Ještě jsme ve válce: Příběhy 20. století diskuze

Ještě jsme ve válce: Příběhy 20. století https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93672/jeste-jsme-ve-valce-93672.jpg 5 186 42

Příběhy pojednávají o konfliktu konkrétních lidí s totalitní mocí a jsou pestré jako život sám - přinášejí vítězství i prohry, velké heroické činy i lidské slabosti a vyrovnání se s nimi. Jedním z komiksových hrdinů je například Jiřina Tvrdíková, v jejímž příběhu se dozvíte, jaké to je "česat bílého medvěda" a že v sovětských gulazích bylo vězněno i mnoho československých občanů. Rudolf Bělohoubek zase vypráví, jak mu zavraždili oba rodiče, jen pár kilometrů od Berouna, během poválečného divokého odsunu Němců. Nechybí ani příběhy z období normalizace a mezi komiksovými hrdiny vystupuje i spolupracovník Státní bezpečnosti. Osud "estébáka", který promluvil o svém selhání, zpracoval v komiksu Chytřejší než oni Tomáš Kučerovský. Ještě jsme ve válce - Nikkarin - Mikuláš Kroupa Česání bílého medvěda - Vojtěch Šeda - David Bartoň V rodinném táboře - Miloš Mazal - Adam Drda Gestapácké razítko - Prokop Smetana - Mikuláš Kroupa Masakr "U Zabitého" - Martin Plško - Adam Drda Hurvínkovy příhody - Vhrsti - David Bartoň Luboš Jednorožec - Václav Šlajch - Mikuláš Kroupa Ten kluk přece nic neudělal - Toy Box - Adam Drda 15 let ve stodole - Jiří Husák - Adam Drda Poslední let - Jan Bažant - Mikuláš Kroupa Chytřejší než oni - Tomáš Kučerovský - Mikuláš Kroupa Mánička ze severu - Branko Jelínek - Adam Drda Borské povstání - Petr Včelka - Mikuláš Kroupa... celý text

Diskuze o knize (7)

Přidat komentář

siena
16.03.2021

Adam Drda, Mikuláš Kroupa a "jeho" Pamět národa, resp. Post Bellum, se systematicky věnují osudům těch, kteří se dostali do konfrontace s totalitními režimy minulého století.

siena
26.02.2021

Lenny33, pro více informací, zkuste se podívat na stránky Paměti národa, do archívu:
https://www.pametnaroda.cz/cs/archive


siena
15.05.2020

"... V komiksu bylo třináct příběhů, ale ve skutečnosti podobným způsobem trpělo u nás mnohem větší množství lidí a jejich příběhy jsou zapomenuty. ..."
Mercatino, naštěstí díky neziskové organizace Post Bellum, a jejího stěžejního projektu Paměť národa, se na tyto lidí nezapomíná a snad i nezapomene. I když, záleží na nás...
https://www.postbellum.cz/

Od roku 2006 vysílá ČRo dokumentární cyklus Příběhy 20. století, který připravují Mikuláš Kroupa (zakladatel a ředitel neziskové organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměť národa) a Adam Drda.
https://plus.rozhlas.cz/pribehy-20-stoleti-6504756/o-poradu
https://plus.rozhlas.cz/pribehy-na-ktere-se-zapomnelo-nebo-melo-zapomenout-8126950

siena
15.05.2020

Příběhy 20. století - cyklus ČRo Plus

Byla jako anděl. Osmnáctiletá studentka zachránila po válce 45 dětí z východoslovenského Údolí smrti.

Po 2. světové válce se tisíce Čechoslováků ocitly v zoufalé situaci. Během bombardování tito lidé ztratili domovy, trpěli hlady a nemocemi.
Nejhorší situace panovala na severovýchodním Slovensku, kde na podzim roku 1944 probíhaly tvrdé boje karpatsko-dukelské operace. Většina obyvatel se zachránila včasnou evakuací, po návratu domů je čekal hrůzný pohled na trosky domovů a stovky těl mrtvých vojáků. Zejména pro děti to byl traumatický zážitek. Rodiny přišly o přístřeší, děti o možnost chodit do školy, některé zůstaly opuštěné a závislé na pomoci okolí.
https://plus.rozhlas.cz/byla-jako-andel-osmnactileta-studentka-zachranila-po-valce-45-deti-z-8203971

siena
15.05.2020

Příběhy 20. století - cyklus ČRo Plus

Dvě hodiny, dva měsíce, dvacet let. Příběh Dmitri Rafalského, jehož sovětští tajní 11. května 1945 připravili o otce.

Když před pětasedmdesáti lety dorazila do českých zemí Rudá armáda, znamenalo to osvobození od německého nacismu – a současně podřízenost jiné totalitní velmoci.
https://plus.rozhlas.cz/dve-hodiny-dva-mesice-dvacet-let-pribeh-dmitri-rafalskeho-jehoz-sovetsti-tajni-8199900

barunka5740
20.04.2015

Mohu se zeptat, jaký jste měli názor na " Chytřejší něž oni " :) děkuji.. :)

Kefidlo
16.11.2013

koupeno a odevzdáno Ježíškovi...musím počkat .)