Gott: Československý příběh diskuze

Gott: Československý příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487580/bmid_gott-ceskoslovensky-pribeh-vQe-487580.png 4 175 57

Hvězda, mýty — a skutečnost. Největší popovou hvězdou v Československu byl Karel Gott — a v jistém smyslu jí v Česku zůstává dodnes. Jeho příběh však není tradičním vyprávěním o hudebním velikánovi. Gottův osud totiž nelze oddělit od dějin zdejší společnosti a politiky. V šedesátých letech se mladý zpěvák stal jednou z tváří kulturního uvolnění, zatímco v těch sedmdesátých souzněl s obdobím cenzury a ztráty historické paměti. Pozdější éra trhu a demokracie pak zacházela s jeho legendou, aniž se ptala na stíny u jejích kořenů. Gottova sláva a jeho hvězdná image jsou přitom vše, jen ne samozřejmé: po celou dobu svého života zůstal Gott vypravěčem a zároveň strážcem vlastního příběhu. A tím pádem i příběhu o Československu, hudebním průmyslu, vyjednávání ve zdejší kultuře, mocenských bojích a síle médií. Nezávislý portrét Karla Gotta od hudebního publicisty Pavla Klusáka tento příběh vypráví s důrazem na ověřená, nová a málo známá fakta. Kniha Gott proniká za léta šířené mýty a zaplňuje bílá místa v událostech kolem Las Vegas, „cvičné emigrace“ a Anticharty. Také líčí vývoj tuzemského showbyznysu i společnosti. Osudy Karla Gotta jsou totiž tak trochu historií nás všech.... celý text

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

Hamec
13.03.2023

ČRo Vltava, 10.4.2022
Deziluzivní zkoumání i pohled za pečlivě budovaný sebeobraz. Magnesii Literu 2022 získal Klusákův Gott a Bilerova Destrukce (18 minut)
https://vltava.rozhlas.cz/deziluzivni-zkoumani-i-pohled-za-peclive-budovany-sebeobraz-magnesii-literu-2022-8721424

Aktuálně.cz, 10.4.2022
Na Gotta se nesahá. Klusák to udělal a dosáhl na dvě ceny Magnesia Litera
https://magazin.aktualne.cz/kultura/literatura/na-gotta-se-nesaha-pavel-klusak-magnesia-litera-cena-kniha/r~3f18e26ab8d211ec8a24ac1f6b220ee8/

ČRo Vltava, Vizitka - 10.4.2022
Karel Gott opět vítězí, Magnesii Literu ovládl jeho portrét od Pavla Klusáka (59 minut)
https://vltava.rozhlas.cz/karel-gott-opet-vitezi-magnesii-literu-ovladl-jeho-portret-od-pavla-klusaka-8669127

XbookwormX
21.05.2022

Když jsem četl komentáře, tak je to přesně tak, jak jsem čekal. Kdo má na pana božskýho mistra Káju trochu kritickej pohled, si ho spíš utvrdil a ty, který ho adorujou a stáli kilometrový fronty, když zubatá zacvakla zubama, ty se můžou pominout.
Byla to výkladní skříň bolševický kultury a zhusta z toho profitoval a jestli si někoho vážím za postoje i uměleckou tvorbu, jsou to lidi jako Marta Kubišová a ne tenhle pan nedotknutelnej ( a třeba tak stejně jeho souputnice Helenka Vondráčkouc, to je vývar ze stejnejch vohlodanejch kostí).


Jackjelly
09.02.2022

Musím říct, že mě celkem baví hysterické výlevy nekritických Gottových fanoušků a obviňování Pavla Klusáka z bulvárního přístupu. Nic nemůže být vzdálenějšího pravdě. Pavel Klusák patří mezi naše nejrenomovanější hudební publicisty s neuvěřitelným přehledem. To, že nesepsal obdivný traktát na téma našeho věčného slavíka, má dle mého názoru jeden zásadní důvod. Gott byl jenom člověk.
A třeba pro mě extrémně protěžovaným symbolem režimu, který jsem opravdu rád neměl. A že ty hudební "mafie" ovládaly popovou hudební scénu v ČR ještě více než 20 let po pádu komunistů byl jen příspěvek k zaostávání popové scény za hudebním vývojem ve světě.
Doba polistopadová pak jen ukazuje, jako moc je v lidech ona deformace přítomná. On vlastně nikoho ve světě mimo Německa nezajímal, ale to jeho fanclub nechce vidět. A i on má podíl na tom, že se český pop dlouhá léta vyvíjel jako parodie na kvalitní produkci a v naprosté většině je hloupý a plný klišé. Čest výjimkám, jako je např. Marie Rottrová nebo Vašek Neckář, když zabrousím do normalizačního světa. A ano, režim jej používal jako bonbón pro masy. Za mě zpěvák s kvalitním hlasem a po roce 1968 převážně stupidním popem. I když v tomto ohledu nepatřil mezi vítěze, na to byli jiní.
Já nikdy nepochopil lidi, kteří jsou schopni nekritického zbožňování kohokoliv. Neschopnost podívat se na svět v plné jeho barevné škále a tyhle podrážděné reakce na knihu, která z Gotta snímá jeho absurdní "božství", jsou pro tohle vidění světa zcela typické.
O Pavlu Klusákovi si můžete najít informace třeba na oné wikipédii https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Klus%C3%A1k

Hamec
08.01.2022

Deník N, 4.1.2022
Gott zpíval nejen krásné dlouhé á, ale i pro stranu, říká Klusák
https://denikn.cz/780123/gott-zpival-nejen-krasne-dlouhe-a-ale-i-pro-stranu-rika-klusak/