Náhoda?
Moc prosím kolegy v diskuzi, aby svá (pravdivá) hodnocení vložili do koment sekce.

Naias
19.05.2023 1 z 5

Teda ten sequel plný zlomených sŕdc, milostných vzťahov, vášne a sexu je Tolkien ako vyšitý.

siena
20.04.2023

Teď koukám, že i ta anotace stojí za to "Uvítali byste možnost seznámit se reáliemi Hobita, Pána prstenů či Silmarillionu stravitelným způsobem?" Vážně? Tak nejprve "obšlehnu" nápad a pak ho prodám jako že "lepší" originálu... o jééé...

Lenka.Vílka
20.04.2023

Trochu to připomíná: Krást je špatné. Ale když tě u toho nikdo neuvidí, tak můžeš říct, že sis to půjčil a zapomněl vrátit.

siena
20.04.2023

"...Pokud by autor vyslovil nesouhlas s tvorbou a zveřejňováním fanfiction na své dílo..."
Tak to mi přijde z celého prohlášení nejabsurdnější...

Lenka.Vílka
20.04.2023

"Jedná se o nekomerční vydání za podpory anonymního dárce. Co se týká osobnostních práv J. R. R. Tolkiena, nejsou vydáním Sauronovy nevěsty dotčena, neboť tento autor již nežije a tato práva se nedědí. Pokud by autor vyslovil nesouhlas s tvorbou a zveřejňováním fanfiction na své dílo, jistě bychom to ani my, ani nikdo z jeho fandomu nedělali. Jelikož vyznění Sauronovy nevěsty nemá za cíl Mistrovo dílo snižovat, ale složit mu poklonu, není naplněno ani toto legislativní omezení. Kniha je opatřena řádným disclaimerem, ve kterém je jasně označen původce původního inspiračního zdroje (kánonu). Pokud jde o práva majetková, nepředpokládáme vzhledem k nízké ceně knihy a nízkému nákladu vznik žádného zisku. Autorka se vzdává honoráře či jiné formy obohacení, totéž nakladatelství (a pokud by se přeci jen nějaký přebytek účetně vyjevil, bude poukázán ve prospěch držitele autorských práv). Velmi doufáme, že tento náš průkopnický čin pomůže zahájit diskusi na téma fanfiction a získá si vaše sympatie i co do samotného obsahu, případně ukáže i dalším autorům fanfiction cestu, jak dosáhnout jiné možnosti publikování než na internetu, pokud po tom touží."

elovole
18.04.2023 odpad!

Je to docela zajímavé, protože nakladatelství v doslovu píše, že to není první česky vydaná fanfikce (dokonce i jmenuje Šlechtu). Inu, asi prostě šlo jen o dobrej prodejní claim pro knihu, která ale nesmí vydělat. Jedna divnost za druhou.

Ono i tvrzení, že je to genderově pojatá fanfikce je hodně přitažená za vlasy (ano, místo Froda je Frodina, ale to je konec, autorka to navíc vysvětluje tím, že Frodo stejně působí jako ženská, protože pořád potřebuje zachraňovat)

Lehký a mírně sebeironizující styl je zárukou, že knihu přečtete jedním dechem, a tohle už je totální nesmysl. Kdyby to začlo na s. 352, možná by se to přiblížilo pravdě.

Přečetla jsem. Nedoporučuju. Ani pro zábavu.

BlanchLemur
14.03.2023 odpad!

Jen bych připojila, že ta "lživá" reklama vydavatele je cílená, neboť když kdokoliv opakovaně upozorní na to nepravdivé prohlášení o "první česky vydané fanfikci" u nich na webu a dokonce doloží i důkazy, tak se mažou komentáře (bylo nás víc), protože se to jaksi nehodí do krámu. Ale to tak nějak i odráží kvalitu téhle tradičně klišoidní Mařenky pro náctileté (ta ukázka ke stažení dílo naprosto hází přes palubu žralokům hned zpočátku, je mi líto, ale připomíná to podprůměrnou ffku z wattpadu).

Možná, že kdyby autorka příběh zasadila do svého originálního světa, udělala by daleko lépe, takhle totiž bude opravdovým fanouškům trnem v oku a budou se na ni dívat skrze prsty. Bez srovnávání by totiž kritika nebyla tak emocionální. A z béčkového a morálně pochybného díla mohlo být něco dokonce hodnotného, co by si našlo svoji cílovku.

Špatná reklama, kterou jí Fortna dělá svým potíráním pravdy, to ještě staví do horší pozice. Takže je mi vlastně trochu autorky líto, že to nejspíš nakonec schytá za jejich chyby.

Mimo jiné, padesátiletá úmluva, o které vydavatelka mluvila v rozhovoru, je tak špatná výmluva, až to bolí, neboť i kdyby se to dalo o ni opřít, tak od smrti autora to bude 50 let teprve v září, zatímco dílo už knižně vyšlo. Do září je to ještě kus cesty, milá Fortno, 49 let zkrátka nestačí.

yaoiyuri
14.03.2023 1 z 5

Kancelář pro uvádění fanfikčních příběhů na pravou míru se hlásí!

Prosím, nejedná se o první česky vydanou fanfikci - ono se dokonce nejedná ani o první česky vydanou fanfikci na svět Středozemě - viz Skřetí spár od Michala Špačka nebo Tajemství Morie od Vladimíra Šlechty. Vážně je v nakladatelství tak velký problém si udělal pár rešerší?

A pojmout to jako gender swap? Lol, tak to se těším, protože na tom si vylámaly zuby i lidé, kteří se ve FF komunitě pohybují dlouho... protože ono nestačí jen prohodit gender. Jsem fakt zvědavá. :D Jak moc velký průser to bude.