Národ v lénu bohů diskuze

Národ v lénu bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37671/narod-v-lenu-bohu-37671.jpg 4 18 5

Autor ve své knize pátrá po prapůvodu českých kmenů, zjišťuje kam až dosahují naše kořeny. Předkládá netradiční úvahu o minulosti a původu našeho národa. Současně přináší i zamyšlení o smyslu toho, co děláme, kam spějeme a doufá, že ve čtenářích vzbudí alespoň trochu hrdosti a obdivu k těm, z nichž pocházíme. 4. vydání... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

nightlybird
19.03.2013

Tak k Národu v lénu bohů jsem přišel jako slepý k houslím, díky svému zlozvyku „odskakovat“ si při čtení k jiným zdrojům a pramenům. Četl jsem Urbanovo Pole a …. a na tohle jsem následně narazil v knihovně. Autor mi nic neříkal, byla to malá knížka, tak jsem ji v knihovně sbalil.
Než se vyjádřím ke knize, zmínka o autorovi. Ivo Wiesner byl jako technik zřejmě dobrý, po odchodu do důchodu se začal nudit (asi) a vrhl se na literaturu. Začal velice pilně opečovávat žánr, kterému říkám spekulativní literatura. Někde jsem zahlédl, že byl přirovnáván k Dänikenovi – to absolutně nesedí, Ten si vymýšlel teorie o věcech, které na vlastní oči viděl (především). Wiesnera bych označil spíš za takového malého českého Sitchina, kterému stačilo si něco přečíst a dokázal z toho vyrobit hypotézu, ze které někteří doslova slintají blahem a jiní si ťukají na čelo. Nechám každému jeho přesvědčení, tatínek mi říkával, abych se nepřel s lidmi, jejichž názoru si nevážím a jen podotknu, že od pana Wiesnera budu těžko kdy ještě něco číst.
Abych se ale věnovat knize – autor se zaměřil na nejstarší dějiny osídlení našeho území a původ Čechů, kniha se dá číst zhruba do strany 70, pak začíná autorovo mystické blouznění (to by mne zajímalo, co ten pán hulil) a pokládám za zcela zbytečné ty nesmyslnosti číst, nemá to ničím doloženo.
Abych ale nepůsobil jen kriticky, jakési zajímavosti se v knize najdou. Třeba zmínka o Hyperborejcích v souvislosti se stěhováním národů (kdysi dávno jsem četl něco, kde byla Hyperborea ztotožňována s Atlantidou !), zaujala mne zmínka o míšení pozůstatků keltských kmenů s příchozími Slovany, nebyly od věci mapky (i když bez uvedení zdroje) a v závěru docela rozsáhlá bibliografie.
Protože se mi informace získané knihou nezdály příliš relevantní, porozhlédl jsem se po netu a objevil jsem www.mravenec.cz/henry/File-hist/Trest_PocPrem.doc historika Dušana Třeštíka (vyšlo to i knižně) a také jsem narazil na doklad o migraci a míšení Keltů a Slovanů (je v nás docela dost keltských genů) – viz http://bacrie.cestovatel.cz/clanek/keltsky-puvod-obyvatel-ceske-kotliny/ - takže pokud by někoho tahle problematika zajímala, může se na to kouknout, případně si najít něco od http://www.databazeknih.cz/autori/dusan-trestik-1892 tady na DK.

Autorovy další knížky

Ivo Wiesner
česká, 1933 - 2008
2009  83%Národ v lénu bohů
2000  84%Děti moudrých draků
2004  51%Gambit mahátmů
2000  64%Předpeklí ráje
2009  75%Poutníci do země andělů