Neortodoxná diskuze

Neortodoxná https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474449/bmid_neortodoxna-kpY-474449.jpg 4 140 40

Osobná spoveď mladej židovky o jej úniku z náboženskej sekty. Satmárska sekta, spoločenstvo odštiepené od chasidského judaizmu, ľudí zvonka láka svojím tajomnom. Deborah Feldmanová vo svojich memoároch odhaľuje, ako sa žije v osídlach náboženských tradícií, vo svete, ktorý si mlčanie a utrpenie cení viac než slobodu jednotlivca. Deborah vyrastala vo svete, kde sa všetko riadi podľa neúprosných pravidiel a zvykov, ktoré rozhodujú o všetkom, počnúc tým, čo si smie obliecť, s kým sa smie rozprávať, až po to, čo smie a nesmie čítať. Aj napriek týmto obmedzeniam z nej vyrástla nezávislá mladá žena, potajomky hltajúca príbehy silných literárnych hrdiniek Jane Austenovej a Louisy May Alcottovej, ktoré jej pomohli vytvárať si predstavu iného spôsobu života. Už ako tínedžerka sa ocitla v sexuálne i emocionálne nefunkčnom manželstve s mužom, ktorého takmer nepoznala. Jej vnútorné napätie medzi nenaplnenými túžbami a povinnosťou žiť tak, ako sa na vzornú židovku patrí, vyvrcholilo v momente, keď sa ako devätnásťročná stala matkou. Vtedy si naplno uvedomila, že – bez ohľadu na prekážky – kvôli sebe a svojmu synovi musí uniknúť.... celý text

Literatura světová Náboženství Biografie a memoáry
Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots , 2012


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

Nofar197
14.12.2022 5 z 5

Bacouch : Odpovědi na své otázky najdete celkem bez problémů na internetu nebo v knihách na toto téma. Např. nošení paruky je tradice, nikoli micva. Chasidske ženy je nosí z důvodu cudnosti : Své vlastní vlasy, pokladane za erotický symbol, smeji ukazovat jen manželům. Ale ne každá chasidka volí paruku - hebrejsky pea, jidiš sajtl - jiné řeny dávají přednost šátku nebo jine pokrývce hlavy, kterých, a velice slusivych, je velký výběr. Jak jsem se zmínila ve svém příspěvku, zde jde o skupinu satmarskych chasidu, která se lisi i od jiných chasidskych komunit. Zdůrazňuji ještě jednou : Nezevseobecnovat.

bacouch
01.08.2022 2 z 5

Tradition, tradition! https://www.youtube.com/watch?v=gRdfX7ut8gw Píseň ze Šumaře na střeše přesně a ve zkratce popisuje, oč v této knize jde. Kdybych si jí před pár dny pustila, mohla jsem si ušetřit 400 stránek fňukání. Ale ne, dneska budu hodná. Takže znovu: Z této knihy mám rozporuplné pocity. Líbilo se mi poznávat židovské zvyky a předpisy, protože židé jsou poměrně dosti uzavřená komunita. Ale chybělo mi leckdy vysvětlení, proč se to tak dodržuje a z jaké podstaty některá přikázání vycházejí (např. paruky?, tanec s Tórou?). Ano, spoustu věcí bylo pro mě nepochopitelných - v podstatě vše kolem sexu a manželského života - ale nezapůsobilo to na mě takovým způsobem jako třeba kniha Vzdělaná, líčící život v bigotní mormonské rodině. No a nakonec poslední věc - samotná postava hlavní hrdinky...Bohužel mi nebyla vůbec sympatická a když se jí podařilo vymanit z područí rodiny a židovství, přišla mi jako dosti povrchní osoba, která neumí moc dobře psát.