Rosemary má děťátko diskuze

Rosemary má děťátko https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/257986/bmid_rosemary-ma-detatko-257986.jpg 4 1535 219

Rosemary série

1. díl >

Rosemary a její manžel Guy se nastěhují do vysněného apartmánu v New Yorku na slavné Park Avenue, kde se spřátelí se starším a trochu podivínským párem. Po nějakém čase Rosemary otěhotní a prožívá běžné radosti a starosti nastávající maminky. Její poklidný a spokojený život začnou narušovat zpočátku nevinné a zdánlivě bezvýznamné náhody. K tomu se přidají noční můry. Rosemary si z nich začíná skládat děsivý obraz, jemuž se dlouho zdráhá uvěřit... Její obavy jsou tím intenzivnější, čím více se blíží narození dlouho očekávaného dítěte. Jsou to jenom výplody její choré mysli? Nebo se stala obětí pečlivě propracovaného plánu samotného Satana? A co se stane s jejím chlapečkem?... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

ddkk
14.09.2021 5 z 5

Inspiraci k napsání tohoto hororu získal Ira Levin v době, kdy byla jeho žena těhotná. Psal se rok 1966, blížil se červen, tedy 6. měsíc, a ve společnosti sílily obavy z tohoto číselného spojení. Jak známo, 666 je číslem šelmy (ďábla) ze Zjevení svatého Jana, je to označení Antikrista.

V San Franciscu byla toho roku založena Církev Satanova a v dubnu téhož roku časopis Time otiskl na černé titulní straně velký červený nápis „Je Bůh mrtev?“. V článku pak rozebíral odklon Američanů od víry, k němuž došlo v rozvolněných 60. letech. Obálka i text vyvolaly v Americe velkou vlnu odporu.

Ira Levin vycházel z tehdejší atmosféry ve společnosti, zároveň pozoroval průběh těhotenství své ženy (z pochopitelných důvodů před ní rukopis ukrýval), a tak se zrodil jeho proslulý román Rosemary má děťátko, který okamžitě po vydání dosáhl světového věhlasu.