Mýty o socialistických časech diskuze

Mýty o socialistických časech https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51199/myty-o-socialistickych-casech-51199.jpg 4 29 12

Od roku 1989 ještě neuplynulo ani čtvrt století a období tzv. husákovské normalizace se už mnoha lidem začíná jevit takřka v růžových barvách. Zrodila se spousta legend: všechno bylo levnější, školství bylo kvalitnější, zdravotnictví nám záviděl celý svět, společnost byla sociálně spravedlivější… Kniha ukazuje, že realita 70. a 80. let vypadala jinak. Mýty o socialistických časech nejsou odbornou historickou prací a jejich cílem nebylo podat vyčerpávající pohled na socialistickou každodennost. Autorské texty publicistů Adama Drdy, Stanislava Škody a Josefa Mlejnka by ale mohly vyvolat diskusi a mohly by čtenáři posloužit jako korektiv, aby si obraz o životě za normalizace nevytvářel jen na základě růžově zabarvených vzpomínek, tendenčních dobových komedií či seriálů a nostalgicko-nekritické populární filmové tvorby, která se objevila po roce 1989 a většinou se vyznačuje „laskavým humorem“, ale postrádá jakoukoli reflexi. Autory doprovodných fotografií jsou Luboš Kotek, Karel Cudlín a Jan Pohribný. Vytaženy ze šuplíků, v nichž byly desítky let uloženy, nás tyto fotky vrací v čase nazpátek. Možná to nebude úplně příjemné ohlédnutí, ale je ho potřeba.... celý text

Diskuze o knize (18)

Přidat komentář

siena
29.03.2014

No možná to nikoho nezajímá, možná si to někdo přečte. To nechte na každém z nich.

Jsem moc ráda, že se nenecháváte manipulovat a ani nic nepřebíráte, jako já hloupá a zmasírovaná řečmi o jakési myšlence pseudodemokracie, nemyslící vlastní hlavou, ale nějakými vykládanými zákony. To víte, ne každý na to má...

V jiné diskusi, jste napsala, že byste se s jednou paní uživatelkou nerada potkala ve středověku. Já úpřimně doufám, že se s Vámi budu potkávat jen tady a ne při prosazování těch "správných" ideálů...

siena
28.03.2014

Věřte, že mne už toho moc nepřekvapí.

Mně zase nedalo a našla jsem si v encyklopedii pojem odboj:
Odboj (též odbojové hnutí či odbojová akce) je forma boje proti moci, vedená ozbrojenou či neozbrojenou formou, s cílem moc destabilizovat či svrhnout a nastolit režim, jenž moci proti níž je odboj veden předcházel či režim nový.
Nikde se nepíše nic o tom, že by to mělo být zaměřeno jen proti vnějšímu nepříteli. Nejspíš existuje povícero výkladů!?!

Jak jsem jednou už napsala, nejde o to, že máme jiné názory, tam mi může maximálně, stejně jako Vám, zůstat jen rozum stát. Že neuznáváte třetí odboj, včetně příslušného zákona (jen by mě zajímalo, v čem, dle Vás, konkrétně zabraňuje myšlení), který považujete za směšný, to jsme se také již dozvěděli. Zbývá tedy jen prozradit, na koho jste tím vymezováním myslela?

A ideál? Otázkou je, proč ten Váš, bezmála už dvě století, se stále nedaří naplňovat. Jsme jen tak hloupí, že nevidíme to dobré!?! A je vůbec nutný nějaký. pohříchu abstraktní, mít?
Já vím, že se Vám to nelíbí, ale zatím je demokratické zřízení to jediné, co jakžtakž funguje. Co takhle napřímit úsilí k tomu, aby tedy fungovalo lépe?


siena
28.03.2014

pro binsek:

Aha, takže komunismus tady ještě nebyl, k tomu vývojovému stádiu teprve musíme dospět, nám ty nádherné myšlenky, stále někdo kazí...

Jinak, máte pravdu o politických vězněch, chartistech jste nemluvila, pouze:
...Možná byli tak obyčejní, že politické procesy proti nim nebyly k ničemu, možná byli natolik vlastenci, že by s cizími rozvědkami nepracovali, po funkcích netoužili a svou odbojářskou minulost nezpeněžili, a s novými protirežimními "odbojáři" je nepojili cíle ani prostředky......později jste upřesnila:
..tedy odbojáři podle mne jsou ti, kdo bojovali proti fašíismu(proti Rakousku) a zpeněžením jsem myslela, že nikdy nežádali o jakékoliv výhody, které, spravedlivě, těmto odbojářům byly přiřčeny.

Jinými slovy říkáte, že postavit se diktatuře, totalitnímu/autokratickému režimu je správné, v tom s Vámi souhlasím, ale už ne tomu komunistickému (Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, snad stále platí), a že ti co tak učinili, byli lidé, kteří vlastenci nebyli, s cizími rozvědkami spolupracovali, po funkcích toužili a svou tzv. odbojářskou minulost zpeněžili...a právě proti tomu jsem se ohradila. Takže nevím jestli hledám vysloveně hůl...

A jen pro vysvětlení, proto to také mám v uvozovkách, s tou Amerikou jsem to myslela obrazně. Nejde přeci smysluplně diskutovat o jedné špatnosti tím, že začnu poukazovat na jiné a jinde. Vzpomněla jsem si jakou lekci jsem dostala, určitě nás takových bude víc, když jsem dostala na základní škole špatnou známku a začala doma s tím, že ji nemám sama...:)

Ano, debata se posunula úplně někam jinam, otázkou zústává kým...

siena
28.03.2014

Máte pravdu,nightlybird, že se diskuse posunula. Měla jsem pevnou vůli se už do podobných "diskusích" nevměšovat, ale jsou věci, které nemohu jen tak přejít a myslím si, že by se ani neměly.

Binysek, ono diskutovat s Vámi je hodně problematické. Nejde o to, že si každá myslíme něco jiného a zastáváme jiné názory. Ale diskutovat stylem, že někdy v minulosti bylo ještě hůře a že i "v Americe mlátí černochy", proto ten komunismus nebyl zase tak špatný, jde velmi těžko. Co mne ovšem zaujalo ve Vašem posledním příspěvku, a dovolím si ocitovat:
...vrátit idejím jejich hodnotu a ta spočívala především ve svobodě jednotlivce a to včetně hmotné nezávislosti.
Můžete mi sdělit, jak konkrétně by se toto mělo projevovat? Jestli se tyto idee začaly někdy/někde naplňovat? Jestli dokonce někdy u nás v období let 1948-1989?!?

Musím zareagovat na Vaše hrubé navezení se do politických vězňů. Víte oni nic nezpeněžili. Ti co měli štěstí a nebyli odsouzeni k trestu smrti, přežili mnohaleté tresty v komunistických lágrech, po svém návratu nemohli vykonávat ani práci, která by odpovídala jejich vzdělání, ale práci, která nebyla mnoho ohodnocena, tak mluvit o nějakém svém zpeněžení, s těmi pár korunami k důchodu co dostávají!?! Jestli jste tím myslela bývalé chartisty, tak bych ráda upozornila napřiklad na osud Jiřího Gruntoráda, ředitele knihovny Libri prohibiti. Jim všem jděte povykládat, že byli svobodní jako dnes...

nightlybird
28.03.2014

Tak jak jsem si povšiml, celá tahle diskuze se posunula od knihy do úplně jiné sféry. Vlastně bych měl kušovat, protože jsem knihu nečetl - s tou druhou rovinou diskuze jsem ale vskutku velice dobře obeznámen a nedá mi, abych aspoň okrajově nezareagoval.
Ta doba byla velice specifická a pohledy na ni se zcela pochopitelně různí v závislosti na tom, jak ji kdo prožil a nebo jak se jej dotkla.
Určitě budete se mnou souhlasit, že jinak na ni bude pohlížet ten, kdo ji zažil na vlastní kůži a ten, kdo o ní slyšel jen vyprávět. A protože patřím mezi ty, které i teď, po letech, občas zasvědí hřbet, vím, že spoustě lidí ten systém vyhovoval. Komunisti jim nic nesebrali, protože nebylo co, nijak je nepersekuovali, protože se patřičně hrbili a v potu tváře budovali světlé zítřky a k životu jim stačil bůček za dvacku a pivko za 1,20. K čemu nějaká abstraktní svoboda, té se nenažereš. A členství v KSČ nebylo povinné - ta značná část národa, která tam vlezla tam byla opravdu jen ze dvou důvodů : buď věřili bláhově těm ideálům a nebo naopak dobře věděli, že je to členství nezbytné pro lepší kádrový profil (a z toho plynoucí celou řadu výhod jak profesních, tak životních). A takových bylo opravdu dost, kteří se spokojeně vezli na té socialistické káře a teď na ni nostalgicky vzpomínají a vzpomínat budou.
S tím se ale opravdu nedá nic dělat, na to teď už skutečně pozdě.

LordSnape
26.03.2014 5 z 5

binysek: Od Vás jsem ani jinou odpověď nečekal a nestojí mi to ani za to, abych to pročetl celý. Pořád jen stížnosti, jak je vše manipulativní, něco nejde, nefunguje a jak jsou všichni nespravedlivý dnes. Díky a nashle.

vpadysak
25.03.2014 3 z 5

LordSnape: s Vaším posledným príspevkom môžem súhlasiť.

siena
25.03.2014

První co mne napadlo, LordeS, byla slova našeho génia JC. Dovolím si parafrázovat:
Bude to taková pěkná tečka za tou naší diskusí...

LordSnape
25.03.2014 5 z 5

Jsme se v rámci toho handrkování bohužel posunuli od diskuze ke knize k politice, ale musíme si uvědomit, že autokracie nebo totalita není ani tak politická, jako spíše zločinná ve smyslu porušování listiny základních práv a svobod člověka. Ale chtěl jsem ještě říci, že tady nejde ani tak o nějakou naši objektivitu, kterou dle dosvadních příspěvků máme každý jinou a kvůli které to začlo. Někomu přijdou spíše objektivní knihy nedávno zesnulého bolševika Štěpána. Ta kniha měla být o vyvrácení prokazatelných nesmyslů a mýtů, které v dnešní době o socialismu kolují mezi lidma. Nejmenuje se to "Výhody a nevýhody života v dobách socialistických". Myslím si, že taková kniha zatím asi neexistuje a opět si dovolím říci, že ty výhody by byly tak maximálně na dvě strany, zatímco zbytek by byl jen výčet věcí, jak by to vypadat rozhodně nemělo v normální i když pořád ne dokonalé (to by byla další utopie) lidské společnosti.

Alix
25.03.2014

binysek: Já se hádat v žádném případě nechci, ale vy jste žila v té době kde? Na Marsu?

nokid
24.03.2014 5 z 5

Co se mne týče, bylo mi v r.1989 už 25 let a tudíž o žádném mléku na bradě nevím. Zato vím dobře o tom, jak mě komunisti vyhodili ze školy a vyštvali do emigrace. Binysku!

vpadysak
22.03.2014 3 z 5

LordSnape:

Ku komunizmu som sa vyjadril jasne už nižšie dva krát a už sa vyjadrovať v tejto diskusii nebudem...

Ku knihe som sa už tiež vyjadril nižšie a tiež to už v tejto diskusii robiť nebudem...

K dnešnej dobe sa nevyjadrujem, tá nieje predmetom tejto knihy ako som už napísal nižšie...

Ku kladeniu vencov Gottwaldovi: Ako ste spomínal nižšie snažíme sa žiť v liberálnej demokracii. V demokracii má človek právo vyjadriť svoj názor a ústava mu toto právo zaručuje, ak tým neupiera práva ostatným občanom. Ak má teda niekto potrebu vyjadrovať svoj názor takýmto spôsobom, tak nám asi neostáva nič iné ako ho rešpektovať, aj keď sa nám nepáči...

Ku synovi komunistu: To že ste syn komunistu ste sám a slobodne napísal v tejto diskusii a ja som to iba konštatoval vo svojom príspevku, bez náznaku osočovania a vymedzovania. Ak máte práve s týmto problém, a myslím že máte, pretože ako sám píšete Také jsem mu nadával, když mi to pak řekl :-) , znova si zvážte proti komu vediete svoj boj...

LordSnape
22.03.2014 5 z 5

No nic, a protože jsem počítačová lama, tak namísto přeuložení vyhledaných gramatických chyb a překlepů v původním postu, jsem ho celý omylem smazal. :-D Ztratil jsem nit, chtěl to sepsat znovu, ale už by to neznělo tak, jak jsem měl původně na mysli, takže to shrnu takto.

vpadysak : Jinak souhlasím, že ne všichni byli hrozní, ale ti slušní lidé na to výrazně dopláceli. Tatínek nepracoval v zahraničí, byl řidič z povolání v nákladní dopravě a začátkem roku 89, kdy to už bylo na hraně, jezdil i do zahraničí. Nadřízení ho zmanipulovali, vyřídili členství, aby ho pak za tři měsíce zase vyhodili, páč nechtěl jezdit do Ruska, protože byl na cestě brácha. Co k tomu říct? Také jsem mu nadával, když mi to pak řekl :-) Ale tak přiznejme si, že na spolupráci s StB člověk nemusel být ani členem strany, stačilo být práskač, takže nějaké to vymezování se a osočování, že jsem syn komunisty si vyprošuji a je zcela zcestné. Myslím si, že spousta dětí ani neví, co jejich rodiče vůbec dělali. A můžou snad potomci za rozhodnutí, které nemohli ovlivnit? Nicméně to zase ukazuje, že celé to zřízení bylo jen a jen o manipulaci a všudypřítomného strachu, nic jiného. Výhody jsme neměli žádné. Barák tak jako tak nám vzali a praděda měl akorát problémy s minulostí v odboji. Co měl člověk dělat? Ti, co se zachovali morálně i přesto všechno mají můj respekt a svědomí čisté. Ti ostatní? Mohou jen nadávat, že dříve bylo lépe, protože pro ně to tak skutečně bylo! Já vím proti čemu bojuji. Proti demagogii a nesvobodě. Mi třeba nepřijde, že by dnes bylo více příživníků. Nevím, nedokážu to posoudit, nejsem historik ani sociolog. Ten kdo pracuje a snaží se, má dnes ale spoustu možností, které předtím prostě neměl.

Souhlasím s tím, že bychom měli posuzovat věci objektivně, ale pořád se mi jaksi nedostává těch věcí dobrých z doby komunismu. Napíšete je sem konečně někdo? A i kdyby, tak ty výhody nemohou vyvážit ten zbytek, který byl prostě otřesný. A prostě celá ta idea je tak neskutečně utopická. Já jsem vlastně dal úplné hodnocení, abych trochu vyvážil ten nesmyslný odpad. Jasně, ta kniha není žádné super vyčerpávající dílo, ale myslím, že o to ani autorům nešlo. Přijde Vám taky normální, že se dnes pokládá věnec Gottwaldovi na hrob? Doba není úplně růžová, co si budeme povídat, ale právě v dobách krize mají lidé bohužel to nutkání se uchylovat ke krajním a nebezpečným řešením, což přiživuje i politický populismus, jak tady naznačila právě uživatelka siena.

vpadysak
22.03.2014 3 z 5

siena: Chápem, že nazeranie cez ružové okuliare na komunistické časy potrebuje korektiv, ale keďže táto kniha nieje román, ale je to kniha náučná, určitú objektivitu si predsa zachovávať musí...
Je to vytváranie úplne opačného pólu k zavádzajúcim ružovým okuliarom a výsledok vytvára opačný extrém.

vpadysak
22.03.2014 3 z 5

LordSnape: Zdravím. Ak by ste si bol prečítal môj príspevok nižšie až do konca, mohol ste si ušetriť svoj plamenný príhovor na tému komunizmus smerovaný na moju adresu. Je to presne 1198 zbytočne napísaných znakov...

Môj príspevok bol smerovaný ku knihe a k jej forme a nie k obhajovaniu komunizmu.

Pri všetkom tom zlom čo sa tu dialo a nebolo toho málo, tu žili ľudia, ktorí chceli v ťažkých podmienkach aj niečo urobiť a nie sa len priživovať.
Poznal som v tom období veľa fajn ľudí. Učiteľov kamarátov aj susedov známych, dokonca aj stranníkov... Práve preto nemám rád ak niekto spláchne celé obdobie od 1948 až 1989 do žumpy aj s komunistami...

Keďže som si prečítal Váš príspevok až do konca , nedá mi nereagovať na jednú vec:
V 1989 som sa ako študent podieľal svojou čiastkou na protestoch proti vládnucej úlohe Komunistickej strany v Československu. Nakoniec sa to podarilo a vedúca úloha Strany bola zrušená. K dnešnému režimu sa nevyjadrujem, ten nebol predmetom tejto knihy...

A o 25 rokov neskôr mi tu bude syn komunistu, samozrejme že z donútenia veď všetci boli v strane z donútenia..., oduševnene kázať o tom aký bol Komunizmus nanič??? Váš otec bol v Strane a tým sa podieľal na behu vecí okolo. Vlastne nepriamo na všetkom čo sa píše v knihe.Je to jeho vec, môj nebol a nenechal sa presvedčiť ako ten Váš, ktorý mal dobrú prácu v zahraničí. Preto nezískal žiadne výhody a ani my jeho deti sme nemali zvýhodnené prijatie, napríklad na školy...

Nepríde Vám to teda máličko ironické??? Možno by ste sa mal nabudúce skôr ako budete chcieť biť všetkých okolo seba svojou pravdou po hlave máličko skľudniť a zamyslieť sa nad tým, proti komu vlastne tak veľmi bojujete...

siena
22.03.2014

Já bych jen ocitovala z anotace:
...Mýty o socialistických časech nejsou odbornou historickou prací a jejich cílem nebylo podat vyčerpávající pohled na socialistickou každodennost. Autorské texty publicistů Adama Drdy, Stanislava Škody a Josefa Mlejnka by ale mohly vyvolat diskusi a mohly by čtenáři posloužit jako korektiv, aby si obraz o životě za normalizace nevytvářel jen na základě růžově zabarvených vzpomínek, tendenčních dobových komedií či seriálů a nostalgicko-nekritické populární filmové tvorby, která se objevila po roce 1989 a většinou se vyznačuje "laskavým humorem", ale postrádá jakoukoli reflexi...

To k té kritice tzv. nevyváženosti.
Existuje spousty knih, kde si o těch "dobrech", která přinesl minulý režim do našich životů, můžete počíst...zajímavé je, že po nich se žádné vyvažování nepožaduje (?!?)

Ale nemusíte zoufat, mám takové velmi nepříjemné tušení, že zanedlouho si o nich nebudeme muset opět jen číst...

vpadysak
21.03.2014 3 z 5

Žiaľ o tom že je kniha tendenčná svedčí len uvádzanie negatív, bez vyváženia pozitívami. Komunisti nám vtĺkali do hláv aký bol zlý ten režim pred nimi a režim čo prišiel po komunistoch zasa hovorí na nich iba to najhoršie.

Má to všetky znaky sektového vymývania mozgu, kedy sú členovia určitého spoločenstva presviedčaní, že inde, v tomto prípade v minulosti, bolo všetko len zlé a buďte radi za to ako je to teraz všetko dobré.

V žiadnom prípade nechcem hájiť komunizmus, z presvedčenia s ním nesúhlasím, ale nemali by sme pristúpiť na to isté tendenčné podávanie PRÁVD aké tu bolo aj v minulosti a ktoré je aj v tejto knihe tak kritizované.

nokid
21.03.2014 5 z 5

Mimochodem, binýsku, bylo mi v roce 1989 už 25 roků, komanči mě vyhodili ze školy a vyštvali do emigrace - tak jaképak mléko po bradě!