Můj labyrint světa diskuze

Můj labyrint světa https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38352/bmid_muj-labyrint-sveta-Jxq-38352.png 5 6 0

Autobiografické vzpomínky nejvýznamnější osobnosti naší medicíny 20. století - zakladatele československé endokrinologie. Profesor Charvát poutavě vypraví o svém dětství, medicínských začátcích, životě na pražské lékařské fakultě a ve fakultní nemocnici i o zajímavostech a důležitých událostech tehdejšího veřejného a politického života.... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

1amu
19.04.2018 5 z 5

Vzpomínky úžasného člověka,profesora MUDr. Josefa Charváta,DrSc., světově proslulého internisty, ale také i českého skauta. I když pocházel z chudé rodiny, podařilo se mu dostat zásluhou jeho třídního učitele na studium medicíny, které ukončil s výtečným prospěchem a díky svému talentu a znalostem se brzy a rychle dostával k vyšším metám. Kniha je zajímavá zejména líčením jeho života, lékařské praxe a známostí s mnoha lidmi, kterým se dnes říká celebrity.
Soužití s komunisty po roce 1948, to již byla velká štrapáce, ale oni ho potřebovali. Měli své neduhy (Gottwald s Martou, Kopecký s chotí, Široký) a nikdo lepší zde zkrátka nebyl.
Soudruzi jej později vyznamenali udělením zlaté hvězdy k titulu Hrdina socialistické práce, obdržel ji jako jeden z prvních a bere to ve svých vzpomínkách s úsměvem a nadhledem.
Zpestřením knihy je množství politických anekdot.
Leč na závěr uvedu roztomilou vzpomínku na večírek u stavitele Václava Havla, otce pozdějšího prezidenta (někdy začátkem 40-tých let XX.stol.)
Pan doktor se v dobrém rozpoložení baví s princem Schwarzenbergem. Matka budoucího prezidenta, paní Božena Havlová chtěla svého staršího synka představit společnosti:
"Venoušku, pozdrav hezky pana prince !" ..... "Ty seš plinc ? A kde máš Sněhulku ?"

Autorovy další knížky

Josef Charvát
česká, 1897 - 1984
1970  80%Život, adaptace a stress
2005  93%Můj labyrint světa
1974  0%Člověk a jeho svět
1967  60%Lékařské repetitorium
1955  100%Repetitorium praktického lékaře