Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie diskuze

Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363428/bmid_lidske-rasy-evoluce-a-chovani-INg-363428.jpg 5 20 5

Tato brilantní kniha je nejpůsobivější teoreticky založenou studií psychologických a behaviorálních rozdílů mezi hlavními rasovými skupinami.

Psychologie a pedagogika Přírodní vědy
Vydáno: , Guidemedia
Originální název:

Race, Evolution, and Behavior: A Life History Perspective 2nd Special Abridged Edition , 2000


více info...

Diskuze o knize (14)

Přidat komentář

siena
20.05.2020

"Takže myslím, že s podobnými výzkumy by se mělo zacházet velmi opatrně a velice zvažovat, co dobrého mohou vůbec přinést..."
http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-horejsi.php?itemid=2058
Celkem příznačné, u jaké knihy, jak je patrné z komentáře, seškrtané, u jakého vydavatelství byla vydána, se o podobném debatuje.
Já bych pana profesora ještě doplnila, že s úplně stejným rozmyslem bychom měli rozvažovat a volit i slova, používat je v jejich správném významu.
https://www.databazeknih.cz/autori/vaclav-horejsi-13526

A ještě bych s dovolením vložila odkaz na článek pana Břicháčka, otisknutý v časopise Vesmír:
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2001/cislo-9/iq-omyly-predsudky-zkreslovani.html
https://www.databazeknih.cz/autori/stephen-jay-gould-6108

Eldar80
19.05.2020

Minulost, rok 1993:
Jeden druh psychologického výzkumu, který je více než dvacet let ostře napadán ze strany menšin, radikálů a některých liberálů, je výzkum genetických rozdílů v duševních schopnostech. Arthur Jensen, H. J. Eysenck a Phillipe Rushton, mezi jinými, se snažili prostřednictvím statistické analýzy zjistit, jaký je příspěvek genetiky u průměrně horších výkonů černochů ve většině mentálních testů; za své úsilí byli obviněni z rasismu, napadeni studentskými skupinami a zavrženi většinou svých kolegů, kteří nejen že s jejich poznatky nesouhlasí - na to mají naprosté právo - ale tvrdí, že takový výzkum je společensky škodlivý a měl by být zastaven, nebo dokonce zakázán.
Takovéto narušování výzkumu se stalo běžnější, útočnější a nepřátelštější v současné éře "politické správnosti" na půdě vysokých škol.
Morton Hunt: Dějiny psychologie

Současnost, rok 2020:
Přednáška o výzkumu lidských ras smazána z youtube. Snaha dopátrat se pravdy je označena za projev nenávisti. Facebook, Twitter a youtube jsou v dnešní době zcela regulérně cenzurovány. Tedy nemáme svobodu slova. (Ta totiž buď je nebo není.) Viz případ Voldemort. Situace se za 27 let extrémně zhoršila. Daniel Vávra k případu Voldemort:

(Omlouvám se, ale nehodlám reagovat ani na souhlasné ani na nesouhlasné příspěvky. Pouze mě zaujala ta pasáž v knize. Tuhle knihu jsem totiž ještě nečetl a zaujalo mě, že ta situace je špatná už 47 let. Politickou korektnost jsem ve své naivitě považoval až za fenomén poslední doby.)


siena
05.03.2020

Lectore, psala jsem pochopení. Ne, že bych vždy souhlasila, že bych ji kolem sebe neviděla. Že bych si snad dokonce neuvědomovala, že je, že by mohla být velkým problémem. Ale jsem zase u toho, že se, jako společnost, pohybujeme od jednoho extrému k extrému druhému. Mám velký problém s tím, když o ní píší, kritizují jí, lidé, kteří ji nejen používají v nesprávných souvislostech, v nesprávných případech, ale kteří na druhou stranu dokáží napsat naprosté nehoráznosti, kteří se otevřeně hlásí k myšlenkám, a ospravedlňují je, mnohdy právě tou politickou korektností, které jsem si myslela, že již budou sloužit jen jako výstraha, "tak takhle již ne...". Pak si říkám, co je vlastně horší zlo. A tím nemám na mysli jen zdejší komentáře. Mám to podobně jako vy, kdy si také říkám, u tiskovin, které si předplácím, jsou jisté hranice...

siena
05.03.2020

Lectore, připouštím jistou vypjatost, emotivnost. Stejně, jako zmiňujete časově synchronní debatu o kus dále, já zase pozoruji nárůst "zvláštních" příspěvků, které tu můžeme číst v poslední době. Nechci tomu přičítat zvláštní důležitost, ale nemyslím si, že by ta aktivita byla zase zcela náhodná. A protože si myslím, že mlčet za každé situace není rozumné, tak se i ty mé komentáře stávají x-plicitními.

Teď si dovolím chvilku "plácat"...Nevím, ale zdá se mi, že společnost se pohybuje od jednoho extrému k extrému druhému. Uvedu příkladu, jak říkám, plácám. Zákaz kouření v restauracích. Též se mi zdají rozumné hlasy, které říkají, proč by se to mělo týkat i pivnic, umím si představit, že mnoho hospod muselo kvůli tomuto striktnímu nařízení, na malých vesnicích, zavřít. Ale mám obavu, že kdyby se v zákoně uvedly příklady, kde by toto nařízení nemuselo platit, nestaly by se těmito typy rázem skoro všechna zařízení? Je to příklad hloupý, kulhá na všechny nohy. Chci jen říci, že mám pro obhájce tzv. politické korektnosti pochopení...

siena
05.03.2020

Skeeve, rozumím, že máte potřebu mne zesměšnit. Já to samozřejmě moc dobře vím, mne poučovat o tom, že existují teorie, že existují závěry studií, které mají svou oponenturu, netřeba. Pouze jsem chtěla říci, že vydávat jedny závěry za 100% a ty druhé označit pouze za hlupáky, je hloupost. Že vy za vším vidíte potírání politických názorů, to je váš problém. Já jen říkám, že srovnávat i tuto polemiku s praktiky totalitních států, není zkrátka vhodné, že se srovnává nesrovnatelné.

Ano, Lectore, jsou zastánci, ale i odpůrci, a jak ti, tak ti druzí, mohou být seriozní, či nemusí. Ano, mělo by se o tom mluvit bez emocí. Ovšem, když někdo napíše komentář, kde, bez jakýkoliv příkladů, napíše pouze to, že byly smazány údajně nenávistné projevy, že to je známka komunismu západu, tak to už je emočně zabarvený komentář. Stejně jako Vás, mne zaráží vydavatelství, které knihu vydalo. To mne vede k tomu, že zkrácená verze není náhoda. Pro mne to je i problém toho mazání na youtube. Byla to pouze "vybraná" ukázka, část z jeho teorie? Či to byla delší sekvence, kde svou teorii rozebíral a probíral případná pro a proti? A prosím, to se opravdu ohrazuji, nikde jsem neuvedla, že bych srovnávala explicitně toto dílo s Jedovatou houbou, tak mi to nepodsouvejte. Když si přečtete můj první komentář, tak jsem se ohradila pro srovnání, dle mého nesrovnatelného. A pak reagovala na komentář, jehož součástí a příklad prohnilosti západu, byl uveden článek o tom, že se v Německu zaměří více na antisemitské projevy. A reagovala nejen na samotný komentář, ale na samotného komentujícího. Tak nějak neumím odizolovat jeden konkrétní komentář, od dalších zde, ani od toho, co případně považují komentující za "rozumné"...

JulianaH.
04.03.2020 5 z 5

Siena: Zkuste si ve druhém odstavci svého posledního komentáře místo Rushtona dosadit třeba Galilea, Darwina, Wallaceho, Einsteina nebo Eysencka - a bude to také platit. I k jejich faktům "se kriticky stavěli zase jiní vědci". Také o nich se říkalo, že "nesprávně pracují s daty". Také oni byli "kritizováni za nesprávné pochopení" nějakého paradigmatu. Také to byli "autoři kontroverzních teorií, které, dle jiných vědců, stojí i na nesprávné interpretaci dat". Třeba kontroverzní teorie heliocentrismu. Nebo kontroverzní teorie evoluce. Nebo kontroverzní teorie relativity.
Nesouhlas části vědecké obce rozhodně nemusí znamenat, že se dotyčný badatel mýlí. Znamená to jenom, že věda evropského typu stojí na diskusi, a to je dobře. Tedy... stála by na ní za předpokladu, že by se různá Ministerstva pravdy nesnažila zabránit vydávání takových děl, jako je Rushtonovo.

Skallarix
04.03.2020

@siena - Inu, tedy.... To je novinka, že i vědci mají na svém poli i oponenty... Pardon, ale to je naprosto argument bez hodnoty. "Jiní vědci říkají, že..." Navíc - vyvrací to snad i tu možnost, že se nejedná o politický akt, či akt politického zájmu? (ať už jakéhokoliv...)

siena
04.03.2020

Miqqie, ne, srovnáváte nesrovnatelné.
Píšete, že pouze vědecká fakta. Už nezmiňujete, že k těm autorovým faktům se kriticky staví zase jiní vědci, že říkají, že autor nesprávně pracuje s daty, dokonce jsem četla, že byl kritizován za nesprávné pochopení a rozumění samotné evoluční biologie. Takže to není tak, že by tu byl autor, chudák, který je ostrakizován za vědecká fakta, ale je tu autor kontroverzních teorií, které, dle jiných vědců, stojí i na nesprávné interpretaci dat.
Ano, hlupáky to jsme, když nechápeme, že nenávistné projevy jsou jen nekorektními projevy...Zajímalo by mne, co už dle vás, nehlupáka, je tím opravdu nenávistným projevem.

Miqqie
04.03.2020 5 z 5

Takže jsem měl použít slovo bolševismus, aby to bylo správně? Co jiného je cenzura, mazání videí, stránek, skupin, webů jen pro nepohodlný názor, tak jak to praktikují moderní evropské elity.
V tom videu nebylo absolutně nic nenávistného, nýbrž pouze vědecká fakta, která se někomu mohou nelíbit. Bohužel pro některé hlupáky je politicky nekorektní projev automaticky totožný s projevem nenávistným/xenofobním, atd... Tato nálepka pak stačí nejen ke smazání z internetu, ale i ke likvidaci ze společenského života, tak jak se to například v USA stává těm, kteří dostanou nálepku rasista/sexista a ty jsou mnohdy opravdu neoprávněné.

siena
04.03.2020

Já nespojuji manipulativně jedno s druhým. Já jen reagovala na "edit: Tak video s českými titulky je z důvodu nenávistných projevů vymazáno.". Reagovala jsem, že to co vy, a autor komentáře, a mnozí další zde, nálepkujete slovem komunismus, žádným komunismem zkrátka není. Dle mého, to není ani politickou korektností, ale obyčejnou lidskou slušností. Autor komentáře uvádí, že byly smazány nenávistné projevy, tak nějak si umím představit, čeho se týkaly, sám jste uvedl příklad z Německa, kde šlo též o vyrovnávání se s nenávistí vůči některým skupinám obyvatel. Já, na rozdíl od vás, toto nepovažuji za cenzuru, ani za nástroj, jak se vypořádávají ti "zlí" s těmi "hodnými". Naopak...A už vůbec nepovažuji podobné projevy za standardní politický program.

Skallarix
04.03.2020

Opět, jen překrucujete, podsouváte a manipulativně spojujete jedno s druhým. Řeč byla hlavně o "cenzuře a politické korektnosti, která vládne současné době." Potírání nazorových a politických oponentů. Prvotně - o potírání nějakých nenávistných projevů nejde (opakuji, primárně), je to ve většině případů jen nástroj a zástěrka pro potírání již zmíněného, cenzuru a ano, mimo jiné, za to se zavírá i do vězení.

siena
04.03.2020

Skeeve, vážně srovnáváte to, proč se dostávali lidé v padesátých letech do lágrů a na popraviště s tím, že je někdo postihován za šíření nenávisti, za obhajování konečné otázky? Srovnáváte podmínky těchto lágrů, srovnáváte životy rodin těchto "nepřátel" s vámi popisovaným stavem? Máte pocit, že jejich obrana před zvůlí, jejich možnosti, jsou srovnatelné s dnešními možnostmi? Vrcholy ledovce? Co přijde příště, chudák pan Bartoš se svými šibenicemi, chudák pan Konvička se svými velbloudy? Lidé, co popírají, že existovali plynové komory v Osvětimi? Ty všechny budete vynášet jako ty trumfy komunistického západu? Trumfy té prohnilé západní společnosti, pod jejímž jhem nyní trpíte?
Protože komentář, na který jsem reagovala přesně toto píše. Píše, jaká že to je drzost, že projevy rasové nesnášenlivosti se mažou. Knihu jsem nečetla, ani nemíním, opravdu mi stačí, kde ji vydaly, svou představu mám. Že existují jednotlivé populace, které se vzájemně odlišují složením genů, je, alespoň v medicíně, známá věc. I ve vývoji léků musí se s těmito rozdíly počítat. Ovšem hlásat, že někdo je méněcenný jen na základě svého původu je scestné a stále zákony postihnutelné. Rozumím, že vám, dle vašich komentářů, dle palců, které udílíte, se toto nelíbí. Ovšem srovnávat to s perzekucemi v totalitních režimech je eufemicky řečeno mimo mísu...Proto jsem se ozvala, i když není ani překvapením, že jste se zrovna vy na to ozval jako první.

Skallarix
04.03.2020

@siena - Jistě, něco takového by se dnes přece stát nemohlo. Oh, počkat...

https://www.reformy.cz/francouzsky-intelektual-odsouzen-ke-2-mesicum-vezeni-za-prohlaseni-ze-ta-masova-imigrace-je-invazi/

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-internet-nenavist-policie-razie-vezeni-trestny-cin-antisemitismus.A190606_195833_zahranicni_rko

https://zahranicni.ihned.cz/c1-63188160-james-watson-prodava-nobelovu-cenu-kterou-ziskal-za-objev-struktury-dna


.... Jen špička ledovce.

siena
04.03.2020

Miqqie, možná bych vám doporučila přečíst si nějaké vzpomínky vězňů z 50. let, o tom, co si museli prožít sami, co prožívali jejich rodiny...A pak tu cosi pište o vracení se komunismu ze západu!

Autorovy knížky

John Philippe Rushton
britská, 1943 - 2012
2017  92%Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie

Kniha Lidské rasy: Evoluce a chování z pohledu životní strategie je v

Přečtených25x
Doporučených4x
Knihotéce10x
Chystám se číst21x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x