Kniha o životě a smrti diskuze

Kniha o životě a smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434551/bmid_kniha-o-zivote-a-smrti-7IR-434551.jpg 5 173 33

Švédský rodák, módní lékař v Paříži a v Římě, člověk s neuvěřitelně silnou láskou ke slabým a bezmocným, zachránce životů lidí a zvířat, sběratel antických pokladů, muž, jenž si postavil dům snů. A jenž prohlásil: Co toužíte zachovat, o to přijdete – čeho se vzdáte, to s vámi zůstane navždy. Axel Munthe. Jeho kniha, jedna z nejčtenějších ve světové literatuře a přeložená do více než padesáti jazyků, často úmyslně vzdoruje realitě plynoucího času: události deseti let jsou přeneseny do jediného střídání ročních období, zatímco týden se může jevit jako rok. Jsou tu podivně nejisté obrazy, jejichž odpojení od času a příčinnosti způsobuje závrať. Proud vyprávění nás nese teď tím, za chvíli jiným směrem. Snad tohle jsou důvody, že obliba téhle knížky je tak trvalá…... celý text

Romány Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Leda
Originální název:

Boken om San Michele , 1929


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

siena
03.07.2017

whack, nebudu se přít o čísla zvířat, či procenta zredukovaných experimentů. Ano, testování na lidech probíhá, mluvím o medicínském výzkumu, ale přichází na řadu až v posledních stádiích vývoje metod, či léků. Proto se do diskuzí na podobné téma nepouštím, protože asi marné vysvětlit, že experimenty na zvířatech podléhají přísným pravidlům, že se neprovádějí z plezíru či s nějakým skrytým potěšením těch "zlých" vědců a ještě zlotřilejších farmaceutických firem.
A nepřehlédla...O tom opravdu hrůzném experimentování se nebudu ani zmiňovat. Jen se domnívám, že jsme se jako lidé již mohli přesvědčit, jak se dá snadno proklamované dobrovolnosti "zneužít". Že mnoho našich spoluobčanů bylo odsouzeno na doživotí, na dlouhá léta, přesto žádnými zločinci, dle vás nepotřebnými, rozhodně NEBYLI. Považuji podobné myšlenky za nebezpečné si hraní s ohněm, proto jsem také zareagovala a s dovolením se budu pohoršovat i nadále.

whack
03.07.2017 4 z 5

Siena, citát som sem dal hlavne zo zaujímavosti, aby boli vidieť rozdiely v prekladoch tých dvoch vydaní. Niekomu by sa to mohlo zdať zaujímavé, ako mne.

Ale keď už: V EÚ je každý rok použitých pri pokusoch 11 miliónov zvierat, testy boli zredukované čiastočne v oblastiach kozmetiky, ale takisto pribudla možnosť využívať dobrovoľníkov z radov ľudí – práve tá možnosť, nad ktorou sa pohoršujete. Áno, ľudia sa už môžu prihlásiť na otestovanie niektorých liekov, a výsledky testovania na ľuďoch sú pochopiteľne oveľa presnejšie ako testovanie na zvieratách, ktoré reagujú na rôzne chemikálie úplne inak ako človek. Človek odsúdený na doživotné väzenie jednoducho JE nepotrebný, pretože taký človek sedí kvôli ťažkému zločinu a nie za krádež lízatka, a taký človek nikdy nič pre spoločnosť už neurobí, takže je nepotrebný. Ale možno prehliadate záver tej vety v citáte, kde Munthe jasne píše, že možnosť testovania na takýchto ľuďoch by bola DOBROVOĽNÁ záležitosť z ich strany.


siena
03.07.2017

whack, nerada se pouštím do podobných diskuzí a věřím, že mne to bude mrzet, přesto...
Pokusy na zvířatech se od vzniku této knihy výrazně zredukovaly, zvláště v kosmetickém průmyslu. V medicíně ale bohužel stále hrají důležitou úlohu, i když současná věda hledá alternativy. Možná by bylo dobré si o tom přečíst nějaké seriózní články. Legislativa je v tomto hodně přísná.

Co mne však přimělo reagovat byla Vaše citace, s kterou nejspíš souzníte, když už to tu citujete i vícekrát:
"...Proč by nebylo možné nabídnout rodilým zločincům, chronickým škůdcům, nenapravitelným hříšníkům, odsouzeným k promarnění zbývajícího života ve věznici, nepotřebným a často nebezpečným sobě i jiným, zkrácení trestu...".TO MYSLÍTE VÁŽNĚ?!? Kde jsme to jen už slyšeli?!? Kdo bude o potřebnosti/nepotřebnosti rozhodovat? Nezlobte se, ale o větším pohrdáním životem toho druhého jsem už dlouho nikde nečetla a naivně jsem se domnívala, že zvláště zde, ani nepřečtu...A když už, že se nebudou tyto myšlenky adorovat.

whack
02.07.2017 4 z 5

Melantrich, 1969:

"Jedním z nejzávažnějších argumentů proti různým experimentům na živoucích zvířatech je, že praktická hodnota těchto pokusů je podstatně redukována základní fyziologickou a patologickou rozdílností mezi tělem lidským a zvířecím. Proč se mají tyto pokusy omezovat pouze na zvířata, proč by se neměly provádět také na lidech? Proč by se rozeným zločincům, nenapravitelně kriminálním individuím, odsouzeným strávit zbytek svého života ve věznicích, neužitečným a často nebezpečným sobě i jiným, nemohlo nabídnout snížení trestu, budou-li ochotni propůjčit se v omámení jistým pokusům, jejichž výsledek slouží blahu lidského pokolení?"

AZ servis, Bílý slon, 1991:

"Jeden z nejpovážlivějších důvodů proti mnoha experimentům na živých zvířatech je, že jejich praktická hodnota je velice omezena následkem základního rozdílu, z patologického i fyzického hlediska, mezi lidským tělem a tělem zvířat. Ale proč se omezují tyto experimenty jedině na zvířata, proč se neprovádí také na lidském těle? Proč by nebylo možné nabídnout rodilým zločincům, chronickým škůdcům, nenapravitelným hříšníkům, odsouzeným k promarnění zbývajícího života ve věznici, nepotřebným a často nebezpečným sobě i jiným, zkrácení trestu, kdyby se dobrovolně v narkóze podrobili pokusům na svém těle pro dobro lidstva?"